RSS
 

Milostenia

06 Dec

” Dar din dar se face Raiul ! ” este una dintre vorbele noastre de duh , de buna simtire .Asa cred ca si este .In viata intreaga cred ca acest indem este hatarator pentru a fi in rostul nasterii noastre .

O mica povestioara cu mult talc zice cama asa :

” Se spune despre un calugar batran din Lavra Turnurilor. Desi era foarte sarac, el avea totusi harul milosteniei. Intr-o zi a venit un sarac la turnul lui, cerandu-i pomana. Batranul nu avea decat o singura paine, pe care a dat-o saracului. Saracul insa, i-a zis:

- Nu vreau paine, ci o camasa !

Batranul, voind sa-l ajute, l-a luat de mana si l-a dus in turnul lui. Cand saracul a vazut ca nu gaseste nimic afara de camasa ce o purta, s-a mirat de sufletul plin de virtute al batranului si si-a dezlegat traista de la gat si a desertat in mijlocul chiliei tot ce avea, zicand:

- Ia acestea, calugare ! Voi mai gasi eu in alta parte cele ce imi trebuiesc.’

Asa ar fi suprema noastra daruire catre un semen de-al nostru .

Noi oricat de mult am da, nu este decat o particica din ceea ce primim. Am primit multa iubire , sanatate , putere de a intelege lumea si oamenii, dorinta de a fi intregi la minte si inlauntru nostru cel tainic si ceea ce incercat sa daruim este bine de a fi facut din tot sufletul , din toata fiinta noastra pentru ca am aparut in aceasta lume si suntem cu ea .

Sa dai de bunavoie! “Fiecare sa dea”, spune Sfantul Pavel, “cum socoteste cu inima sa, nu cu parere de rau sau din sila, caci pe cel care da cu voie buna Dumnezeu iubeste” (II Cor. 9, 7). Da din toata inima, de bunavoie.

Hindusii trebuie sa-si duca darurile de multumire la preotul local in felul urmator. Ei cad in genunchi, inchid ochii si apoi pun darul in mainile preotului. Intrebati de ce fac astfel, ei raspund: “Inchidem ochii fiindca ne rusinam sa aducem atat de putin. Ne rusinam fiindca oricat de mare ne-ar fi darul, este neinsemnat daca il asemuim cu dragostea Lui pentru noi. Deci cand ne aducem darul, cadem in genunchi cu adanca smerenie.”

Milostenia este o virtute foarte scumpa pentru viata.

Sunt sase fapte bune ale milosteniei pe care le citeaza Mantuitorul in Sfanta Evanghelie, si anume :

Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui : Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea gatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii vor raspunde, zicand : Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit ? Sau insetat si Ti-am dat sa bei ? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit ? Sau gol si Te-am imbracat ? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine ? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei : Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut.

Astazi este ziua Sfantului Nicolae , cel mult prea milostiv.

Sfantului Nicolae i s-a dus vestea nu doar pentru multa lui intelepciune si milostenie, ci si pentru darul facerii de minuni, de care Dumnezeu l-a invrednicit inca din tinerete: a potolit furtuna pe mare, i-a izbavit de sabie pe 3 intemnitati pe nedrept, a vindecat boli si a ridicat din moarte. Cu precadere si-a aratat milostivirea fata de copii si de fecioare.

” Deci, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor.
3. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta,
4. Ca milostenia ta sa fie intr-ascuns si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. ” ( Matei , 6, 2-4 )

Vine o vreme cand a te gandi la altii pentru a-i bucura te face mai increzator in ziua de fata .

 

Leave a Reply