RSS
 

Archive for decembrie 14th, 2009

Spuneti cuvantul!

14 Dec

Menora evreiasca instalata la 11 decembrie in parcul Stefan cel Mare din Chisinau a fost doborata la pamant de catre un grup de enoriasi ortodocsi. Circa 100 de oameni, inarmati cu drapelele Republicii Moldova, cruci si lozinci, au protestat in centrul Capitalei impotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sarbatorii Hanuka.

Dupa ce au scandat lozinci antievreiesti, ei au smuls menora si au infipt in locul acesteia o cruce din lemn, scrie Unimedia.md.

Protoiereul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfanta Paraschiva”, impreuna cu ceilalti protestatari, au rasturnat-o langa soclul lui Stefan cel Mare.

„Noi suntem in tara ortodoxa si Stefan cel Mare a aparat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit si au pus menora. Este o faradelege, o ingaduinta a puterii de stat de astazi, care a permis asa ceva intr-o tara ortodoxa. Eu fac apel, daca sunteti ortodocsi, sculati-va si spuneti cuvantul vostru”, sustine protoiereul Anatolie Cibric.

Presedintele Comunitatii Evreiesti. Alexandru Pincevschi, a declarat pentru Publika TV ca protestul este antisemit. Reprezentantii comunitatii evreiesti se vor intalni luni intr-un Congres Extraordinar pentru a decide ce masuri trebuie sa ia ca urmare a actiunilor unui grup de enoriasi ortodocsi.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei afirma ca gestul enoriasilor nu a fost aprobat de conducere.

Politistii sustin ca au incercat fara succes sa-i opreasca pe protestatari sa doboare menora.

Menora a fost mutata la Memorialul Victimelor Holocaustului din Chisinau.

Comunitatea evreiasca din Republica Moldova numara 30.000 de membri.( http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-6722800-scandal-religios-chisinau-circa-100-ortodocsi-impreuna-preotul-lor-doborat-simbol-evreiesc.htm).

Iata ca se poate ! in plin secol XXI si cu o constructie in Europa a societatii cunoasterii unii oameni inteleg ceva de acest gen de fapte !

Ieseau de la biserica si s-au napustit la un simbol al unei comunitati religioase si etnice ! Este corect ? Bineinteles ca nu si de asemenea este rusinos ca asemenea acte sunt sustinute si de intelectualii bisericiiortodoxe .Ei ar trebui sa fie alaturi de bunul simt , de civism , de realitatile ca toti credem in acel ceva care este comun si se numeste CEL CE ESTE , ca Binele si Armonia vin din aceleasi lucruri din sufletele noastre daca ele sunt educate spre intelegere , spre pace , spre nediscriminare etc.

Mi-a fost rusine ca frati de ai mei in acest timpin care sunt si eu procedeaza asa de tribal .Nu cu asemenea gesturi aducem pacea in comunitati .Nu cu asemenea arme construim o trainica legatura intre oameni .Nu cu metode medievale aducem lauda LUI.

Credinta ca au fost manipulati bietii oameni o am si acum .Mi-ar fi mare indignarea daca nu as crede ca sunt putini care gandesc asa de primitiv .Cu ce ne incurca o menora ? Ce ne rastoarma in firea noastra launtrica ?

Rusine …rusine … Eu imi cer scuze de un gest necugetat al unor semeni de ai mei si poate cel de sus o sa le dea si minte !