RSS
 

Archive for decembrie, 2009

Urari

31 Dec

2010 sa va fie un an nou mai bun, cu multe realizari, sa aveti sanatate, fericire, bucurii nenumarate si implinite .

Va doresc un an in care toate visurile Dumneavoastra sa se implineasca , daca sunt sustinute de efortul necesar !

Sa aveti parte de bucurii , de multe realizari si sa va bucurati sufletul de fiecare clipa traita alaturi de cei dragi Dumneavoastra !

Sanatate si fericire !

La multi ani !

 

Recolta

31 Dec

Astazi se incheie un nou an -al 50 lea in viata mea . adica 18. 352 de zile de viata .Am deasemenea 10.808 zile de casatorie si tot atatea izbanzi !

Am reusit ca in acest an sa public 367 de postari pe blog .

Multe , putine -Dumnezeu stie ! Sigur toate ma reprezinta pe mine , pe cel care doreste sa inteleaga lumea in care s-a nascut si traieste .Am expus la prima mana , ca sa zic asa , gandurile mele , neprelucrate si neimbracate in nu stiu ce haina care sa placa , ci am pus-o pe acea care am avut-o la indemana in clipa in care am scris .

Multe au fost rostuite la ceas de indreptare a fizicului meu .Oricum ele ma reprezinta in ceea ce gandesc sau in ceea ce caut a face .

Tuturor celor care aveti rabdarea sa cititi cele scrise va multumesc si va doresc o calatorie placuta si in anul viitor pe paginile blogului meu .

 

Puiul de om

29 Dec

Niciodata nu putem a spune ca puiul de om este un om decat dupa un lung si constant efort realizat de parintii lui si de cei mai apropiati cu care vine mai tot timpul in contact . Mama are aici rolul decisiv .Ea ar trebui sa nu aiba niciun stres dupa clipa in care stie ca este insarcinata , daca totul nu a fost planificat .

Urmeaza noua luni de zile in care familia si toti din jurul femeii cu o noua comoara trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca mama si pruncul sa aiba o viata linistita si plina de bucurii .Asa noul omulet capata fortele pozitive ale existentei sale viitoare .Regimul de viata , cel alimentar, mersul zilnic pe jos , ascultarea unor melodii sau a unei muzici linistitoare pentru amandoi ar trebui sa fie noul program al viitoarei mame .Este una dintre cele mai dificile perioade pentru a intrezari orizontul nasterii unui copil sanatos trupeste si sufleteste .

Venirea pe lume a bebelusului este etapa cea din urma a efortului care sa conduca totul la o viata intrauterina de RAI. Aici este de fapt Raiul nostru , al omenirii, cel mult visat de mii de ani !Acolo aveam de toate , ceream si primeam la timp si de cea mai buna calitate totul , era intretinuti de Fiinta celei care ne-a oferit patul , asternututile si ambianta cea mai nobila din tot ceea ce va fi vreodata recunoscut de oameni.

Nasterea este inceputul unei vieti a persoanei in cel mai ostil mediu posibil , plin de capcane si de miliarde de posibilitati de a pieri in orice moment din orice lucru care nu-ti apartine – virusi, microbi, boli , epidemii etc. Toate acestea intaresc corpul cel tanar , il fortifica si il apara daca familia are resursele necesare pentru protectia pruncului .Daca nu suntem cum suntem .Multi copii bolnavi , firavi , plini de obstacole de mii de feluri si aparati de cele mai multe ori decat de Bunul Dumnezeu .

Daca societatea ar acorda mai multa atentie acestor luni altfel ar fi corpul cel viu al natiunii !Astazi am fost la o farmacie si era coada , erau oameni multi pentru medicamente .Unii luau cu sacul si ma intrebam: este bine unde am ajuns , mai avem acele elemente de imunitate care erau acum patruzeci – cincizeci de ani ? Raspunsul este bineinteles : NU. Suntem la propriu saraci si plini de boli , se subtiata taria neamului , avem din ce in ce mai putini copii, multi dintre noi daca avem doi , altii unu.Tinerii nu se mai ingie sa se casatoreasca .Multi stau in concubinaj.Dintre ei sunt foarte putini care isi doresc copii, o parte dintre acestia – deci , putini de tot – au ceva ganduri pentru a avea un prunc .Cei mai multi nu au casa , nu au unde sa stea .Chiriile sunt de cele mnai multe ori in jurul sumei de salariu.Cum sa traiasca el , ei dar si un copil al lor ?!

Grav este ca nu vrem a vedea adevarul , iar daca il sesizam la nivelul guvernamental nu se face mai nimic sau daca se face totul este de mantuiala si acest lucru se observa in cifele oficiale pentru natalitate, mortalitate infantiala , tineri casatoriti, numar de divorturi in primii ani de viata de cuplu etc

ce face scoala ? Ca strutul baga capul in nisip si se ocupa cu …lucruri serioase : cunostinte , pierderi de vreme care se traduc in oameni neinstruiti pentru a deveni oameni.Nu facem mai nimic pentru a educa pe elev pentru a fi om , barbat sau femeie intro familie . Avem materii de fel si fel , trebuie elevul sa stie tot ce lumea a mai descoperit , dar despre familie , copii, viata de cuplu, prezervative, anticonceptionale , tehnici de viata sexuala etc tabu, lucruri pe care sa le invete de la gasca, grup, de la oricine, numai familie , scoala etc nu .

De ce se investeste asa de mult daca nu facem si mai mult pentru OM ? Eu unul nu stiu! Poate traiesc intro vreme pe care nu a inteleg ! Poate …

 

Descatusarea

27 Dec

Vrem , nu vrem sa recunoastem in aceasta tara in ultimii douazeci de ani s-au schimbat foarte multe intrun climat care il vedem mai anchilozat .

In primul rand , suntem altfel toti care ne-am trezit din ceea ce era in acea vreme .Apoi , suntem fortati de cele din jurul nostru sa gandim , sa fim intrun mod in care cererea-oferta , banii, pretul liber, piata descastusata de orice ingradire etc ne cladesc viata de zi cu zi .Suntem in morisca unor forte care ne-au indestulat cu materialul vietii si nu degeaba !

In interiorul nostru , al unora dintre noi , se duc lupte ale descatusarii fortelor noi, ale incarcarii cu izbanzi nebanuite in trecut , ale fericirii consumismului si ale dezradacinarii credintei ca se poate si asa , si cu mai putin sau mai deloc , ca a pastra traditiile tine de a carpi ceea ce ai cu un rand de cusaturi si de a fi mandru in prostia si neputinta ta .

Nu cred ca astfel de rost este al vremii in care traim .Avem nevoie de mult capital , avem nevoie de multa creativitate , avem nevoie de oameni care sa simta romaneste dar care sa se dedice fortelor esentiale romanesti pentru ale cladi o tara pe stanca , o tara care sa aiba un viitor , o tara de care sa fim mandri ca apartinem ei , o tara care se imprumuta zeci de miliarde pentru a cladi o patrie mandra de viitorul sau , slavita de semenii si cetatenii ei pentru prosperitatea care a antrenat-o in toate domeniile , o tara in care umilinta nationala sa nu mai fie si in care fiecare cetatean al ei sa aiba demnitatea de a pune /de a face cele care sunt in cinstirea vremurilor pe care le traim .

Sa fim demni , sa avem respectul cel mare de sine , sa respectam pe toti cei care ne respecta , sa ne straduim sa cladim o tinuta eleganta morala tuturor celor care sunt traitori pe acest pamant , indiferent de etnie .

Descatusarea interioara este o parte a marii descatusari etnice .Ea trebuie sa priveasca toate aspectele si toate laturile cladirii cetateanului responsabil , plin de virtute si ancorat timpului istoric trait .Pentru aceasta este nevoie de fonduri uriase indreptate spre domeniile prioritare ale natiunii si adancite acele laturi care au deficientele prezentului inca nerealist si inca neasezat in parametri prezentului digital si tehnologizant .

Misia cea mare a celor care vor sa decida in aceasta tara este de a fi alaturi de popor , de cei multi si de a face tot ce la sta in putere pentru ca acesta sa prospere, sa aiba un pic mai mult decat ieri , sa munceasca un pic mai mult decat astazi si sa fie mai responsabil maine mai mult decat in clipa de acum .

E mult de lucrat , e mult de lamurit la marele efort , dar fara de angajarea tuturor celor care simt povara sarcinii nu poti obtine mai nimic . Avem vremea semanatorii si este greu .Secerisul va fi mult prea tarziu si roadele lui depind de noi , de vreme , de ceilalti si de modul in care stim sa pregatim recoltarea .

Greul de abia incepe ….

 

Inzdravenire

26 Dec

La final de an , avand douazeci de ani de la inceputul credintei ca mergem pe un drum ales cum se cuvine ( de cine ? ) poate ar fi sansa mea de a spune cate ceva de ceea ce trebuie sa ne astepte , ca ceea ce a fost mai este cale de a intelege si vreme de a scrie pentru cei care intrun viitor se vor ocupa cu istoria .

Restul e tacere , din necunoastere sau din neputinta !

Primul lucru, ne trebuie sansa de a crede in noi , in fortele noastre si de a indrepta ceea ce se cheama slugarnicie , in demnitatea neamului .Aici ar trebui sa lucram cu cei tineri , cu cei in formare .Aici nu cred ca ar trebui sa ne uitam la bani ( mama lor de bani , ei mereu ne limiteaza si ne ingradesc in actiuni !? ), ci la constiintele celor care sunt in curs de formare si de a fi in incredere cu acest neam .

Nu avem sansa de mantuire daca fortele esentiale ale acestui popor nu sunt lasate sa lucreze in slujba tuturor .Cladirea unui spirit national autentic , neingradit de nicio opeliste si in respectul tuturor popoarelor este prima cale spre ceva care sa ne trezeasca la viata dea pururea.

Nu poti sa dainui daca nu te trezesti in fiecare zi cu zambetul pe buze , increzator , plin de elan in ceea ce se cheama sentimentul national .

Faptul ca esti roman ar trebui sa te cutremure si sa arate tuturor ca nu negociezi niciodata sentimentul national , ca nu stai la vorbe de pierzanie cu niciun om care sa-l nege , ca nu suntem cu nimeni alaturi care nu respecta ceea ce este romanesc !

Acesta ar trebui sa fie sloganul numarul unu al oricarui om politic daca ne-am respecta !

Totul este de negociat fara identitatea noastra si traditiile noastre !

Ceea ce trebuie sa ne caracterizeze in aceste decenii ale intaririi identitatii este taria de neam ! Supreme grija a tuturor trebuie sa fie respectul fiecaruia fata de tara sa , fata de istoria sa, fata de mosii si de stramosii sai ! Aceste lucruri nu se negociaza cu nimeni si pentru nimic in lume !

Ce fac cei care ne reprezinta ? Sunt ei esenta spiritului national ? O sa vina vremea in care totul se va da pe fata si vom vedea acestea in nuditatea lor ! de ce toti cei care sunt nascuti dintro mama si tata din acest pamant se indoiesc de cele ale noastre ?

Inzdravenirea noastra consta in acceptatea puterii individului contra tuturor catlor, claselor politice sau institutiilor statului .Nu poti crea un organism national puternic daca nu creezi un cetatean puternic, independnt , plin de personalitate si afectuos in toate ale vietii . Avem nevoie de o dezvoltare ampla a acelor forte care sa consolideze individul in identitatea sa .

Insanatosirea noastra nu poate veni decat de la noi , cei care suntem neamul si nu de la cei care il reprezinta de douazeci de ani cel putin prost !

In familie trebuie adaugat alaturi de laptele mamei si insuflarea dragostei de acest pamant , fata de acest neam , fata de aceasta cultura originala care este a noastra, in individualitatea ei .

Intremarea neamului fara de osanda este datorie si obligatie in acelasi timp .Nu poti avea dragoste abstacta fata de cei vii , cum nu poti crede ca fara de tine restul este infect, prost , de neluat in seama . Numai prin exemplu nostru , personal , putem cladi ceea ce ne lipseste !

Inzdravenire a nostra pentru noi , insanatosire a tuturor prin fiecare , intarire a firii fiecaruia in credinta si in dragoste fata de neam – acestea sunt elementele de substrat ale devenirii noastre in secolul al XXI-lea !

Nu stiu ce doresc altii noua , dar daca lucrurile nu merg in sensul scrierii mele este posibil ca peste catva timp sa nu mai auzim glasul cel sfant al neamului decat prin traduceri >?!?>

 

Nasterea Lui

25 Dec

De Nasterea LUI tuturor celor care ma citesc va Transmit urarea mea de anul acesta :


Sărbătorile de iarnă – Crăciunul şi Anul Nou – praznice ale bucuriei, când fiecare om parcă redevine copil şi îşi deschide sufletul cu credinţă, nădejde şi speranţă spre noua vreme ce vine, îmi oferă prilejul să vă adresez cele mai sincere urări de fericire, bucurii nenumărate alături de cei dragi , multă sănătate, roade îmbelşugate, putere de a dărui gânduri bune şi dragoste semenilor, inimă deschisă întru iubire, seninătate în suflet, pace lăuntrică, bunăstare şi satisfacţii în activitatea pe care o desfăşuraţi.

CRACIUN FERICIT !

LA MULTI ANI !

 

Pacientul

23 Dec


MANIFESTUL PACIENŢILOR DIN ROMÂNIA

Preambul

Manifestul pentru Pacienţii din România este primul document din România, redactat sub forma unei petiţii, care doreşte să vină în sprijinul tuturor pacienţilor din ţara noastră, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sănătăţii. Este pentru prima dată când pacienţilor li se oferă cu adevărat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care îi afectează în mod direct.

Manifestul pentru Pacienţi reprezintă un proiect inovator, prin intermediul căruia se doreşte tragerea unui semnal de alarmă asupra condiţiei tuturor pacienţilor din ţara noastră. Pacienţii trebuie să se afle în centrul sistemului de sănătate românesc, însă cu precădere în luna martie, autorităţile statului să fie mai atente la problemele acestora. Persoane importante din domeniul sănătăţii, oameni politici, oameni cu putere de decizie, personalităţi de marcă ale societăţii româneşti, lideri din diferite domenii de activitate susţin această iniţiativă şi vor milita pentru înfăptuirea obiectivelor asumate prin Manifestul pentru Pacienţi.

Capitolul 1

Pacientul şi drepturile sale

Art. 1

Prin pacient se înțelege acea persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.1)

Art. 2

Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.2)

Art. 3

Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.3)

Capitolul 2

Argumentul Manifestului

Art. 4

Prin intermediul acestui Manifest, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă pacienții din România, pentru a determina autoritațile statului să ia măsuri urgente în scopul îmbunătățirii serviciilor medicale oferite pacienților, ca beneficiari ai sistemului de sănătate.

Art. 5

Pacienţii trebuie să se afle în centrul sistemului de sănătate românesc. Pacienţii trebuie să beneficieze de serviciile medicale pe care le solicită într-un timp cât mai scurt și la o calitate maximă, fără discrimări legate de sex, vârstă, religie ori rasă.

Art. 6

Este necesar ca actorii implicați în sistemul de sănătate să nu se mai gândească doar la găsirea de remedii pentru diferitele tipuri de afecțiuni, ci și la nevoile fiecărui pacient în parte, întrucât fiecare boală se manifestă diferit la pacienți diferiți.

Art. 7

Fiecare pacient trebuie să fie corect informat asupra bolii de care suferă și asupra tratamentelor pe care ar putea să le urmeze. În plus, informarea trebuie să se facă în timp util, ținându-se cont de natura afecțiunii și istoricul medical al bolnavului. Pacientul trebuie să fie informat dacă tratamentul … în ţară sau în străinătate.

Capitolul 3

Obiectivele Manifestului

Art. 8

Organizarea Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, în fiecare an, în luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului (13 martie). Acest eveniment, menit să faciliteze comunicarea dintre pacienți, medici și autoritățile din domeniul sănătății, creează un cadru de discuții libere între toți actorii din sistemul de sănătate românesc. Conferinţa va fi structurată pe parcursul a trei zile, în care se vor organiza workshop-uri pe teme de sănătate, susţinute de unii dintre cei mai reputaţi medici din România, dar şi de către reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Art. 9

Instaurarea Lunii Pacientului din România, în luna martie a fiecărui an, începând cu 2010. În fiecare an, în luna martie se vor organiza întâlniri între asociaţiile de pacienţi şi autorităţile din domeniul sănătăţii, care vor dezbate cele mai arzătoare teme de interes, pentru ca reprezentanţii autorităţilor să găsească soluţii la problemele pacienţilor. Propunem ca în fiecare din cele patru săptămâni ale lunii martie să lansăm dezbaterii publice câte o problemă de sănătate, în care pacienţii, medicii şi reprezentanţii autorităţilor statului să abordeze subiecte de interes pentru tema respectivă.

Art. 10

Înființarea Avocatului Pacientului, o instituție menită să apere drepturile pacienților din România. Această instituție va avea ca menire apărarea drepturilor pacienților din România în relația cu medicii și autoritățile statului. Avocatul Pacientului va avea rolul de a soluționa problemele pacienților, la solicitarea acestora, și de a face lobby în fața autorităților statului, în scopul adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea situației pacienților din România (prin facilitarea accesului la informații, îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite, accesul mai rapid la consultații și tratamente de specialitate, atât în țară, cât și în străinătate, facilitarea achiziției de medicamente gratuite și/sau compensate, soluţionarea problemelor de malpraxis etc.).

Art. 11

Crearea Comunităţii Pacienților din România, o platformă online structurată sub forma unui forum de discuţii, găzduită pe site-ul www.infopacienti.ro. Comunitatea Pacienţilor se adresează tuturor persoanelor interesate să afle informaţii cu privire la diverse probleme cu care se confruntă în calitate de pacienţi, dar şi celor care doresc să împărtăşească propriile experienţe în legătură cu sistemul de sănătate din ţara noastră, pentru a contribui, astfel, la conştientizarea anumitor aspecte legate de condiţia pacientului român, precum şi la facilitarea schimbului de informaţii între pacienţi şi ceilalţi actori din sistemul de sănătate românesc. Cele mai interesante subiecte dezbătute în cadrul Comunităţii Pacienţilor din România vor fi transmise reprezentanţilor autorităţilor statului, pentru a se lua măsuri în vederea soluţionării problemelor pacienţilor. Înscrierea ca membru al Comunităţii se va realiza în mod gratuit.

Capitolul 4

Adresabilitate

Art. 12

Manifestul se adresează, deopotrivă, tuturor actorilor implicaţi în sistemul de sănătate românesc: pacienţi, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară, precum şi ai organizaţiilor non-guvernamentale interesate de îmbunătăţirea condiţiei pacienţilor, membri ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Caselor de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, oficialităţi din cadrul Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senatul României, manageri ai spitalelor şi instituţiilor de sănătate din ţară, medici, avocaţi, reprezentanţi ai farmaciştilor, ai companiilor farmaceutice şi ai companiilor care oferă produse şi servicii destinate pacienţilor.

Capitolul 5

Concluzii

Art. 13

Acest manifest va îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale și, mai ales, va ajuta la o mai bună comunicare pacient-medic în România! Și tu te-ai luptat cu sistemul sanitar din România? Ai întâmpinat vreodată dificultăți în a primi vreo informație de natură medicală? Atunci trebuie să aderi și tu la acest manifest prin semnarea acestei petiții online!

Art. 14

Dacă te numeri printre cei norocoși care nu s-au confruntat cu sistemul de sănătate din România, gândește-te la milioanele de pacienți care întâmpină cu probleme în acest moment și semnează și tu această petiție! Vei deveni astfel un susținător al acestei cauze, care poate fi a ta!

Prezentul Manifest este supus dezbaterii publice, până la data de 10 ianuarie 2010.

În acest sens, aşteptăm sugestiile şi propunerile dumneavoastră pe adresa de e-mail: manifest@infopacienti.ro

Începând cu data de 11 ianuarie 2010, veţi putea semna aici petiţia!”

Manifestul pentru Pacientii din Romania este primul document, redactat sub forma unei petitii, care doreste sa vina in sprijinul tuturor pacientilor din Romania, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sanatatii. Este pentru prima data cand pacientilor li se ofera cu adevarat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care ii afecteaza in mod direct.

“Prin intermediul acestui manifest, initiat de Sanatatea Media Group, ne dorim ca, incepand cu anul 2010, luna martie sa fie recunoscuta si declarata in mod oficial drept Luna Pacientului din Romania. De asemenea, in fiecare luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor – 13 martie – intentionam sa organizam Conferinta Nationala a Pacientilor, eveniment menit sa faciliteze comunicarea dintre pacienti, medici si autoritatile din domeniul sanatatii.

Totodata, prin acest Manifest militam pentru instaurarea Avocatului Pacientului, institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania, precum si pentru crearea Comunitatii Pacientilor din Romania, o platforma online, structurata sub forma unui forum de discutii, gazduita pe platforma www.infopacienti.ro”, a declarat Simona Wist, PR Manager al companiei Sanatatea Media Group.
( http://www.ziare.com/actual/social/12-23-2009/manifestul-pentru-pacientii-din-romania-solicita-infiintarea-avocatului-pacientului-982695 )

 
 

Toceala

23 Dec

Noul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, intentioneaza sa puna accentul pe latura practica a scolii. “Scoala trebuie sa produca competente necesare pentru viata. Printre ele sunt inclusiv competente practice si nu lucruri care sa nu le serveasca niciodata mai apoi. Probabil va amintiti, asa cum imi amintesc si eu, cand eram copil ma intrebam vesnic la ce imi serveste aceasta toceala. Acest lucru trebuie sa se termine”, declara Daniel Funeriu la RFI.

“Cadrul legislativ exista, noua lege a Educatiei prevede acest lucru, iar reforma programei scolare, mai putine ore, o programa mai putin incarcata si mai relevenata pentru viata de zi cu zi va fi unul dintre primele obiective pe care le voi pune in practica, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta noua programa nu poate fi facuta, nu poate fi pusa in practica daca profesorii nu primesc formarea continua necesara pentru a o pune in practica”, explica ministrul Educatiei.

Si presedintele Traian Basescu a criticat de multe ori faptul ca in scoli si licee se invata prea multa teorie.

Seful statului a spus in repetate randuri ca multi elevi nu raman cu nimic dupa ce termina scoala, pentru ca in loc sa fie pusi sa gandeasca sunt obligati sa invete prea multa teorie.“( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6756701-noul-ministru-educatiei-toceala-trebuie-termine.htm )


Este prima data cand un viitor/prezent ministru face o declaratie de acest gen .Este binevenita . Problema insa este alta .Cum poate face el asa ceva cand dascalii sunt caliti in alt sistem si raul pleaca de la firul ierbii dascalesti ?

Ar trebui ca la fiecare afirmatie el sa vina cu binevenite programe de reconversie metodica si didactica a educatorilor pentru a implementa acest gand maret .Este greu daca nu imposibil sa schimbi o masa de treisute de mii de oameni fara a le da resursele necesare de innoire didactica si mai ales stimulente materiale si morale ca sunt un segment important al natiunii care are ca principal rol cladirea personalitatii unui popor in formare si care trebuie sa intareasca identitatea unui neam la rascruce de vremuri ( intre postindustrial si digital , intre alfabetizare traditionala si cea informational-digitala ).

Succesul lui poate veni dintrun dialog deosebit de realist cu dascalii , cu membrii societatii civile , cu organismele nonguvernamentale ( gen Educatia 2000+ ), cu profesori universitari dechisi spre nou si cu profesori inscrisi in innoire . Avem resurse dar ele trebuie cautate si incurajate si mai ales aduse in fata schimbarii care se doreste . Fara de ei nu iese nimic bun .

A taia cu toporul in mediul universitar , a da o reforma autentica aici este aerul noii reforme .Putreziciunea , coruptia mare , atacul la resursele innoitoare ale scolii aici sunt .

Nu poti cladi dascali pentru secolul al XXI-lea cu resturi adunate fara de concurs si cu examene de genul ” hai sa ne facem ca suntem la universitate ” , total lipsiti de pregatire sau cu o pregatire de elev de liceu bun in cel mai fericit caz .

Ceea ce ii trebuie noului functionar inalt al statului in domeniul educatiei este curajul deciziei marilor reforme .daca il va avea ramane in istoria neamului , daca nu o sa fie un trecator in miile de pe aici .

Succes ! …roadele le vom vedea …

 

Serbia

23 Dec

Autoritatile din Serbia au depus, oficial, candidatura la Uniunea Europeana. Presedintele sarb, Boris Tadic a inmanat documentele premierului suedez, Fredrik Reinfeldt – a carui tara asigura presedintia UE pana la sfarsitul anului. Potrivit Radio Romania Actualitati, Serbia se alatura Albaniei, Muntenegrului si Islandei – care aseapta si ele decizia institutiilor europene. In acest moment sunt in stadii de negociere doar Croatia, Turcia si Macedonia.

De altfel, Serbia a facut, in ultimii zece ani, pasi importanti in procesul de implementare a programului de integrare europeana, insa mai sunt multe conditii de indeplinit pana la aderarea propriu-zisa. Potrivit autoritatilor din aceasta tara, a fost fixat ca obiectiv anul 2014. “( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6755868-serbia-depus-candidatura-uniunea-europeana.htm )

Se integreaza si Estul Balcanilor prin serbia .Este bine .Avem nevoie de pace in jurul nostru si in Europa .Sarbii au trecut prin cumplite vremuri in istoria lor recenta , unele binemeritate , ca pactizare cu regimul Milosevici, altele nemeritate , dar , toate , suportate cu stoicism si mandrie identitara.

Ma bucur de dorinta lor si ma voi bucura si mai mult daca o sa se integreze cu adevarat in UE cand si-au propus . Sunt sarbii un popor cu mari resurse si cu multe posibilitati de a-si realiza visele .

 

Bosnia

22 Dec

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Bosnia pentru ca a interzis tiganilor si evreilor sa participe la alegeri pentru functii publice, inclusiv pentru Parlament si presedintie, transmite AFP. Decizia Curtii de la Strasbourg a fost anuntata marti.

Magistratii au luat aceasta decizie dupa ce doua importante figuri publice din Bosnia au facut plangeri la Curtea Europeana: Dervo Sejdic, care este de orgine tiganesca, si Jakob Finci, care este evreu.

Finci a incercat sa-si depuna mandatul atat la alegerile parlamentare, cat si la cele prezidentiale. “Pe 3 ianuarie 2007, el a primit o confirmare scrisa din partea Comisiei Electorale Centrale, care i-a transmis ca nu este eligibil sa candideze din cauza originii sale evreiesti”, precizeaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului. “( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6754170-bosnia-condamnata-strasbourg-pentru-nu-permis-accesul-functii-pentru-tigani-evrei.htm )

Deci , este cu putinta si asemenea eveniment ! Ei care doreau recunoastere , acum , ca bosniaci , fac pe interesanti si uita ca sunt la mana altora …Cum e sa fii lipsit de elementare drepturi de secolul XXI ? Pacat de aceasta conducere pe care o vedeam altfel !