RSS
 

Revenire la normal

29 Noi

Avem sansa – pentru cat timp !- sa se revina la normalitate !

” Guvernul Republicii Moldova a schimbat din “limba moldoveneasca” (MD) in “limba romana” (RO) toate referirile la limba de pe paginile sale oficiale, transmite Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFERL), care precizeaza ca decizia este inca un semn al reapropierii dintre cele doua tari.

Constitutia Republicii Moldova precizeaza ca limba oficiala este “moldoveneasca”, desi majoritatea lingvistilor sunt de parere ca limba folosita in Moldova nu difera prea mult fata de romana pentru a fi considerata o limba diferita.

Noul guvern de la Chisinau a declarat ca va incerca sa modifice Constitutia pentru a elimina conceptul de “limba moldoveneasca”.

RFERL precizeaza ca termenul de “limba moldoveneasca” a fost inventat de catre sovietici dupa anexarea regiunii, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ei au impus, de asemenea, folosirea alfabetului chirilic in noua republica sovietica, pentru a o diferentia de limba romana, care are alfabet latin.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca oficiali moldoveni au solicitat in trecut translatori in timpul intalnirilor oficiale cu omologi romani, desi ambele tari vorbesc practic aceeasi limba, scrie RFERL.( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6579079-limba-moldoveneasca-inlocuita-limba-romana-toate-paginile-oficiale-ale-guvernului-chisinau.htm ).

Sutem la ceas de izbanda ! Sumtem in normalitate si in cunostinta de cauza ca poate in viitor va fi asa cum este in firea lucrurilor si nu va mai veni o forta politica ce va avea ca scop sa rada interesele nationale si sa faca impotriva neamului o politica falimentara in care sa atace Romania de dragul unor relatii active cu Rusia .

Este clar ca atata timp cat va mai fi Moldova ca statea trebuie sa siba relatii politice , economice normale cu Rusia .dar de aici la a face totul ca sa ataci Romania si sa umilesti istoria comuna a celor doua surori este cale lunga si aproape de neinteles .

Daca stim ceva istorie ceea ce este in Moldova de dincolo de Prut nu face decat sa ne confirme usturimea asupririi rusesti intrun teritoriu neslav .Toate sunt rastalmacite si influentate de panslavism .

Rusi a pentru a avea raporturi normale si a influenta astazi o tara ca Romania ar trebui sa tina seama de simtamintele romanesti ale majoritatii populatiei de acolo si de aici si sa incurajeze unirea acestora cu noi .asa ar avea de castigat si asa ar fi cea care nea-r crea probleme de identificare si de comportare democratica . Ca Rusia se comporta ca in secolele tyrecute nu face decat sa-=i fie ei rau si sa aiba ea probleme in diplomatia mondiala .

Nu e la Kremlin o forta integra care sa apere valoriole Rusiei in secvolul al XXI-lea si de aici nu are deact de pierdut .Altfel ar sta lucrurile cand fata Rusiei ar fi indreptata spre democratie si spre a inchega relatii puternice pe valori noi europene .

Poate viitorul va fi de partea ei si a nostra pentru ca avem nevoie de relatii foarte buen cu acest mare stat din Rasaritul nostru .

 

Leave a Reply