RSS
 

Levi-Strauss

03 Noi

O veste care este de consemnat pentru un mare spirit al Europei si al Frantei : a murit celebrul intelectual francez , antropologul Claude Levi-Strauss, la varsta de 100 de ani.

Unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului 20, Levi Strauss este fondatorul structuralismului. În cartea “Antropologie structurală” (1958), Strauss cosideră cultura un sistem de comunicare simbolică care trebuie să investigat cu metode puţin folosite până atunci.

Pentru Levi Strauss, metoda lingvistică a devenit un model pentru toate studiile sale privind societatea. Analogiile le+a făcut pe baza fonologiei (deşi mai târziu şi pe baza muzicii, matematicii, ciberbnetică).

“Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi.
De ce există culturi diferite ? La această întrebare el a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite”, a declarat Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss, anul trecut, când antropologul a împlinit 100 de ani.

Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului etnologic, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss.

Profesor, el a fost primul antropolog ales membru al Academiei franceze, în 1973. De asemenea, a fost ales membru al mai multor academii prestigioase din lume, inclusiv al American Academy of Arts and Letters.

Claude Lévi-Strauss şi-a sărbătorit centenarul pe 28 noiembrie 2008.

 

Leave a Reply