RSS
 

Era timpul

26 Noi

Dupa douazeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989 Academia Romana face un gest reparatoriu ( niciodata nu este prea tarziu !/ decat de locmai bine acum !):

“Dramaturgul Eugen Ionescu si filosoful Emil Cioran au fost numiti port-mortem membri ai Academiei Romane. Potrivit Mediafax, anuntul a fost facut, joi, de academicianul Marius Sala, in timpul unei sedinte de omagiere a lui Eugen Ionescu, organizata cu ocazia centenarului dramaturgului, care s-a nascut pe 26 noiembrie 1909.

La eveniment au mai fost prezenti si alti academicieni, printre care Eugen Simion, Ion Paun Otiman, Radu Beligan, dar si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul.

Participantii la eveniment au vorbit despre faptul ca numele lui Eugen Ionescu face parte din patrimoniul literaturii universale, dar si despre opera lui, subliniind ca nu se poate vorbi despre Ionescu fara a se mentiona ca primele sale lucrari au fost scrise in Romania si in limba romana.De asemenea, sala a mentionat ca la baza operelor lui Ionescu se afla trei surse de inspiratie romanesti: I.L. Caragiale, Urmuz si Gheorghe Ciprian.

Academicianul Marius Sala a vorbit si despre “spiritul de fronda” al lui Ionescu, care s-a manifestat in viata sociala atat impotriva extremei dreapta, cat si impotriva celei stangi. Sala a amintit ca Ionescu i-a adresat o scrisoare deschisa lui Nicolae Ceausescu, in care a protestat fata de politica acestuia.

In incheiere, Marius Sala l-a citat pe Eugen Ionescu, care a spus: “Mi-e teama de uitare, nu de moarte. Spiritul sau poate fi linistit, pentru ca Academia Romana nu il va uita”, a spus el, anuntand ca Eugen Ionescu a fost numit, post-mortem, membru al Academiei Romane, alaturi de Emil Cioran (1911 – 1995).

Cei doi scriitori romani se alatura astfel altor intelectuali deveniti academicieni post-mortem, precum Constantin Noica (1990), Mircea Eliade (1990) si Nichita Stanescu (1990).( http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6566349-eugen-ionescu-emil-cioran-membri-post-mortem-academiei-romane.htm )

Este dovada ca se poate si ca nu mai este mult si ne putem reveni din anchilozarea ingrozitoare in care am dorit sa fim timp de saptezeci si unu de ani !

Ma gandesc : Academia Romana cel mai inalt forum de stiinta din aceasta tara de ce e muta , de ce nu se observa in niciun plan in viata cetatii ? Ce Dumnezeu se intampla pe acolo daca ei stau tot timpul in afara treburilor comunitatii , care acum sunt cronice , fiind stari de metastaza in multe sectoare ale sistemului ?

Ce mare implicare isi aveau intelectualii la vremea cladirii acestei tari !!!

Fara de ei nu era aceasta Romanie , fara de spiritul lor nu faceam decat sa ne distrugem ! Acum la ei este liniste si turnul lor de fildes parca miroase a statut si a iresponsabilitate cetateneasca , democratica .De ce nu ies sa dea unele idei despre rostul politicului , al pacii sociale , al masurilor anticriza etc .

bina ca macar acum au fost in stare sa faca o masura reparatorie de acest gen .Poate in viitor vom asista la trezirea constiintei lor civice si cine stie …!!!

 

Leave a Reply