RSS
 

Calitatile individuale

12 Noi

Nu cred ca exista Om care sa nu aiba daca este dezvoltat fizic normal o minima raza de lumina a intelepciunii si dorintei de a fi util .Mediul educational ar trebui sa-si propuna sa poata valorifica la maximum toate calitatile individuale ale celui care vine la scoala sa nvete , sa se formeze , sa se modeleze dupa propriile lui visuri si nu dupa cele ale sistemului sau ale dascalilor .

Programele curriculare ar trebui sa tina seama de nevoia elevului de a fi liber in ritmul sau de a observa , invata o disciplina .

Suntem tentati a spune /afirma prost ca facem o educatie pe baze democratice , cu intarirea calitatii actului de invatare .Ioc ! Daca ar fi asa ar fi necesar ca fiecare elev sa fie tratat dupa calitatile si aspiratiile sale , sa fie intervievat si chestionat in ceea ce doreste , cum doreste , ritmul sau de invatare , sa i se ofere acele metode de predare-invatare -evaluare in acord cu felul sau de gandire , de intelegere, de aprofundare .Sa aiba posibilitatea sa -si aleaga acele materii care sa fie in consonanta cu nevoia lui de formare , cu dorinta sa de intelege lumea si sa aiba consilieri pe probleme si ajutor /monitor in treburile invatarii .

El trebuie tratat DIFERIT pentru a fi noi in stare de a spune si cateodata de a urla in piata publica de marea reforma ,de faptul ca facem in invatamant pentru elev, cand el este coparticipant la ora , la propria lui formare , la a le face reale visurile sale.

Pentru a trata egal pe fiecare ne trebuie metode diferite , sarcini diferite , stiluri diferite , obstacole diferite , viziuni diferite , evaluari de proces diferite etc.

NU mai avem nevoie de a uniformiza pe toti dupa gandul unui sistem care nu este indelung judecat si analizat cu oamenii , cu parintii copiilor , cu dascaliisi cu agentii economici .

NU mai avem nevoie sa tinem un Om intro clasa 12 ani de zile : nimeresti aici cu totul intamplator, se simte aici de cele mai multe ori stingher , nu are dorinta de cunoastere multipla etc .

BINE ar fi daca la fiecare disciplina am avea alti elevi la o clasa realizata pe motivatia lor si pe rezultatele implicarii lor la acel obiect .Elevul ar fi asa intro clasa primul la matematica pentru ca-i place mult obiectul , intralta clasa al zecelea la X disciplina etc si s-ar vedea in altii ca nu-i de zece la toate , ca suporta evaluarea diferita pentru ca suntem diferiti si el are aproape unele materii si altele nu , ca rezoneaza la unele si la altele nu .

Sa se simplifice paradigmele disciplinare , profesorii sa aiba timp de aplicatii , de a vorbi si a cunoaste sufletul unui elev , de a-l indruma sepoarat pe poteca sa , sa se realizeze pachete de studii interdisciplinare , sa se schimbe planurile stufoase de invatamant si sa se creeze premisele la invatamantul sa fie in secolul cunoasterii prin oferirie celor tineri a acelor competente europene care sa-i apropie de vremea in care ei traiesc si in care ei se simt bine , nu noi .

Profesorii trebuie sa treaca la o spalare de creier din punct de vedere traditionalist si sa vada care este interesul tanarului si care sunt meseriile spre care el se va indrepta peste zece -doisprezece ani si sa-l formeze pentru viata , oferindu-se el ca model si apoi setul de discipline pe care le preda .Motivarea lor , comunicarea lor cu elevii , cunostintele lor de elita , abilitatile lor trebuie sa fie in spiritul celor democratice si in favoarea copilului . Aici e nevoie de o politica agresiva de a forma competente europene la dascali si sa-i atragem in educatie cu salarii si alte foloase institutionale corecte .

NU alocare de resurse materiale in termopane , mobilier , calculatoare numai de dragul calculatoarelor rezolva problemele grave de aici .De fapt acestea nu le rezolva mai deloc !

Profesorii trebuie pregatiti pentru a fi in stare sa transfere cunostinte spre viata , spre a forma moduri de abordare a lumii creativ in functie de fiecare personalitate care vine in scoala pentru instructie .

Timpul de instruire scolara trebuie sa nu depaseasca 6-8 ore pe zi maximum .El trebuie sa fie impartit in ceea ce este scoala de zi 4-5 ore in fiecare zi si restul pentru pregatire a si aprofundarea unor teme de interes pentru el .

Un plan cu 25 de ore in fiecare saptamana este maximum de greutate impusa elevului .IN cinci ore pe zi el trebuie sa aiba 3-4 ore de dezvoltare fizica , ore de educatie civica , tehnologica , juridica , stiinte , identitate .Materiile trebuie reorganizate .Sunt prea multe titluri si prea inutile , pentru ca toate sunt specializate , cu limbaj savant si aproape neintelese de tineri .Care este folosul ?

Oricum vedem la ei multa plictiseala si dezinteres pentru a invata in mod traditional .Asa nu se mai pooate .Trebuie facut ceva ! Tebuie luat taurul de coarne si dus la muzeul istorie si adus altceva folositor si motivant astazi – de exemplu : pe cele opt competente opt materii etc .

Sa rezistam ca neam avem a lupta sa descoperim calitatile individuale in fiecare om care vine la scoala si sa ne propunem sa=-l facem CREATIV etc. un fel de Bill Gates .

Greu se mai fac astazi OAMENII oameni …

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Tivadar Emanuel

  13/11/2009 at 2:58 PM

  Adevar grait!

   
 2. Aurel Soare

  13/11/2009 at 5:58 PM

  Ma bucur ca sunt oameni care sunt de acord cu ideile mele .Mult succes in viitor si numai bine !