RSS
 

Archive for noiembrie 25th, 2009

Ostrovany

25 Noi

Am trait sa o vedem/citim si aceasta stire crunta :

” Slovacii au construit un zid impotriva tiganilor, izoland aproximativ 1.200 de persoane. Zidul a fost ridicat luna trecuta, in satul Ostrovany, situat in estul tarii. Constructia de beton are o lungime de 150 de metri, doi metri inaltime si a costat primaria 13.000 de euro, informeaza AFP. “Este discriminare. Primarul ar fi putut mai degraba sa cheltuiasca acesti bani ca sa construiasca locuinte pentru noi”, a declarat Lucia Kucharova, o tiganca de 25 de ani.

Gardul nu impiedica romii sa vina in sat. Ii impiedica doar sa ajunga in gradini ca sa fure. Nu este vorba decat despre furturi marunte, mai ales toamna. Oamenii nu mai pot cultiva legume in gradini, pentru ca totul este furat”, sustine primarul.

Hotararea a fost luata prin vot, in consiliul municipal. Si desi este majoritara in Ostrovany, comunitatea roma nu s-a impotrivit niciun moment constructiei. Dezider Duzda, singurul consilier de etnie roma, a recunoscut ca a votat “pentru zid”. “Consiliul municipal oricum ar fi decis asta”, si-a explicat el gestul.

Dincolo de zid, tiganii se plang ca totul este din ce in ce mai scump, iar somajul este de doar 150 de euro pe luna. Aproape toti membrii comunitatii sunt fara loc de munca. “Copiii au furat mere din gradini. Dar ce vreti, sunt copii”, spune Alena Kalejova, o mama tanara, in varsta de 21 de ani.

Alexander Patkolo, presedintele asociatiei “Initiativa roma din Slovacia”, a sesizat justitia. “Credem ca zidul a fost construit ilegal si ca discrimineaza minoritatea romilor din Ostrovany”, sustine acesta.”( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6562230-slovacii-construit-zid-impotriva-tiganilor-intr-sat-din-estul-tarii.htm )

Cat putem sa fim de redusi si de infecti cand Europa a trecut prin zilele rusinii : discriminarea evreilor si apoi exterminarea lor ?

Cum nu ne cutremuram ca aflam asemenea oribile fapte in plin secol XXI?

Eu cred ca tanpiti de acest fel mai pot aparea daca institutiile europene nu reactioneaza in cel mai sever mod la a stopa discriminarea si la a incuraja alte masuri de a rezolva problemele zonei , daca ele sunt cu adevarat .

Mare iti e gradina ta Doamne !!!