RSS
 

Archive for noiembrie 24th, 2009

Certitudini

24 Noi

Certitudine in dictionar ar fi “faptul de a crede în adevărul unui lucru ; convingere , siguranță . 2. înv . încredere pe care o inspiră cineva . 3. fidelitate , devotament , statornicie față de cineva sau de ceva . 4. speranță , nădejde . 5. convingere despre existența .”

Poate fi si faptul care îl dă cuiva dreptul de a se ști la adăpost de orice pericol ; securitate . 2. lipsă de îndoială , convingere neclintită , încredere nestrămutată .

Suntem noi cei de acum traitori intro zona a certitudinii? Suntem noi dispusi la vreme de inceput de mileniu si de secol la a fi in certutidini de viata , de logica , de fapte ? Dorim ca totul sa aiba la baza certitudini ? Etc …

Este clar ca rostuirea devenirii in acest loc al Terrei nu este in certitudine , ci in mister. Misterul ne da frumusetea de inceput a oricaror actiuni , el ne intareste credinta , el ne inalta in speranta , el cuteaza sa ne inmulteasca elanul de a cerceta si de a fi stapanii liberului arbitru .

Certitudini multe au cei simpli in gandire , au cei aplecati spre a munci si a nu gandi , au cei care iubesc lucrurile si produsele de-a gata , au toti cei care se multumesc a deschide cu greu gura pentru a primi ceea ce altii doresc a le da .

Certitudini au LABORATORES si nu intelectualii, nu cei care rostuiesc gandul , ideea, flacara deschisa de suflet in inaltul ei .Cei care slefuiesc cuvantul, infinitele abstractizari sunt de temut pentru ca schimba mesajul celor ce transmit in continuu certitudinile lor .Ei – in nimicnicia gandirii lor !- cred cu tarie in ceea ce se screm a produce , adica acea margica a gainii din poveste de la casa babei .Ce rusinos a crede acum ca sungura fericire este de a merge pe o cale indicata de girusul unora sau al altora .

Democratia ne-a dat sansa mareata de a fi in maxima libertate a gandirii , a creatiei , a diversitatiide intelegere a lumii si a vietii si miile de mii de cai deschise de judecata fiecaruia trebuie sa fie ascultate , intelese _culmea !_si difuzate pentru o cunoastere a infinitelor dezvoltari ale mintii umane .

Gloatelor poti sa-i administrezi orice , oricand daca sunt flamande si neputincioase , dar unui popor invatat si plin de intelepciune este greu de a-l indrepta spre unele orizonturi inguste si invechite ale administrarii de sabloane ivite din minti bolnave si traite in mocirla totalitarismului .

O certitudine este ca asa nu se mai poate si este nevoie de altceva , nu ?