RSS
 

Archive for noiembrie 18th, 2009

Invrajbirea

18 Noi

Este o plata a neascultarii , o scoatere din fericirea omului la bucuria participarii in viata cea vie , o aruncare si alungare in intunericul cel de necuprins al Raului .

Ea mereu nu face decat sa ne adanceasca in nelumina , in intuneric, in nevederea frumusetii chipului omului.Din radacina sa vin toate relele pamantului si oamenilor .Ea este baza pentru adanca tulburare a firii, spre inaltarea noastra de a face cele necuvenite si de a sluji Iadului si cresterii importantei sale .

Cea mai rea invrajbire este cea cu noi insine , cu alter ego-ul nostru , cu ecoul firii pe care il avem in noi si nu-l deslusim de cele mai multe ori . Nu vrem sa stim sau chiar nu stim de pacea dinlauntru nostru si aici este foarte grava situatia .Ne departam de noi si nu stim ca suntem firi creatoare si pline de har , ne schimonosim in fel si chip si nu ne straduim sa fim noi insine cu toate cele bune ale firii noastre.

Din noi dar si dincolo de noi , de intelegerea Lumii de constiinta noastra este invrajbirea cu Creatorul , cu cel care Este Cel ce este .Aici , secularizarea si viata moderna si plina de nimicuri cotidiene ne-a facut sa avem o mare ruptura cu cel care ne este de multe ori foarte aproape si nu ne cere pentru aceasta nimic decat primirea Sa in sufletul nostru .

De la neascultare si pana a fi si invrajbit cu semenii nu este cale prea lunga .Apropierea este imediata si impotriva aproapelui se creeaza mii de cai de a-l distruge sau a-l vedea suferind.Este si lipsa educatiei elementare la micul omulet care nu este facut sa priceapa rostul respectului de sine si mai ales al respectului celuilalt de langa tine .

Cea mai grava in sensul pamantean este invrajbirea cu toata firea , cu tot omul si cu toti cei vii.Este suprema noastra indepartare de Bine si de Cel care ne iubeste.

Aici se ivesc : ura , pofta de asuprire , desfraul , necumpatarea fata de cei dragi , grija fata de semenii aflati in suferinta etc.

Biata minte omeneasca a inceput in timpuri moderne a scorni ca OMUL ESTE DUMNEZEU ! , ca DUMNEZEU A MURIT ! etc si s-a dat la cele mai mari faradelegi ale istoriei : masacre, crime de milioane si milioane de oameni , pogromuri , etc.

Hatisul de patimi a distrus dorinta sufletului uman de a lupta pentru a se inalta !