RSS
 

Archive for noiembrie 9th, 2009

Curbele de sacrificiu

09 Noi

In Marea Criza mondiala din anii 1929-1933 guvernantii romani au apelat – credeau ei ca bine fac ! – la reducerea salariilor tuturor functionarilor statului – a se intelege bugetari ! – cu procente cuprinse intre 10-12% si 50 %.Se faceau promovari in functii fara crsteri salariale , s-au luat imprumuturi externe , unele considerate pentru dezvoltare de miliarde etc.

Au fost trei curbe de sacrificiu : in 01 ianuarie 1931 ( micsorarea retributiilor cu 12-50 % ), in ianuarie 1932 si in ianuarie 1933( cu 10-12 %) .La toate aceste masuri muncitorii au raspuns cu mari miscari de protest , cu greve ale ceferistilor si ale petrolistilor etc.

Aceste curbe erau de fapt un faliment al clasei politice la marile probleme economice ale Romaniei Mari , o incapacitate de a face fata depresiunii accentuate intro tara agrar-industriala cu mari probleme socio-economice .

Curbele au satisfacut pe deplin miscarile de extrema dreapta( legionarii ) si pe cele de extrema stanga ( comunistii ), pentru ca haosul din viata economica si politica au indepartat pe unii oameni de la apararea principiilor democratice si i-au facut sa vada intrun regim extremist salvarea Romaniei .

Coruptia generalizata , ineficienta clasei noastre politice la marile probleme ale societatii romanesti , slaba concentrare pe directiile mari ale dezvoltarii economice , falimentul unei democratii care nu isi avea suportul in cetateni educati , cu sensibilitate spre problemele reale ale dezvoltarii tarii , analfabetismul , incapacitatea de apropune solutii realiste la marile probleme economice ale statului reunificat au condus pe oameni la a nu mai intelege epoca , ziua de trai din societate si la alegerea unei cai de autoritarism si paternalism care ne-a condus spre dictatura si spre pierderea libertatilor si drepturilor politice castigate cu greu dupa decembrie 1918.

Lumea se misca , totul curge , timpul nu mai are rabdare si problemele merg spre a capata nuante de copiere care nu ne mai ajuta la intelegerea vremii celei vechi .