RSS
 

Archive for noiembrie 5th, 2009

Dogmele

05 Noi

Putem merge a afirma ca dogma este învățătură, teză fundamentală a unei religii, obligatorie pentru toți adepții ei, care nu poate fi supusă criticii. 2. teză considerată ca imuabilă, care trebuie acceptată necritic și aplicată rigid, fără a ține seamă de condițiile concrete.

In sens crestin , dogmele sunt adevarurile de credinta ale religiei crestine. Adevarurile acestea sunt revelate, adica insuflate si descoperite de Dumnezeu.

In sens laic , dogma umileste fiinta umana , o maltrateaza si ii impune o teză, doctrină politică, științifică etc. considerată imuabilă și adevăr incontestabil.

Numic nu poate duce la ruina spiritului decat acceptarea dogmelor in planul gandirii umane .Libertatea de gandire , zburdalnicia spiritului pe orice intindere a creatiei infinite , dorinta de a reflecta cu propriile tale simturi ( care pot fi si inselatoare intrucatva !!) lumea din interiorul tau si cea din afara ta , credinta ca suntem de la Dumnezeu inzestrati cu taina liberei cugetari si cu cea a liberului arbitru , marirea capacitatii de a negocia cu ajutorul ratiunii anumite trairi si a le exprima asa cum ele sunt simtite, traite si manifestate sunt , toate la un loc , o dovada clara ca Omul are nevoie de LIBERTATE de exprimare , de gandire , de a se individualiza in masa de semeni .

Nimic cred ca nu e mai plictisitor , mai uscat si mai nefiresc decat ca toti oamenii sa gandim la fel , sa traim la fel , sa reactionam la fel , sa ne traim clipele trecatoare in aceleasi moduri .am trait si ceva de acest fel si totul a fost de ajuns .Poate nu a fost rau pentru oexperienta de viata si acest segment totalitar pentru mine dar daca aveam soarta de partea mea si nu-l intalneam era mult mai bine .asa ca , vrand nevrand experienta mea in regimul totalitar mi-a dat sansa sa pot compara dogmele de atunci cu cele care mai pot fi intalnite , uneori , siastazi la diferite niveluri sau structuri statale , politice ,economice , culturale .

Ele ar trebui indepartate prin jocuri ale mintii si prin actiunile oamenilor care deschisi Luminii si Ratiunii sa nu accepte uniformitatea de idei , de ganduri ca rost al progresului asa cum unii indivizi considera . Crima contra omului de aici porneste : de la slaba posibilitate de a discerne intre cele expuse de altii si propriile lui perceptii,reprezentari despre lume , societate si gandire .

Dogmele usuca , ele creeaza o liniste multimilor si om deruta intelectualilor de marca .Ele au rostul de inceput al educatiei si apoi devin frana a progresului individului sau colectivitatilor .Cine a cutezat sa deschida evantaiul educatiei spre cunosterea fara limite a universului uman si social a realizat progresul statului, al civilizatiei respective etc . Cine nu a trait in Intuneric , a consolidat dogma si a iesit din istorie .