RSS
 

Archive for noiembrie 4th, 2009

Hula

04 Noi

In DEX avem :

” HÚLĂ s. v. afront, bârfă, bârfeală, bârfire, bârfit, calomnie, calomniere, cleveteală, clevetire, clevetit, defăimare, denigra-re, discreditare, injurie, insultă, jignire, ocară, ofensă, ponegreală, ponegrire, rușine, șoaptă, umilință.

HÚL//Ă^1 ~e f. 1) Vorbă jignitoare; ofensă; injurie. 2) Act de profanare a unui lucru sau a unei ființe, considerate sfinte sau demne de respect deosebit; sacrilegiu.

s . f . livr . defăimare a religiei , a dogmelor și a obiectelor de cult ; defăimare a lucrurilor sfinte ; hulă……”(sursa : http://www.archeus.ro/lingvistica/CautareDex?query=HUL%C4%82) .

Ne este dat a ne intalni cu ea , cateodata mult prea des si fara sa voim a o chema sau primi .Ceea ce este in jurul nostru ne face a ne intreba de acest cuvant si de semnificatiile lui curente .

De ce hulim ?

Poate din comoditate si din proasta educatie , din neputinta de a comunica firesc gandurile , ideile , modul nostru dea vedea lumea si societatea .

Poate voit , din dragostea unora pentru haos , din dorinta unora dea crea agitatie si spirit satanic in multimi .

Oricum , ea poate fi creatoare de haos, dezordine intre oameni , la inceput mai putini ca numar si , mai apoi , daca ea continua , din ce in ce mai multi si mai iritati . Ea ne cladeste o casa pe nisipuri , ne strange energiile spre risipa si nefolos, ne indreapta mersul spre intunericul mintii si spre neoranduirea firii si acceptatea provocarii Raului in viata de zi cu zi .

De aici este usor apoi sa te indrepti spre Marele Intuneric al clipei care te scufunda , al izvorului care te pierde , al sarcinii care nu duce pruncul pana la coacere , al secatuirii trupesti inainte de a da o roada fertila spre Creatorul ei .

Cand defaimarea nu mai tine seama nici de valorile mari morale atunci drumul spre distrugere este deschis si accelerat la maximum.

Calomnierea, clevetirea, defăimarea, denigrarea, discreditarea, injuria, insulta, jignirea, ocara, ofensa, ponegrireasunt -daca mai este cazul a spune – fapte curente ale noastre , sunt sange din sangele modului nost6ru de a comunica .Unii pot spune dar sunt suficienti de multi si daca sunt putini sunt lideri de opinie si intaritori de prejudecati si ganduri raspandace .

Se merge pana la absurd si are loc de mult timp si o hula a Lui, cu toate consecintele care ne conduc la micimea unor oameni , semeni de ai nostri in fapt .