RSS
 

Archive for noiembrie 3rd, 2009

Levi-Strauss

03 Noi

O veste care este de consemnat pentru un mare spirit al Europei si al Frantei : a murit celebrul intelectual francez , antropologul Claude Levi-Strauss, la varsta de 100 de ani.

Unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului 20, Levi Strauss este fondatorul structuralismului. În cartea “Antropologie structurală” (1958), Strauss cosideră cultura un sistem de comunicare simbolică care trebuie să investigat cu metode puţin folosite până atunci.

Pentru Levi Strauss, metoda lingvistică a devenit un model pentru toate studiile sale privind societatea. Analogiile le+a făcut pe baza fonologiei (deşi mai târziu şi pe baza muzicii, matematicii, ciberbnetică).

“Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi.
De ce există culturi diferite ? La această întrebare el a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite”, a declarat Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss, anul trecut, când antropologul a împlinit 100 de ani.

Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului etnologic, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss.

Profesor, el a fost primul antropolog ales membru al Academiei franceze, în 1973. De asemenea, a fost ales membru al mai multor academii prestigioase din lume, inclusiv al American Academy of Arts and Letters.

Claude Lévi-Strauss şi-a sărbătorit centenarul pe 28 noiembrie 2008.

 

Tratatul de la Lisabona

03 Noi

Tratatul de la Lisabona afost in sfarsit semnat si de presedintele Cehiei .Este gata ! A invins spiritul care a creat U.E !

Prin urmare, din decembrie 2009 sau ianuarie 2010 U.E . va functiona dupa un nou Tratat.

Noutati :

# Uniunea va avea o personalitate juridica unica ;

# Numirea unui Inalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, care va fi si unul din vicepresedintii Comisiei;

# Infiintarea noului serviciu european pentru actiune externa care va oferi Inaltului Reprezentant sprijinul necesar ;

# Votul cu majoritate calificata din Consiliu ;

# Incepand din 2014, deciziile Consiliului vor avea nevoie de sprijinul a 55% dintre statele membre, reprezentand cel putin 65% din populatia europeana. Este sistemul “dublei majoritati”;

# Creeaza postul de presedinte al Consiliului European, cu un mandat de doi ani si jumatate, “ales” de Parlamentul European la propunerea Consiliului ;

# Stabileste mai clar limitele atributiilor UE ;

# * Noi sfere de cooperare: combaterea criminalitatii transfrontaliera, imigratia ilegala, traficul de femei si copii, droguri si arme, precum si cooperare pe domeniile schimbarilor climatice si energiei, serviciile de interes general, cercetare, spatiu, coeziune teritoriala, politica comerciala, ajutor umanitar, sport, turism si cooperare administrativa ;

# Cresterea rolului Parlamentului European ;

# Introducerea dreptului de initiativa legislativa pentru cetateni – un milion de cetateni din diferite state membre vor putea cere Comisiei sa prezinte noi propuneri politice ;

# Posibilitatea ca un stat membru sa se retraga din Uniune;

# Carta Drepturilor Fundamentale obtine statut juridic obligatoriu ;

# Introduce o clauza de solidaritate intre statele membre pentru o serie de amenintari ;

# Noi prevederi in materie de protectie civila, ajutor umanitar si sanatate publica au obiectivul de a intari capacitatea Uniunii de a raspunde la amenintarile la adresa securitatii cetatenilor europeni.

Ma bucura nespus ca acest tratat este pus in actiune .Copiii nostri si mai ales nepotii nostri se vor intari si dezvolta intro Europa a lor , unica in care diversitatea culturala va intari constructia politica a noii structuri .
Vant mult la pupa !

 

Uriasul adormit

03 Noi

A. Romania, as spune, este uriasul adormit al regiunii. Exista un potential imens si, personal, as spune ca nu am luat in considerare Romania suficient de devreme. Dar as spune ca, in momentul in care analizam pietele emergente din regiune, intelegem bine, acum, ce oportunitate reprezinta Romania, unde exista un potential major de crestere. Din acest punct de vedere v-as considera la acelasi nivel cu Polonia.

Exista, totodata, o mare oportunitate daca raportezi Romania, ca tara, la tarile occidentale. In mediul online am vazut foarte multe exemple in care jucatori mici si medii au ajuns foarte mari deoarece, in acest mediu unde poti masura cu adevarat rezultatele, daca ai un serviciu sau un produs bun, poti obtine succes la nivel international.( sursa : http://www.webpr.ro/stiri-oameni-6407195-webpr-steffen-ehrhardt-google-romania-este-uriasul-adormit-regiunii-are-potential-imens-pentru-google.htm )

B. Principalele tendinte ale consumatorului: explozia de continut, ce determina o scadere a costurilor de productie a continutului; interactivitate si control; fragmentare. Industria media va trece prin schimbari imense in urmatorii zece ani, ceea ce se intampla acum este doar inceputul dezvoltarii mediilor digitale.( sursa : ibidem).

C. Tot ceea ce se intampla acum nu tine de tehnologie, tine de oameni. Acestia aleg unde sa mearga, unde sa-si caute informatia, cum sa foloseasca tehnologia. Ei apeleaza la semenii lor pentru opinii despre branduri. Ceea ce pretinde comunicarea prin social media este o schimbare a modului de gandire – pana acum ne gandeam la monetizare in functie de cati oameni urmaresc ceea ce le transmitem, acum trebuie sa gandim cu totul altfel.( sursa : ibidem ).

D. * Marketingul asa cum il stim a murit. Nu mai inseamna sa trimitem un mesaj si sa asteptam sa fim auziti. Consumatorii au mai multa incredere intre ei decat in companii, iar retelele sociale le ofera noi modalitati de a intra in legatura unii cu altii. Consumatorii sunt cei care decid ceea ce e relevant si pot sa evite comunicarea ta, daca nu o doresc. Suntem martorii unei transformari in marketing, de la o “functie tactica de business” la principalul domeniu strategic in activitatea unei organizatii.Sursa : ibidem ).

Este un potential urias la noi acasa , dar cine in vede , cine il incurajeaza si mai ales cine il promoveaza si sustine dpdv financiar ? Tinerii softisti ar trebui sa aiba multe facilitati min primul randpntru a ramane in tara noastra , apoi pentru a crea softuri care sa fie vandute in lume sisa aiba competitivitate mondiala .Ar trebui incurajata inovarea , creativitatea si toate oportunitatile care conduc spre dezvoltarea la tineri a competentelor digitale .Aici ar trebui sa fie in scoli profesori exceptionali de informatica si sa aiba vocatie pentru a descoperi si incuraja tanarul in acest domeniu , practic , esential din epoca . Dar cine este cel care fiind mult prea bun la informatica ramane in invatamant ? de ce ar face-o ? Aceasta este problema !