RSS
 

Archive for noiembrie 1st, 2009

Otrava

01 Noi

A. Oameni legati de fostul regim comunist conduc si astazi Romania : “Am identificat peste 400 de suspecti de tortura si asasinate. Niciunul nu a fost pedepsit. In Romania, condamnarea comunismului a fost folosita doar prin prisma ratiunilor politice”, explica, in Le Monde, istoricul Marius Oprea, care conduce Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.

Comunismul, condamnat doar de forma in Romania: intarzierea enorma si lipsa dorintei de a deschide arhivele fostei securitati este explicata de continuitatea acelorasi persoane din fostul regim la conducerea Romaniei, dupa Revolutia din decembrie 1989, conchide Le Monde. Oamenii acestia sunt in Parlament, in presa si in administratie. Au fost informatori, au scris rapoarte sau, mai rau, au facut parte din aparatul de represiune, scriu ziaristii francezi. “Am identificat peste 400 de suspecti de tortura si asasinate”, explica istoricul Marius Oprea, care conduce Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului. “Niciunul nu a fost pedepsit. Condamnarea comunismului a fost folosita doar prin prisma ratiunilor politice”.(sursa :http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6394982-monde-oameni-legati-fostul-regim-comunist-conduc-astazi-romania.htm).

B. Castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, a reiterat criticile la adresa Romaniei care nu s-a debarasat de tarele comunismului. Muller vorbeste despre o “societate postdictatoriala tipica, incarcata de coruptie” si avertizeaza ca, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.

“40% dintre cei care se afla astazi la putere provin din vechea Securitate si se protejeaza intre ei”, a spus Herta Müller, la Targul de carte de la Frankfurt, informeaza NewsIn.

“Atunci cand o viata de om este mai scurta decat cea a unei dictaturi, aceasta viata este furata de Stat”, a spus scriitoarea, adaugand ca este solidara cu scriitorii chinezi. “M-as bucura sa ii pot ajuta in orice fel si sper ca premiul pe care mi l-au dat (Nobel, nr.) constuie o aparare pentru victimele tuturor dictaturilor”, a spus scriitoarea la standul The Epoch Times de la Targul de carte de la Frankfurt.

“Dictaturile opereaza cu o viziune ideologizata a omului, niciodata adevarata. Omul sovietic, de pilda, nu a fost real sau adevarat. (…) Am fost norocoasa ca am supravietuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost si care au murit, iar asta inca doare”, a continuat scriitoarea.

Intrebata cum a avut forta de a infrunta Securitatea comunista, Herta Muller a raspuns: “Nu am fost curajoasa, am simtit o amestecatura de teama si de responsabilitate si am stiu ca asta trebuie sa fac. Cea mai mare parte a unei vieti demne intr-o dictatura este formata dintr-un sir de negatii”.(sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6295535-herta-mller-despre-romania-40-dintre-cei-care-afla-putere-provin-din-vechea-securitate-protejeaza-intre.htm).

C. Romania este astazi o democratie kafkiana unde se amesteca retorica, demagogia si populismul vulgar. O spune Norman Manea, scriitorul care a emigrat din Romania in 1986, intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro.

“Romania este o combinatie stranie de burlesc si bizantinism. (…) La 20 de ani de la caderea tiranului, descoperim, o data cu deschiderea dosarelor, ca multi oameni respectati erau necinstiti. Descoperim ca 80% dintre preotii la care oamenii veneau sa se spovedeasca erau informatori ai serviciilor secrete”, afirma scriitorul, a carui culegere “Clovnii. Dictatorul si artistul” a fost tradusa recent in limba franceza.

Cel mai tradus autor roman din lume, dupa cum il prezinta Le Figaro, a trait atat dictatura fascista, cat si cea comunista. Opera sa este esentiala pentru intelegerea tragediei romanesti din secolul al XX-lea, dupa cum noteaza autorul interviului, Bruno Corty.

Manea afirma ca, spre deosebire de extraordinarul folclor romanesc, “politica este un dezastru”. “Ganditi-va ca la o zi dupa moartea lui Ceausescu patru milioane de membri ai PCR au devenit anticomunisti isterici, obsesivi, inarmati cu o ura extraordinara. Se simteau vinovati si doreau sa dovedeasca lumii intregi ca isi pretuiesc libertatea”.(sursa :http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6385490-norman-manea-romania-democratie-kafkiana-nobelul-obsesie-isterica-nationala.htm).

A+B+C ne fac sa fim pesimisti de ceea ce este ! Dar, totul poate avea si un drum de optimism daca suntem cu totii spre intarirea societatii civile , spre dezvoltarea culturii politice sanatoase a tuturor tinerilor care nu mai trebuie sa slujeasca unele structuri totalitare .

Aici ar fi rolul scolii , dar in scoala nu se face o minima educatie politica , democratica a tanarului si acesta terminand liceul pica ca musca in lapte in clipa in care i se cere responsabilitate in actul de a alege . este total nepregatit , dar el stie matematica , fizica , chimie etc -si viitor de aur tara noastra are …

Poate toate acestea sunt voite pentru a avea un cetatea prost educat politic , mai prost informat si lipsit de repere morale .Astfel el poate mai usor sa fie manipulat si pacalit de oameni care nu au niciun scrupul in a isi bate joc de interesele tarii si privesc cel mai mult la interesele lor de grup.