RSS
 

Archive for noiembrie, 2009

NU-minaretelor !

30 Noi

Surpriza de proportii in Elvetia: Musulmanii nu mai au voie sa contruiasca minarete – rezultate finale ale referendumului.

Musulmanii din Elvetia nu vor putea construi minarete, dupa ce 57,5% dintre cetatenii elvetieni au aprobat un referendum care cerea interzicerea acestui lucru. In schimb, elvetienii au respins interzicerea exporturilor de armament, cu 68,2% din voturi.

Rezultatul surprinde, in conditiile in care sondajele anterioare indicau faptul ca doar 37% dintre elvetieni sustineau interzicerea minaretelor.

In urma publicarii rezultatelor definitive ale referendumului, se impune modificarea Constitutiei.

Sustinuta de Uniunea democratica de centru (UDC, dreapta conservatoare) si de Uniunea democratica federala (UDF, dreapta crestina), dar combatuta de toate celelalte partide si de guvern, initiativa anti-minarete a reusit sa-i seduca pe elvetieni, noteaza Swiss Info.

Oponentii proiectului, printre care se numara si guvernul, afirma ca interzicerea minaretelor este discriminatorie si ar genera sentimente de ura fata de comunitatea musulmana.

In Elvetia traiesc 400.000 de musulmani si exista doar patru minare. ( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6581816-update-surpriza-proportii-elvetia-musulmanii-nu-mai-voie-contruiasca-minarete-rezultate-finale-ale-referendumului.htm ).

Aici se vede ca nu intotdeauna referendumul este calea prin care se poate intari democratia ! Eate vointa poporului dar nu este credinta Europei de astazi care ne invita la toleranta , la nediscriminare , la intelegerea celui de langa noi .

Unde sunt toate acestea in noua hotarare luata de cei care sunt poporul elvetian !!

 

Carne artificiala

29 Noi

Am sansa sa traiesc si un asemenea eveniment al stiintei :

” Carmangeria ar putea fi inlocuita in viitor de un laborator, cu oameni de stiinta pe post de macelari. Cercetatorii olandezi au creat pentru prima oara in laborator “o bucata de carne”. Oamenii de stiinta spun ca rezultatul muncii lor este asemenea carnii de porc.

Cercetarile nu s-au terminat, insa, iar specialistii sustin ca acum incearca sa imbunatateasca produsul, pentru ca oamenii sa doreasca sa il cumpere, informeaza The Telegraph.

Mai exact, mai au de lucrat la tesutul muscular. Dupa ce “preparatul” va fi gata, va fi testat de oameni si apoi va putea fi pus in vanzare. Pana la acel moment vor mai trece cel putin cinci ani, declara cercetatorii. Vestea i-a bucurat pe vegetarieni, care spun ca inventia le-ar da si lor dreptul sa manance carne. Atata timp cat nu este vorba despre o bucata dintr-un animal mort, nu exista nicio “obiectie din punct de vedere etic”, sustin acestia.

“Acest produs va fi bun pentru mediu si va reduce suferinta animalelor. Daca se simte si are gust de carne, oamenii il vor cumpara”, a declarat Mark Post, profesor la Eindhoven University. Proiectul este sustinut de catre guvernul olandez.( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6582413-oamenii-stiinta-creat-laborator-premiera-carne-artificiala.htm )

Stirea nu demonstreaza decat ca suntem mici si dorim sa fim considerati zei ca oameni .Este clar ca nu se poate vorbi de o victorie cand toate ale istorie are la baza si posibilitatea omului de a consuma carne si produse din carne .Nu asa era istoria lumii fara de carne si fara de vanarea animalelor .Poate sa supar pe unii dar acesta este adevarul din vechime si cred ca el va fi la fel si in viitor .este greu de a adapta aceasta specie umana la alte cerinte decat cele care au consacrat-o si au intarit-o in istorie .

Restul este fabulatie si spirit stiintific !!

 

Revenire la normal

29 Noi

Avem sansa – pentru cat timp !- sa se revina la normalitate !

” Guvernul Republicii Moldova a schimbat din “limba moldoveneasca” (MD) in “limba romana” (RO) toate referirile la limba de pe paginile sale oficiale, transmite Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFERL), care precizeaza ca decizia este inca un semn al reapropierii dintre cele doua tari.

Constitutia Republicii Moldova precizeaza ca limba oficiala este “moldoveneasca”, desi majoritatea lingvistilor sunt de parere ca limba folosita in Moldova nu difera prea mult fata de romana pentru a fi considerata o limba diferita.

Noul guvern de la Chisinau a declarat ca va incerca sa modifice Constitutia pentru a elimina conceptul de “limba moldoveneasca”.

RFERL precizeaza ca termenul de “limba moldoveneasca” a fost inventat de catre sovietici dupa anexarea regiunii, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ei au impus, de asemenea, folosirea alfabetului chirilic in noua republica sovietica, pentru a o diferentia de limba romana, care are alfabet latin.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca oficiali moldoveni au solicitat in trecut translatori in timpul intalnirilor oficiale cu omologi romani, desi ambele tari vorbesc practic aceeasi limba, scrie RFERL.( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6579079-limba-moldoveneasca-inlocuita-limba-romana-toate-paginile-oficiale-ale-guvernului-chisinau.htm ).

Sutem la ceas de izbanda ! Sumtem in normalitate si in cunostinta de cauza ca poate in viitor va fi asa cum este in firea lucrurilor si nu va mai veni o forta politica ce va avea ca scop sa rada interesele nationale si sa faca impotriva neamului o politica falimentara in care sa atace Romania de dragul unor relatii active cu Rusia .

Este clar ca atata timp cat va mai fi Moldova ca statea trebuie sa siba relatii politice , economice normale cu Rusia .dar de aici la a face totul ca sa ataci Romania si sa umilesti istoria comuna a celor doua surori este cale lunga si aproape de neinteles .

Daca stim ceva istorie ceea ce este in Moldova de dincolo de Prut nu face decat sa ne confirme usturimea asupririi rusesti intrun teritoriu neslav .Toate sunt rastalmacite si influentate de panslavism .

Rusi a pentru a avea raporturi normale si a influenta astazi o tara ca Romania ar trebui sa tina seama de simtamintele romanesti ale majoritatii populatiei de acolo si de aici si sa incurajeze unirea acestora cu noi .asa ar avea de castigat si asa ar fi cea care nea-r crea probleme de identificare si de comportare democratica . Ca Rusia se comporta ca in secolele tyrecute nu face decat sa-=i fie ei rau si sa aiba ea probleme in diplomatia mondiala .

Nu e la Kremlin o forta integra care sa apere valoriole Rusiei in secvolul al XXI-lea si de aici nu are deact de pierdut .Altfel ar sta lucrurile cand fata Rusiei ar fi indreptata spre democratie si spre a inchega relatii puternice pe valori noi europene .

Poate viitorul va fi de partea ei si a nostra pentru ca avem nevoie de relatii foarte buen cu acest mare stat din Rasaritul nostru .

 

Deci, se poate !

29 Noi

Iata ca incet, incet lucrurile intra in normalitate !

Stirea :

” Polonia scoate simbolurile comuniste in afara legii
de Stefan Popovici HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2009, 23:51 Actualitate | Internaţional

Presedintele polonez Lech Kaczynski a aprobat o lege ce prevede amenzi sau inchisoare pentru persoanele care detin sau cumpara simboluri comuniste, la 20 de ani de la prabusirea regimului totalitar. Noua lege a atras critici din partea parlamentarilor cu orientare de stanga si din partea altor observatori, care sustin ca prevederile si modurile sale de aplicare sunt ambigue, scrie Fox News.

In textul legii nu se specifica o lista a simbolurilor interzise. Totodata, de sub incidenta acesteia au fost scoase emblemele utilizate in scopuri artistice sau educationale. Legea a fost inaintata de catre partidul de dreapta “Lege si Dreptate”, aflat in opozitie, grupare care urmareste stergerea urmelor celor patru decenii de regim comunist. ( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6575649-polonia-scoate-simbolurile-comuniste-afara-legii.htm ).

Nu poate fi decat o concluzie : lumea incepe sa inteleaga ca fascismul=hitlerism= bolsevism= comunism.

Oricat ne-am ascunde dupa orice paravan trebuie sa vedem clar : totul este un regim totalitar care nu a facut decat sa distruga individualitatea si libertatea omului .Niciun asemenea regim politic nu poate fi aparat si mai ales iertat .Ele , toate , de orice fel si de orice doctrina , nu au facut decat sa ne sugrume dreptul de afi oameni , cu bunele si cu relele noastre , cu dorintele si cu insatisfactiile noastre .Nu avem nevoie de cineva care sa aiba grija de noi , care sa gandeasca in locul nostru , care sa ne dea hrana stiintifica in locul nostru etc .

Suntem fiinte umane care ne acomodam mai greu sau mai usor la imprejurarile in care viata nostra exista si se desfasoara pe acest pamant .Nu poate fi mai rau pe aceasta lume decat sa nu fi liber , sa nu iti poti decide tu cum vrei soata ta , sa nu poti sa cutezi a vedea lumea cum o doresti si pentru acest lucru sa nu fi acuzat , blamat sau inchis .Sansa la viata si la intretinerea ei o avem cu adevarat numai in masura in care suntem creatorii propriei noastre vieti .

 
 

Resturi

28 Noi

Mai tot timpul avem in jurul nostru oameni cu multe probleme ale vietii , ale cotidianului.Ei sunt sarea pamantului si taria acestei tari.

Mai sunt unii mai interesanti din punctul lor de vedere dar din cel al multimii ei sunt resturi , oameni care nu reprezinta decat exemplare ale speciei noastre care au fost vaduviti si poate blestemati si acum nu mai au UMBRA.umbra lor a fost data si sunt vietati care au impresia de intreg dar nu mai isi gasesc umbra lor .Sunt venetici ai sortii lor si ai vietii ,dar clipa prezenta ii prezinta ca oameni , ca semeni ai nostri plini de viata si de idei care mai de care mai nastrusnice .

Resturile acestea vor sa ne impuna mimetismul lor si sa ne transforme in umbrele lor .Uimire ! dar simplitatea vietii lor nu le permite sa-si vanda umbra si nici ea nu-i tradeaza pe ei ca mereu a fost slujita cu cinste si implinire a datoriei de a trai in onoare.

Minti infierbantate si uscate care au impresia ca tot ce este pe acest pamant este asemenea lor – nu au umbra , dar se inseala .

Au ntradat semenii si pedeapsa lor este binemeritata -sa fie lipsiti de umbra lor !Crd ca nici moartea lor nu are cum sa-i mai caute pentru ca-i gaseste neimpliniti, marginiti si saraciti de cel mai greu lucru , acela de a se reflecta trupul sau pe sfantul pamant care ne-a facut si ne tine .

Din fericire pentru noi toti , cei mici , neinsemnati pentru ei , uimiti de asemenea pedeapsa , resturile raman pe vecie resturi !

 

Era timpul

26 Noi

Dupa douazeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989 Academia Romana face un gest reparatoriu ( niciodata nu este prea tarziu !/ decat de locmai bine acum !):

“Dramaturgul Eugen Ionescu si filosoful Emil Cioran au fost numiti port-mortem membri ai Academiei Romane. Potrivit Mediafax, anuntul a fost facut, joi, de academicianul Marius Sala, in timpul unei sedinte de omagiere a lui Eugen Ionescu, organizata cu ocazia centenarului dramaturgului, care s-a nascut pe 26 noiembrie 1909.

La eveniment au mai fost prezenti si alti academicieni, printre care Eugen Simion, Ion Paun Otiman, Radu Beligan, dar si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul.

Participantii la eveniment au vorbit despre faptul ca numele lui Eugen Ionescu face parte din patrimoniul literaturii universale, dar si despre opera lui, subliniind ca nu se poate vorbi despre Ionescu fara a se mentiona ca primele sale lucrari au fost scrise in Romania si in limba romana.De asemenea, sala a mentionat ca la baza operelor lui Ionescu se afla trei surse de inspiratie romanesti: I.L. Caragiale, Urmuz si Gheorghe Ciprian.

Academicianul Marius Sala a vorbit si despre “spiritul de fronda” al lui Ionescu, care s-a manifestat in viata sociala atat impotriva extremei dreapta, cat si impotriva celei stangi. Sala a amintit ca Ionescu i-a adresat o scrisoare deschisa lui Nicolae Ceausescu, in care a protestat fata de politica acestuia.

In incheiere, Marius Sala l-a citat pe Eugen Ionescu, care a spus: “Mi-e teama de uitare, nu de moarte. Spiritul sau poate fi linistit, pentru ca Academia Romana nu il va uita”, a spus el, anuntand ca Eugen Ionescu a fost numit, post-mortem, membru al Academiei Romane, alaturi de Emil Cioran (1911 – 1995).

Cei doi scriitori romani se alatura astfel altor intelectuali deveniti academicieni post-mortem, precum Constantin Noica (1990), Mircea Eliade (1990) si Nichita Stanescu (1990).( http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6566349-eugen-ionescu-emil-cioran-membri-post-mortem-academiei-romane.htm )

Este dovada ca se poate si ca nu mai este mult si ne putem reveni din anchilozarea ingrozitoare in care am dorit sa fim timp de saptezeci si unu de ani !

Ma gandesc : Academia Romana cel mai inalt forum de stiinta din aceasta tara de ce e muta , de ce nu se observa in niciun plan in viata cetatii ? Ce Dumnezeu se intampla pe acolo daca ei stau tot timpul in afara treburilor comunitatii , care acum sunt cronice , fiind stari de metastaza in multe sectoare ale sistemului ?

Ce mare implicare isi aveau intelectualii la vremea cladirii acestei tari !!!

Fara de ei nu era aceasta Romanie , fara de spiritul lor nu faceam decat sa ne distrugem ! Acum la ei este liniste si turnul lor de fildes parca miroase a statut si a iresponsabilitate cetateneasca , democratica .De ce nu ies sa dea unele idei despre rostul politicului , al pacii sociale , al masurilor anticriza etc .

bina ca macar acum au fost in stare sa faca o masura reparatorie de acest gen .Poate in viitor vom asista la trezirea constiintei lor civice si cine stie …!!!

 

Ostrovany

25 Noi

Am trait sa o vedem/citim si aceasta stire crunta :

” Slovacii au construit un zid impotriva tiganilor, izoland aproximativ 1.200 de persoane. Zidul a fost ridicat luna trecuta, in satul Ostrovany, situat in estul tarii. Constructia de beton are o lungime de 150 de metri, doi metri inaltime si a costat primaria 13.000 de euro, informeaza AFP. “Este discriminare. Primarul ar fi putut mai degraba sa cheltuiasca acesti bani ca sa construiasca locuinte pentru noi”, a declarat Lucia Kucharova, o tiganca de 25 de ani.

Gardul nu impiedica romii sa vina in sat. Ii impiedica doar sa ajunga in gradini ca sa fure. Nu este vorba decat despre furturi marunte, mai ales toamna. Oamenii nu mai pot cultiva legume in gradini, pentru ca totul este furat”, sustine primarul.

Hotararea a fost luata prin vot, in consiliul municipal. Si desi este majoritara in Ostrovany, comunitatea roma nu s-a impotrivit niciun moment constructiei. Dezider Duzda, singurul consilier de etnie roma, a recunoscut ca a votat “pentru zid”. “Consiliul municipal oricum ar fi decis asta”, si-a explicat el gestul.

Dincolo de zid, tiganii se plang ca totul este din ce in ce mai scump, iar somajul este de doar 150 de euro pe luna. Aproape toti membrii comunitatii sunt fara loc de munca. “Copiii au furat mere din gradini. Dar ce vreti, sunt copii”, spune Alena Kalejova, o mama tanara, in varsta de 21 de ani.

Alexander Patkolo, presedintele asociatiei “Initiativa roma din Slovacia”, a sesizat justitia. “Credem ca zidul a fost construit ilegal si ca discrimineaza minoritatea romilor din Ostrovany”, sustine acesta.”( http://www.hotnews.ro/stiri-international-6562230-slovacii-construit-zid-impotriva-tiganilor-intr-sat-din-estul-tarii.htm )

Cat putem sa fim de redusi si de infecti cand Europa a trecut prin zilele rusinii : discriminarea evreilor si apoi exterminarea lor ?

Cum nu ne cutremuram ca aflam asemenea oribile fapte in plin secol XXI?

Eu cred ca tanpiti de acest fel mai pot aparea daca institutiile europene nu reactioneaza in cel mai sever mod la a stopa discriminarea si la a incuraja alte masuri de a rezolva problemele zonei , daca ele sunt cu adevarat .

Mare iti e gradina ta Doamne !!!

 

Certitudini

24 Noi

Certitudine in dictionar ar fi “faptul de a crede în adevărul unui lucru ; convingere , siguranță . 2. înv . încredere pe care o inspiră cineva . 3. fidelitate , devotament , statornicie față de cineva sau de ceva . 4. speranță , nădejde . 5. convingere despre existența .”

Poate fi si faptul care îl dă cuiva dreptul de a se ști la adăpost de orice pericol ; securitate . 2. lipsă de îndoială , convingere neclintită , încredere nestrămutată .

Suntem noi cei de acum traitori intro zona a certitudinii? Suntem noi dispusi la vreme de inceput de mileniu si de secol la a fi in certutidini de viata , de logica , de fapte ? Dorim ca totul sa aiba la baza certitudini ? Etc …

Este clar ca rostuirea devenirii in acest loc al Terrei nu este in certitudine , ci in mister. Misterul ne da frumusetea de inceput a oricaror actiuni , el ne intareste credinta , el ne inalta in speranta , el cuteaza sa ne inmulteasca elanul de a cerceta si de a fi stapanii liberului arbitru .

Certitudini multe au cei simpli in gandire , au cei aplecati spre a munci si a nu gandi , au cei care iubesc lucrurile si produsele de-a gata , au toti cei care se multumesc a deschide cu greu gura pentru a primi ceea ce altii doresc a le da .

Certitudini au LABORATORES si nu intelectualii, nu cei care rostuiesc gandul , ideea, flacara deschisa de suflet in inaltul ei .Cei care slefuiesc cuvantul, infinitele abstractizari sunt de temut pentru ca schimba mesajul celor ce transmit in continuu certitudinile lor .Ei – in nimicnicia gandirii lor !- cred cu tarie in ceea ce se screm a produce , adica acea margica a gainii din poveste de la casa babei .Ce rusinos a crede acum ca sungura fericire este de a merge pe o cale indicata de girusul unora sau al altora .

Democratia ne-a dat sansa mareata de a fi in maxima libertate a gandirii , a creatiei , a diversitatiide intelegere a lumii si a vietii si miile de mii de cai deschise de judecata fiecaruia trebuie sa fie ascultate , intelese _culmea !_si difuzate pentru o cunoastere a infinitelor dezvoltari ale mintii umane .

Gloatelor poti sa-i administrezi orice , oricand daca sunt flamande si neputincioase , dar unui popor invatat si plin de intelepciune este greu de a-l indrepta spre unele orizonturi inguste si invechite ale administrarii de sabloane ivite din minti bolnave si traite in mocirla totalitarismului .

O certitudine este ca asa nu se mai poate si este nevoie de altceva , nu ?

 

Pustiirea interioara

23 Noi

Intro vreme de mare tulburare economica si financiara este bine de a vorbi de cea mai mare drama , de astazi, din umanitatea crestin-europeana : cea a pustiiri interioare a omului .Saracia lui sufleteasca , lipsa de orizont material si nu in ultimul rand spiritual a facut din omul contemporan un secularizant, un animal gata cladit spre ideea de fast food , spre ideea de dezradacinare, spre lipsa identitatii sufletului uman , spre lipsa unei forme simple de identitate etnica , spre o creatura apta sa infrunte orizonturi multe materiale dar total pustiit in cele spirituale .

O forma de izolare , de individialism extrem s-a conturat intro civilizatie a Europei Vestice si se raspandeste rapid si in zona fosta comunista a Europei rasaritene .La urma urmei acesta este tempoul impus de globalizare si de mondializarea capitalismului , dar unde sunt parghiile intelectuale ale reechilibrarii sistemului de educatie astfel incat apa cea vie a dragostei de creatiile omului , apa cea vie a cladirii unei persoane apropiate de o alta persoana si amandoua de un el , semen de al nostru sa fie liantul care sa ne conduca la implinirea Fiintei ?

Bem zilnic apa moarta , apa fara de esenta vietii care este solidaritatea fiintei umane , bem zilnic otrava indestularii cu nectar cladit in mii de E-uri , mancam pentru indestularea trupului saracit de esenta Lui, ne straduim spre a aduce har in interiorul nostru si nu avem unde sa-l punem pentru ca totul ne este pustiit , ne este descarcat de sacralitate , ne este dat ca real de minti bolnave si pline de Duh Rau .

Cand vom avea plinul vindecarii la noi ?

Cand vom cuteza a aprinde in noi flacara vie a vietii in care sufletele noastre sa se implineasca si astfel sa devenim OAMENI ?

Cand …

 

JFK

22 Noi

O zi pentru istorie : asasinarea lui JFK, la Dallas.O mare pierdere pentru pacea lumii si pentru destinderea internationala.Poate altfel ar fi aratat lumea daca el isi ducea pana la capat un mandat sau doua .Oricum , impuscarea lui s-a realizat cu acordul unor institutii care nu erau straine de cele ale federatiei .

Incepuse cu un discurs de alta factura , privea in viitor mai mult decat semenii sai politici si mai increzator in forta liderilor de a schimba fata lumii .Dorea altceva in relatiile dintre oameni si intre tarile de pa planeta .Ar fi reusit, daca traia , sa dea un nou curs relatiilor internationale .

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 – d. 22 noiembrie 1963), cunoscut şi ca John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci şi cincilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

A condus SUA din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, survenită în Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenţi ai familiei Kennedy implicaţi în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

Odihna vesnica !