RSS
 

Trecut traumatizant

26 Oct

A defini un altfel de trecut este a face o trecere in revista a derularii traumelor in istoria lumii si a noastra .Ce observam ? Ca ele au fost la tot pasul , ca ele au format frica multimilor de puterea creatoare de ura , de violenta multipla , de crime inimaginabile , de sters memoria si de reincarcat cu mituri ale celor care retineau puterea .

Notiunea de trecut traumatizant este de discutat si se refera la un segment din populatie , mai mare sau mai mic , in care o parte a comunitatii a trait experiente cumplite , cateodata , nemaiintalnite de cruzime din partea altor segmente sociale care detineau puterea politica, economica si culturala si care se bucurau de toate onorurile si de tot binele vietii .

Acest trecut are laturi profund criminale si reresive , este plin de un dezmat al detinatorilor de putere contra tuturor celor care nu adera la ideile conducatoare ale zilei date de liderii cei bucurosi si plini de charisma pentru cei care detin fraiele puterii.

Violentele criminale , traumatismele colective , disperarea omului cu mintea intreaga ca este sortit sa treaca prin aceste epoci pline de Apocalipsa fac ca acest btip de trecut sa fie deseori dus spre amnezie sau , exagerand , spre hipermnezie .

Suntem si noi iesiti dintrun asemenea spatiu concentrationar , suntem inca intro viziune care mai are mult pana la o apropiere de elementele societatii deschise , suntem in autocautare de noi, de spiritul de identitate al omului neincorsetat de piedici ideologice si de frica pentru a fi sigur ca ceea ce exprima il reprezinta si il face sa se intareasca in crezul sau .

Generatiile care nu au trait si nu au cunoscut asemenea zone de trecut traumatizant au nevoie de informatii , au nevoie de repere , au nevoie de fapte care sunt acuzatoare pentru un regim politic al terorii sau al ingenunchierii fiintei umane .

Suntem nevoiti de clipa de a cladi cetateni responsabili si demni de a cladi un trecut plin de fapte la care sa ne raportam cu elemente ale sistemului democratic .Altfel pierdem drumul si distrugem comunitatile care in fiecare clipa isi traiesc rostul lor in aceasta lume trecatoare .

 

Leave a Reply