RSS
 

Stigmatul tribal

29 Oct

Un stigmat care se transmite din generatie in generatie contaminand in moduri diferite pe toti membrii unei comunitati ar putea fi stigmatul tribal .

Problema morala a judecarii epocii bolsevice este covarsitoare pentru o revolutie etica a societatii contemporane in acele tari care au trecut prin comunism.Daca justitia mai are unele rezerve , memoria sociala sau individuala poate traduce in mod real dorinta de a avea o noua asezare a comunicarii intre oameni , o noua raportate la adevaratele valori ale devenirii omului , o noua justificare a credintei ca democratia ofera cea mai mare sansa individului de a se dezvolta plenar , lipsit de oprelisti si increzator in sine , avand respect de sine si libertate generala .

Recuperarea memoriei din hatisurile de distorsiuni ale bolsevismului este un drum greu al reconstructiei unei personalitati plenare , armonioase si lipsite de frica de a comunica ceea ce gandeste despre altii , despre institutii , despre persoanele publice ale tarii .

Revigorarea Sinelui omului , intarirea elementelor identitare , reforma morala accentuata creeaza premisele curatirii societatii de racile extremiste , ale solidaritatii umane in fata nedreptatilor din orice parte .

Clarificarea sensului faptelor traite este esentiala pentru viata oamenilor .Nu poti inainta daca totul are la baza minciuna , ascunderea unor parti din adevar , lipsa de sinceritate politica fata de alegatori etc.

Nimic nu poate tine locul suferintei inimaginabile a oamenilor in regimul comunist.Si atunci cand iti intalnesti pe strada pe calaul tau , pe anchetatorul tau , pe tortionarul tau , pe tradatorul tau , pe … ce faci ? Care este actiunea ta la ceea ce vezi ?

In ce poti sa speri decat intro justitie divina care sigur actioneaza .Dar te intuneci cand constati ca de douazeci de ani cei de mai sus sunt si mai sus , ca ei au forta economica , politica etc ,intrun cuvant , ca iti rad in nas !

 

Leave a Reply