RSS
 

Problema invatarii

07 Oct

Stim cu totii si cred ca nu mai trebuie demonstrat ca invatarea este o problema individuala.Poate predarea este si o chestie de grup , dar invatarea se petrecere individual , fiecare dupa ritmul si motivarea proprie .La acest ultim aspect intra : dorinta elevului de a invata , vointa lui de a tine seama in procesul studiului individual de indicatiile profesorului , de calea oferita de dascal pentru a intelege o lectie , atentia sporita fata de sarcina data , deprinderile pe care si le-a format de a intelege si aplica ceea ce invata , reactualizarea informatiei la noul set de cunostiinte primite , receptivitatea la nou si crearea unor contexte noi in care sa duca ceea ce a studiat la alte scopuri decat cele enuntate in procesul predarii.

Si cu toate acestea unii au impresia ca invatarea este o problema de grup .Oare ?Pentru ca avem un profesor la 20-30-35 de elevi acest lucru trebuie sa ne conduca la a procesa predarea-invatarea-evaluarea spre interesele celor care sunt in banci si nu spre gloria dascalilor si pierderea realitatii contextuale in care societatea , scoala etc. sunt .

Elevii care sunt invatati spre studiul individual in viitor au rezultate mai bune decat cei care au capatat cunostinte prin grup.A lucra in ritmul tau propriu, a asigura discretie cand nu se realizeaza performanta la un moment dat , a propune cai de redimensionare individuala a invatarii cand sunt obstacole reale , a adapta totul la nevoile , competentele si specificul fiecaruia sunt criterii sigure spre performanta institutionala dar si individuala .

Situatie-stimul , dirijarea invatarii, selectionarea unor sarcini de lucru pentru fiecare dupa chipul sau la disciplina X, materiale date tinand seama de interesul elevului , feedbackul obtinut si redresarea informatiei spre asigurarea succesului beneficiarului invatarii ne conduc spre excelenta .

Poate pe undeva gresim ca facem unele minuni la scoala la predare dar nu urmarim modul in care se face invatarea si mai ales evantaiul metodelor folosite de elev pentru a fi in ton cu cele care ii sunt sarcini de lucru .

Profesorul ar trebui sa aiba un diagnostic pentru fiecare si sa opereze cu acele instrumente didactice specifice fiecarui suflet care cauta a se incarca cu noul informational .Aici ar trebui sa fie reforma in educatie si nu in prostiile care se tot repeta si nu duc la nimic bun pentru puiul de cetatean , ba in modul in care se reconstruieste totul cu multi elevi in clasa , cu lipsa grosolana de fonduri pentru aceste slefuiri de diamant totul pare o jonglerie de adormit constiinte de prostanaci sau de inculti sau de pseudo-intelectuali cu pretinse veleitati de lideri ai unor mase manipulabile mult prea usor in detrimentul calitatii si excelentei actului de educatie pentru societate .

A aloca resurse de orice fel spre constuirea unui OM cu valente culturale este un castig major pe termen lung pentru constructia unui neam si pentru dainuirea lui .

A te juca cu mii de acte pe care le doreste a fi reforma si nu a vedea scopul si strategia de 40-50 de ani in viitor a acestei parti a socialului care este educatia este un act de tradare a intereselor nationale si un demential parcurs spre a distruge un neam .

Are cineva voie sa faca acest lucru ? Este cineva responsabil de miscatoarele masuri si de balbaielile care se produc ? Ce zic cei care platesc si care sustin totul din amara lor sudoare ? Din pacate numic !

Dar poate o data si o data tot o sa zica ceva , nu ?

 

Leave a Reply