RSS
 

Plansul

17 Oct

In dezbinare ne risipim , cautam a ne intrecere sa ne distrugem .Pierdem modul esential al comunicarii umane si anume intelegerea , iubirea de cel caruia te adresezi .

Plange cetatea si din ce in ce mai mult este mai amar si mai inveninat . Este o rascolire generala si o necredinta ca ceva se mai poate pune pe un fagas normal . Speranta pentru ziua in care bucuria sa fie pe buzele tuturor este departe sau la unii nu mai exista !

““Nu plange!”… A inceput Mantuitorul Fericirile: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”. Apoi, imediat: “Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia” (Matei 5, 3-4).

Deci, de la inceput, plansul. Si profetul spusese:
“Caci roua Ta este roua de lumina si din sanul pamantului umbrele vor invia” (Isaia 26, 19).

Iar Parintele nostru Grigorie de Nysa, spune: Lacrimile sunt ca sangele ce curge din ranile sufletului. Si Ioan Gura de Aur zice, iarasi: Iar lacrimile sunt in stare sa stinga si focul iadului (cainta, care stinge iadul).

De aceea Ioan Scararul va spune: Pocainta trezeste; lacrimile ciocnesc in usa cerului, iar smerenia o deschide. Acum, insa, inaintea acestui tanar care era pe pragul dintre viata de aici la cea de dincolo nu mai era taina caintei, ci a sfarsitului.

Parintele nostru, Simeon Noul Teolog, spune: “Daca nu ai cainta invierii cat esti viu, cum ai s-o ai cand esti mort?”.

De aceea Mantuitorul spune: “Nu plange”. Acum inima are alt curs. Cand El insusi mergea spre Golgota si femeile mironosite, insotindu-L pe drum, il plangeau, Iisus le spune: “Nu Ma plangeti”. Altfel spus: nu Ma plangeti pe Mine, Care sunt pe pragul Crucii si Invierii. Si mironositele vor auzi, in ziua Invierii, cuvantul “Bucurati-va”.

In fata vietii nu mai e plans, ci e bucurie.( http://www.crestinortodox.ro/duminica-a-20-a-dupa-rusalii/96990-invierea-fiului-vaduvei-din-nain ).

Plansul ne intareste , totul este sa nu ne usuce si apoi sa ne termine in conditiile in care multi nu au credinta in suflet si nu au niciun sprijin in oameni, in cunoscuti , in cei apropiati .Vai noua de aceste cai !

 

Leave a Reply