RSS
 

Marele urs

03 Oct

19 ani de la unificarea Germaniei si tot atatia ani de la reconsolidarea celei mai mari puteri europene continentale – se implinesc astazi !

Germania – invinsa de doua ori in secolul al XX-lea in cele doua razboaie mondiale , impartita de invingatori in patru parti , apoi in trei, ruperea partii de est si transformarea ei in gubernie ruseasca -Republica Democrata Germana , nu au putut schimba destinul unei natiunii deosebite , care s-a cladit pe munca , munca , seriozitate , respect de sine , glorificarea traditiilor si incurajarea initiativelor private .

Germania – a stiut sa gaseasca acea mica pana in desfasurarea relatiilor internationale , sa profite de momentele unice din anul 1990 , sa cumpere pe cei care erau de vanzare , sa dea in stanga si in dreapta orice si la oricine pentru a-si atinge scopul cel mare : o singura Germanie , unica , a tuturor prin unificarea partii de Est cu Republica Federala a Germaniei , adica a celor cinci landuri rasaritene ale fostei bolsevice tari nemtesti.

Meritul este al tuturor germanilor , al elitelor tarii care au facut tot timpul educatia neamului dar si al fiecarui neamt din vest care a dorit sa suporte – cateodata cu strangere de dinti ! – costurile uriase ale acestui mare eveniment al Europei si al acestei tari .

Ceea ce ma intristeaza este ca noi nu am inteles niciodata ce bine ar fi fost daca imbratisam modelul german al descentralizarii, al constructiei statului de drept , al dezvoltarii si , mai ales , al educarii maselor spre idealurile marete ale implinirii individului .

Intro padure mare , luminoasa si plina de brazi marele urs stabileste politica cea de strategie a unui continent ce se doreste a fi cel mai civilizat . Oare ?

 

Leave a Reply