RSS
 

Drumul cel bun

22 Oct

Acestea sunt asigurarile date de vicepresedintele american Joe Biden la Bucuresti.

A fost un discurs cu valoare simbolica, ce arata relatia pe care SUA o are cu tarile care, acum 20 de ani, aveau zeci de ani de asteptare a americanilor.

“SUA si Europa, o Europa unita si intregita, vor face fata provocarilor impreuna. Orice distorsiune a faptelor nu poate schimba acest adevar de neclintit: SUA sunt angajate ferm cu Europa. Ne aflam si mai angajati acum, cand partenerul european a devenit mai extins si mai puternic”. Este o prima asigurare data de Biden la Bucuresti. “SUA nu pot reusi singure, fara voi, si nu cred ca voi puteti reusi pe deplin fara noi”, a spus vicepresedintele american. Chiar daca nu mai sunt concetrare pe o coordonata anume, relatiile dintre Europa si SUA sunt de puternic parteneriat.

Voi sunteti modelul de democratie pentru milioane de oameni, voi, Romania si alte tari din Europa Centrala, exemplul pe care l-ati dat in ultimii 20 de ani este pentru intreaga lume. In Europa de Est mai sunt tari care se lupta sa isi realizeze aceasta trecere spre economia de piata si democratie. Cine e un mai bun exemplu decat voi, tarile care ati trecut la democratie si ati facut progrese durabile? (…) Acum 20 de ani, nu ni se parea ca aveti mari sanse. E mai usor sa dobori un regim decat sa construiesti o democratie infloritoare, dar ati realizat asta si acum ii puteti invata si pe altii”, a spus Joe Biden.

Un discurs cu o importanta simbolica mare, intrucat este rostit la 20 de ani de la caderea comunismului, intr-un moment in care tarile regiunii au deveni democratii consolidate si model, potrivit vicepresedintelui american. ( http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6334692-asigurarile-lui-biden.htm)

Sunt aceste cuvinte , prea optimiste , totusi , o raza de lumina la ceea ce am parcurs cu mult greu un intreg popor dupa 1989.

Multumim America !

 

Leave a Reply