RSS
 

Documentul

28 Oct

Orice document din orice vreme este un mic decupaj al timpului si al oamenilor care l-au produs si al unei viziuni care trebuie sa intre in tiparele imaginarului acelei epoci istorice pe care o reprezinta continutul lui de factura economica , politica , sociala , culturala , religioasa etc.

Unghiurile de reflectare a epocii este infinit si tine de modul de interpretare si descifrare al sau pe care il poate face un meserias care , vrei sau nu , este istoricul . Constiinta sa profesionala l-ar ogliga sa fie fara de partinire , un mare analist al ceea ce institutiile , oamenii etc. au produs oficial sau particular , adica anumite documente de uz public sau privat .

Reconstituirea propriului nostru trecut tine si de subiectivitatea acestor documente , de textul lor , de nuantele in care ele reflecta realitatea din timpul producerii lor , de pseudoinocenta lor .

Pentru imaginarul comunist exista o mare schizofrenie pentru ca toata productia acestui regim ilegal si ilegitim este plina de falsitate si de suspiciune datotita faptului ca acest bolsevism credea ca in viitorul sau luminos.Nu exista niciun text inocent , plin de candoare , ci numai contradocumente produse cu buna stiinta la nivel oficial pentru justificare legitimitatii regimului .Asa avem si la nazisti si la fascisti etc.

Va fi foarte greu sa faci o reconstructie a bolsevismului la noi pentru ca pe primul loc ar trebui sa fie sursele orale , oamenii care – cu multul lor subiectivism – declara modul diavolesc de trai , de zi cu zi , grila de ura si de teama la care erau in permanenta raportati , mecanismul draconic de creare a nonvalorilor comuniste , raul din sistemul concentrationar , bataia de joc la adresa elementelor esentiale identitare romanesti etc.

Poate dorinta de a uita sa fie mai mare decat aceea de a pastra vie memoria trecutului nostru recent ? Documentul …

 

Leave a Reply