RSS
 

Deci, se poate !

11 Oct

Turcia si Armenia au semnat , pe data de 10.10 2009,la Universitatea din Zurich (Elvetia), acordurile istorice privind normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, inghetate de aproape un secol de amintirea masacrului armenilor.

Ministrul armean al afacerilor externe, Eduard Nalbandian si ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu si-au pus iscaliturile pe acest acord istoric in prezenta secretarului american de Stat , Hillary Clinton .

Relatii dintre Turcia si Armenia erau practic inghetate, dupa masacrul armenilor din perioada 1915-1917 (peste 1,5 milioane de morti, sustine Armenia, 300.000 – 500.000, potrivit Turciei, care respinge termenul de genocid.

Apropierea dintre cele doua state se loveste insa de rezistenta profunda a popoarelor din cele doua tari, dar si a diasporei armene, extrem de influenta in Franta si in Statele Unite.

Notiunea de genocid al armenilor nu este recunoscuta/legiferata NUMAI de/in Canada, Franta si PE. Oficial, 20 de tari, 42 de state americane (ale SUA), 2 state ale Australiei, Tara Galilor si diverse organizatii internationale recunosc aceste evenimente ca genocid, prin legi, proclamatii s.a.m.d. De exemplu Argentina recunoaste oficial Genocidul Armenilor prin 2 legi ale Parlamentului si 3 rezolutii ale guvernului de la Buenos Aires. Primul stat care a recunoscut oficial genocidul armenilor a fost Uruguay – 1965-04-20.

 

Leave a Reply