RSS
 

Archive for octombrie, 2009

Alegerile

30 Oct

De cand ne nastem suntem intrun mediu care ne influenteaza si care ne ofera in tot timpul diferite alegeri .

De cand incepem drumul vietii stim mai mult decat sigur ca el duce si spre singura certitudine care este moartea .

In tot acest timp avem a alege in permamnenta . Nu exista in trecerea noastra clipe in care sa nu avem a decide din cel putin doua variante drumul pe care vrem sa-l urmam .De cele mai multe ori alegerile sunt ale vietii si mai putin ale noastre in cunostiinta de cauza .asa se petrec ele si noi intram in jocul lor .S-ar putea ca acestea sa fie in concordanta cu modul nostru de a vedea lumea , dea sesiza raul si binele din ea , cu discernamantul pe care il avem la un moment dat asupra unor idei , fapte care ne conduc spre alegerea noastra .

Alegem drumul nostru care poate fi o carare , un drumeag , o poteca , de munte sau de deal , o linie batuta pe un pamant din campie, un drum , o autostrada .cateodata ea este cum am dorit-o noi si ar fi un destin magistral , alteori iese cum au aruncatsortii pe om in valtoarea trezirii raului din lume si din imprejurimi si avem a zice ca sunt destine frnte , condamnate la sisiful devenirii a ceva care necesita truda si lacrimi .

Oricum am lua acest drum al caintei el este o traiectorie a noastra la care ii suntem SUBIECTI .

Alegerile noastre ne dau un destin, ele sunt sarea si piperul vietii , ca traire in detaliu a esentei pamantesti a omului. Nu poti crede ca ceea ce este in jurul tau este implacabil ! Toate laolalta sunt pentru a alege tu calea pe care doresti sa mergi .

Linul vietii nu-i o comoara , iar trudnica zabovire pe jarul calirii otelului nu poate sa te faca erou !

Alegerile ne fac un destin si ne indreapta spre a privi lumea cu ochii cu care vrem si putem percepe realitatea din noi si , mai ales , din jurul nostru .

Alegerile … viata … destinul …povata !

 

O mare pierdere

29 Oct

Pentru spiritualitatea crestina rasariteana este o zi de doliu astazi .

Parintele Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, judetul Brasov, a trecut la cele vesnice in aceasta dimineata, joi 29 octombrie 2009, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.

Parintele Teofil s-a nascut la 3 martie 1929 in satul Toparcea, din apropierea Sibiului. A primit la botez numele Ioan si a fost fiind primul dintre cei patru frati. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, in perioada 1935 – 1940. Intre anii 1942 – 1943, isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara.

Cursurile liceale sunt facute tot la Timisoara, intr-un liceu teoretic pentru vazatori.Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, intre anii 1948 – 1952. La 1 aprilie 1953 intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si primeste numele de Teofil. Dupa sapte ani de la calugarie este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Nicolae Colan.

La 13 mai 1983 este hirotonit preot de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala. La aceasta data primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 este hirotesit protesinghel, iar in anul 1988 arhimandrit.

Dumnezeu sa-l ierte !

 

Stigmatul tribal

29 Oct

Un stigmat care se transmite din generatie in generatie contaminand in moduri diferite pe toti membrii unei comunitati ar putea fi stigmatul tribal .

Problema morala a judecarii epocii bolsevice este covarsitoare pentru o revolutie etica a societatii contemporane in acele tari care au trecut prin comunism.Daca justitia mai are unele rezerve , memoria sociala sau individuala poate traduce in mod real dorinta de a avea o noua asezare a comunicarii intre oameni , o noua raportate la adevaratele valori ale devenirii omului , o noua justificare a credintei ca democratia ofera cea mai mare sansa individului de a se dezvolta plenar , lipsit de oprelisti si increzator in sine , avand respect de sine si libertate generala .

Recuperarea memoriei din hatisurile de distorsiuni ale bolsevismului este un drum greu al reconstructiei unei personalitati plenare , armonioase si lipsite de frica de a comunica ceea ce gandeste despre altii , despre institutii , despre persoanele publice ale tarii .

Revigorarea Sinelui omului , intarirea elementelor identitare , reforma morala accentuata creeaza premisele curatirii societatii de racile extremiste , ale solidaritatii umane in fata nedreptatilor din orice parte .

Clarificarea sensului faptelor traite este esentiala pentru viata oamenilor .Nu poti inainta daca totul are la baza minciuna , ascunderea unor parti din adevar , lipsa de sinceritate politica fata de alegatori etc.

Nimic nu poate tine locul suferintei inimaginabile a oamenilor in regimul comunist.Si atunci cand iti intalnesti pe strada pe calaul tau , pe anchetatorul tau , pe tortionarul tau , pe tradatorul tau , pe … ce faci ? Care este actiunea ta la ceea ce vezi ?

In ce poti sa speri decat intro justitie divina care sigur actioneaza .Dar te intuneci cand constati ca de douazeci de ani cei de mai sus sunt si mai sus , ca ei au forta economica , politica etc ,intrun cuvant , ca iti rad in nas !

 

Documentul

28 Oct

Orice document din orice vreme este un mic decupaj al timpului si al oamenilor care l-au produs si al unei viziuni care trebuie sa intre in tiparele imaginarului acelei epoci istorice pe care o reprezinta continutul lui de factura economica , politica , sociala , culturala , religioasa etc.

Unghiurile de reflectare a epocii este infinit si tine de modul de interpretare si descifrare al sau pe care il poate face un meserias care , vrei sau nu , este istoricul . Constiinta sa profesionala l-ar ogliga sa fie fara de partinire , un mare analist al ceea ce institutiile , oamenii etc. au produs oficial sau particular , adica anumite documente de uz public sau privat .

Reconstituirea propriului nostru trecut tine si de subiectivitatea acestor documente , de textul lor , de nuantele in care ele reflecta realitatea din timpul producerii lor , de pseudoinocenta lor .

Pentru imaginarul comunist exista o mare schizofrenie pentru ca toata productia acestui regim ilegal si ilegitim este plina de falsitate si de suspiciune datotita faptului ca acest bolsevism credea ca in viitorul sau luminos.Nu exista niciun text inocent , plin de candoare , ci numai contradocumente produse cu buna stiinta la nivel oficial pentru justificare legitimitatii regimului .Asa avem si la nazisti si la fascisti etc.

Va fi foarte greu sa faci o reconstructie a bolsevismului la noi pentru ca pe primul loc ar trebui sa fie sursele orale , oamenii care – cu multul lor subiectivism – declara modul diavolesc de trai , de zi cu zi , grila de ura si de teama la care erau in permanenta raportati , mecanismul draconic de creare a nonvalorilor comuniste , raul din sistemul concentrationar , bataia de joc la adresa elementelor esentiale identitare romanesti etc.

Poate dorinta de a uita sa fie mai mare decat aceea de a pastra vie memoria trecutului nostru recent ? Documentul …

 

Civilitate

27 Oct

Concept care trebuie tradus, expus, propus si invatat in scoli.El presupune ca nu e obligatoriu sa ne iubim unii pe altii , sa fim ca fratii sau surorile , de acelasi sange , ci sa avem intre noi niste relatii de comunicare civilizata , de non-agresiune, sa stim sa ascultamm interlocutorul , sa stim sa dam o replica in sensul ca nu toate ideile altora trebuie sa fie si ale noastre , cum la fel nu toate ideile noastre in care credem trebuie insusite de ceilalti oameni cu care venim in contact.

Injosirea membrilor aceleiasi societati/comunitati doar pentru ca au alta culoare a pielii, alta religie , alte convingeri politice sunt aspecte care fac ca notiunea de civilitate sa inceteze si sa se manifeste in mod arbitrar marlania, lipsa de bun simt, mitocania .

Factorul decisiv pentru a fi civilitate intro comunitate este de a face ordine morala in acel mediu social , adica de a te incarca cu responsabilitatea actelor trecutului tau , ca individ , ca popor si de a incerca sa-ti rezolvi problemele tale sensibile sau ale societatii tale , de a te impaca cu tine si de a cauta sa institui normele sociale elementare pentru convietuire normala intre oameni , indiferent de rang, avere, putere , rasa, clasa, religie , sex etc.

A avea o societate civila , a cauta sa o realizezi acolo unde nu este sau este firava , a te intemeia pe institutiile care apara demnitatea si onoarea oamenilor , a distruge prin norme juridice si legi speciale acele institutii care discrimineaza pe semeni de semeni, a fi in stare sa pui in practica un asemenea demers , adica a avea o clasa politica responsabila si corect intentionata pentru a curata mediul social de raul etic este un act de cutezanta si marire a celor care se implica activ la acest drum de sisif.

Regimurile criminale( legionar, comunist etc) au distrus demnitatea omului , el nemaiavand curajul sa-si recapete drepturile pe care – teoretic – le-a castigat in decembrie 1989 si frica iieste inca in oase , in nervi , in fibra, pentru ca vede ca este mintit in continuare , ca este izolat si ca nu poate rasturna raul din jurul lui pentru ca nu sunt mecanisme si institutii de indreptare rapida a situatiilor umilitoare sau batjocoritoare la adresa fiintei umane .

Pasivitatea civica de astazi de la noi ne va distruge sigur , ne va cladi handicapati in Fiinta Noastra cea de toate zilele si ne va crea sentimentul ( daca el nu a fost deja creat) ca totul este inutil , ca nu se intrevad cai de atingere a ideii ca se poate crede in demnitatea omului unic .

Absenta moralitatii publice , pasivitatea , lasa ca se poate si asa , n-a fost sa fie , pute afi mai rau , bine ca a iesit asa etc sunt cateva din expresiile care ne-au distrus esenta si ne-o distrug .Educatia ar trebui sa redea sentimentul dimensiunii majore a omului si sa treaca la civilitate si respect .

Istoria poarta o mare responsabilitate aici. A nu recunoaste vina publica , a fi nevoiti sa ascunzi mereu parti din experienta trecuta si prezenta , a nu dori sa clarifici fara de patima fapte din istoria ta recenta , a lasa in mister ceea ce poate fi luminat , a avea o schizofrenie distructiva cand trebiue sa recunosti si relele vietii – toate acestea nu limpezeste apa , nu iese uleiul deasupra , totul este un amestec din care cei tineri nu mai vad busola morala a cladirii vietii lor .

Aici este crima si durerea de astazi .

 

Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov

27 Oct


(Sursa:http://picasaweb.google.com/mihaimk/20090809IvanovoBasarbovo#5377280596628437746)

Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera. Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: “Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui”. Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.

Moastele Cuviosului Dimitrie vor fi duse si asezate in biserica din Basarabi. In traditia bisericeasca, un domnitor al Tarii Romanesti, al carui nume nu este mentionat, a platit o suma mare de bani pentru aducerea moastelor Cuviosului Dimitrie in Bucuresti. Delegatia nu a reusit sa intre in acest oras, deoarece caii nu au vrut sa mai mearga. In aceasta situatie, membrii delegatiei au hotarat sa traga la sorti, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moastele Sfantului Dimitrie. La sorti a cazut drumul spre Basarabi, si astfel, moastele au fost reasezate in biserica din Basarabi. Au stat in aceasta biserica pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia. Insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.(http://www.crestinortodox.ro/diverse/97214-sfantul-dimitrie-basarabov).

 

Sf.Dimitrie

26 Oct

Astazi serbam pe unul dintre sfintii Bisericii noastre :

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie .

A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305).

Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Datorita calitatilor sale, este numit dupa moartea tatalui sau, guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi ca pedeapsa, sa lupte cu gladiatorii.

In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor – un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: “Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi”. Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie.

La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.

Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, la 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

Tuturor celor care poarta acest nume sa aiba multa sanatate si sa se bucure de clipele unice ale vietii prin fericire , satisfactii multe si voiosie continua spre binele lor si a celor din jurul lor .

La multi ani !

 

Trecut traumatizant

26 Oct

A defini un altfel de trecut este a face o trecere in revista a derularii traumelor in istoria lumii si a noastra .Ce observam ? Ca ele au fost la tot pasul , ca ele au format frica multimilor de puterea creatoare de ura , de violenta multipla , de crime inimaginabile , de sters memoria si de reincarcat cu mituri ale celor care retineau puterea .

Notiunea de trecut traumatizant este de discutat si se refera la un segment din populatie , mai mare sau mai mic , in care o parte a comunitatii a trait experiente cumplite , cateodata , nemaiintalnite de cruzime din partea altor segmente sociale care detineau puterea politica, economica si culturala si care se bucurau de toate onorurile si de tot binele vietii .

Acest trecut are laturi profund criminale si reresive , este plin de un dezmat al detinatorilor de putere contra tuturor celor care nu adera la ideile conducatoare ale zilei date de liderii cei bucurosi si plini de charisma pentru cei care detin fraiele puterii.

Violentele criminale , traumatismele colective , disperarea omului cu mintea intreaga ca este sortit sa treaca prin aceste epoci pline de Apocalipsa fac ca acest btip de trecut sa fie deseori dus spre amnezie sau , exagerand , spre hipermnezie .

Suntem si noi iesiti dintrun asemenea spatiu concentrationar , suntem inca intro viziune care mai are mult pana la o apropiere de elementele societatii deschise , suntem in autocautare de noi, de spiritul de identitate al omului neincorsetat de piedici ideologice si de frica pentru a fi sigur ca ceea ce exprima il reprezinta si il face sa se intareasca in crezul sau .

Generatiile care nu au trait si nu au cunoscut asemenea zone de trecut traumatizant au nevoie de informatii , au nevoie de repere , au nevoie de fapte care sunt acuzatoare pentru un regim politic al terorii sau al ingenunchierii fiintei umane .

Suntem nevoiti de clipa de a cladi cetateni responsabili si demni de a cladi un trecut plin de fapte la care sa ne raportam cu elemente ale sistemului democratic .Altfel pierdem drumul si distrugem comunitatile care in fiecare clipa isi traiesc rostul lor in aceasta lume trecatoare .

 

Reutilizarile trecutului

26 Oct

De cele mai multe ori cand anlizezi miscarea ideatica a frontului istoriografic al unei epocii vezi cu ochii mintii ca istoricii nu analizeaza evenimentele istorice din prisma epocii , ci , de cele mai multe ori , constructia lor in timp si reutilizarile trecutului pentru unele fapte ale prezentului .

Greul incepe cand te prinzi de mecanism si incepi sa iti creezi o baza de instrumente care sa te conduca la a putea demonta fiecare articulatie a acelui cadru care se formeaza in timp si care te conduce la a sustine o idee care este mult departata de la timpul producerii unui eveniment istoric si care este sustinuta de anume interesem care s-au format si care se formeaza in grupurile mici ale celor care au infaptuit o rasturnare a unei paradigme i9storice si care vor sa impuna maselor un nou scenariu care sa le sustina puterea , interesele si structura lor ideatica .

In continua glisare , un eveniment este intro interpretare permanenta in functie de marile interese ale unor grupuri care conduc lumea ideilor unor comunitati spre ceea ce ele doresc .Manipularea poate fi usor vizibila in regimurile totalitare sau camuflata de grupurile de interese complexe sau multiple in cele democratice .

A analiza un eveniment, proces istoric in continua miscare este sarcina istoricului . ” Prrezentul actiunii este timpul istoriei “!Prezenteismul , trecutul care nu mai trece , istoricii care creeaza in cintinuu un trcut la timpul prezent ma indreptatesc sa afirm ca misia celui care se ocupa de trecut este de a-l sincroniza cu prezentul si de a-l orienta spre viitorul unui moment .

 

Un exemplu !

23 Oct

Economia Chinei a cunoscut cea mai rapida dezvoltare din lume, intr-un singur an. Stimularea cheltuielilor si cresterea creditarii a ajutat Beijingul sa conduca la nivel global, in lupta de iesire din recesiune. Produsul intern brut a crescut cu 8,9 procente in trimestrul al treilea, informeaza Bloomberg. Alte rapoarte arata ca productia industriala si vanzarile de retail s-au accelerat in septembrie.

Dolarul a inregistrat cresteri notabile, iar bursele asiatice au scazut, insa, pe fondul ingrijorarilor ca accelerarea dezvoltarii Chinei va impinge factorii de decizie politica sa ia in considerare retragerea stimulilor fiscali in urmatoarele trimestre. In acest context, presedintele China Merchants Bank Co, Qin Xiao, a declarat ca banca centrala trebuie sa inaspreasca “urgent” politicile fiscale, pentru a preveni cresterea preturilor.

In urma cu o saptamana, analistii economici sustineau ca economia Chinei ar putea ajunge, pana in 2011, pe locul al doilea in lume, depasind Japonia. Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei s-a plasat anul trecut la 4.300 miliarde de dolari, fata de 4.900 miliarde in Japonia, potrivit datelor Bancii Mondiale. Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari in 2008. Dezvoltarea accelerata de la Beijing ar putea detrona Japonia de pe pozitia de cea de-a doua mare economie a lumii si cea mai mare din Asia, ocupat in ultimii 40 de ani.( http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6331115-economia-chinei-conduce-nivel-global-eforturile-iesire-din-recesiune-inregistrand-cel-mai-rapid-ritm-crestere.htm)

La cata teroare si lipsa de drepturi macar aceste cifre sa mai indulceasca amarul oamenilor !Nimeni nu vede lipsa drepturilor omului , lauda lui Mao , unul dintre cei mai mari dictatoti ai lumii si ucigas sef la milioane de fiinte nevinovate .Se observa cu ochii liberi ca aceasta tara a preogresat rapid si cu multa incrancenare .Dar nu poti sa nu constati si reversul .