RSS
 

Tinut

27 Sep

Daca am dori cu adevarat sa realizam o mare reforma administrativa atunci am putea vorbi de tinuturi, adica de a alta forma de impartire administrativa a tarii.

A fost ceve de acest gen in perioada regelui Carol al II-lea . Aceasta a impartit Romania in zece tinuturi pentru a fi mai usor de controlat din punctul sau de vedere .

Acum am avea nevoie de cateva tinuturi care sa aiba o populatie maxim de 2-2,5 milioane de locuitori .Deci, ne-ar trebui 8-10 asemenea tinuturi, adica doua pentru Moldova , unul pentru cea de sus si unul pentru cea de jos, in Muntenia tot doua , Oltenia -unul, Banatul-unul, Crisana -unul, Transilvania -doua, Dobrogea -unul.judetele ar trebui desfiintate pentru ca s-au creat mari ingrengaturi de interese ce greu pot fi altfel distruse .

Apoi trebuie sa avem in vedere ca acest mod de impartire a teritoriului tarii vine dupa cel sovietic cand tara a fost impartita in regiuni asemenea celor sovietice cu care ne asemanam pentru ca Romania avea de platit marile datorii de razboi si era cel mai usor mod de a raspunde Rusiei cu ceva care sa semene cu ea .

41 de ani au trecut de la impartirea noastra pe judete si cred ca este mai mult decat suficient.Pe zonele europene noi suntem acum in 8 euroregiuni de dezvoltare ceea ce ne inlesneste primirea fondurilor europene .

De ce nu se grabeste nimeni sa schimbe situatia exintenta ?Simplu, nimeni nu are interes , toate clanurile sunt organizate pe nivel judet si este greu de suportat o alta forma de organizare administrativa pentru ele .Dar numai asa putem delimita zona de interes major a ceea ce dorim a fi in viitor .

poti sa cladesti un alt destin pentru tara cu aceasta noua alcatuire a statului .Tinuturile sa aiba cate patru plase pentru alegerile electorale . Un tinut sa dea maximum zece deputati deci un parlament de maximum 100 de alesi si asa multi fata de puterea economuca a tarii de a suporta asemenea cosaturi .

Cu acesta reforma ar trebui sa se in ceapa si apoi sa se faca o noua lege electorala etc.Tara trece prin multe lipsuri si nu vad rostul nici pentru bicameralism , nici pentru ceea ce afirma teoriile constitutionale ca este nevoie de 280 de alesi pentru un parlament al Romaniei , adica ridicare la cub a numarului de parlamentari trebuie sa dea numarul populatiei noastre .

Cineva ar trebui sa-si asume acest risc , aceasta reformare a statului pentru o limpezime a institutiilor si o purificare a relatiilor interinstitutionale .

 

Leave a Reply