RSS
 

Sange si glorie !

01 Sep

Avem astazi a ne minuna de comemorarea a 70 de ani de la inceputul WWII.In primul rand , aceasta data este poate pentru Europa , pentru ca pentru Asia poate fi 1931 etc. In al doilea rand , acest razboi este pus la punct din preverile pacii de la Versailles , din configuratia politica noua a Europei dupa 1919, aparitia Cehoslovaciei ( stat artificial )etc, din cei 11.000 de noi kilometri de granita si din multe altele .

De ce nu se strang cei mari si puternici ai Europei pentru a ne atentiona de gradul mare de criminalitate , de problema saraciei si subdezvoltarii unor zone ale continentului etc ? Sa aniversezi un inceput de crime si de bestialitate mondiala ? Poate ca astazi ar trebui o zi de doliu , de aducere aminte ca milioane de destine au fost frnte , ca milioane de suflete au fost distruse , ca aceste atrocitati au fost facute pentru cresterea avutiei catorva indivizi din aceasta lume , ca acest conflict – primul cu adevarat mondial ! – a fost plin de sange , de mizerie si de moarte .

O conflagratie in care oamenii nu intrat intro hora care nu era a lor , in care unii au rostuit gloria lor si sangele altora pentru avutie , aur, diamante si dezastru economic si social . Apropo ! Aceste mari conflicte armate au reasezat lumea pe linia accelerarii spiritului de fronda , de revolutie , de dreptate sociala , spre multimi nepregatite politic pentru preluarea puterii .

 

Leave a Reply