RSS
 

Omul

18 Sep

Oricat am zice un lucru e clar : cea mai importanta resursa de pe acest pamant este omul . El se creste cel mai greu , este cel mai intretinut o lunga perioada de timp, este firav si neputincios luni de zile , este matur a intelege lumea tarziu, cateodata , la unii, foarte tarziu sau deloc.

Omul este un produs al naturii si al societatii in acelasi timp . De cand se naste este un consumator la inceput numai pentru satisfacerea nevoilor primare , mai apoi si a celorlalte.De voie , de nevoie este obligat sa produca , adica sa se straduiasca sa-si transforme natura in acele produse care sa-l satisfaca , avand posibilitatea pentru aceasta sa fie creator si valorizator .Dar toate acestea el le face de nevoie si nu de voie .Daca ar fi sa aiba ce consuma nu ar face mai nimic .stim noi oare cu ce se ocupau Adam si Eva in Rai ? NU . Si ce frumos ar fi fost sa avem si o asemenea poveste a acelor actiuni desfasurate de cei doi acolo . Avem in schimb sute de pagini cu ce s-a intamplat dupa ce ei au fost izgoniti din Gradina – de ce oare ?

Omul este de la nastere obligat sa intre intrun sistem manipulatoriu de educatie : asa cum au fosst crescui parintii , cum sunt crescuti cei mici asa ii crestem si noi cei de astazi .E bine , e rau ? Mai departe se merge pe aceleasi criterii ale comunitatii si ale familiei .Apoi la scoala pe sistemul impus de curriculumdat de sortii in care esti odata cu nasterea ta intrun anume sistem de invatamant . Bun sau mai putin bun .

Modelarea capata diferite forme in functie de factori economici, sociali, politici , de traiectorie a dezvoltarii individuale ( fizic, psihic etc),de mediul cultural , religios de care aparti ( ultimul este important si foarte sensibil ).Ea are pari bune numai daca totul este in favoare pruncului si in descoperirea elementelor cec ii dau acestuia forta si elan in dezvoltarea lui viitoare .

O vorba de duh romaneasca spune : omul cat traieste invata ! asa este ! Problema este daca el este deschis o viata intreaga sa invete ! Adica si cand esti in varsta sa te apleci sa poti invata de la oricine : tanar , fwemeie , barbat de acelasi sange cu tine , diferiti etc . Aici intervin clisee si multe stereotipii. Se creeaza situatii de compromis sau unele hilare dar viata a mers mereu inainte .

Societatile care au realizat o asemenea deschidere sunt puternice si oamenii satisfacuti , antrenati la studiu si la reflectare zilnica a rezultatelor muncii lor . Este un succes si la acest model trebuie sa se uite si altii care au alte moduri de a oglindi munca serioasa , plina de satisfactii .

Greu se mai fac oamenii ,oameni!- tot noi o spunem si ce mare dreptate avem . Sacrificiul nu este mare daca puiul de om devine cu adevarat om ! Dar ce te faci cand este altfel ? Atunci , orice forma de esec imbraca haina dejnadejdie ca s-a produs o ruptura de la ceea ce se dorea a fi si nu mai poti reface traseul cu pricina pentru a indrepta lucrurile . Croiala proasta te duce la mari consecinte pe termen lung si cate odata cu rezultate pe plan identitar , ceea ce e si mai grav .

Oare cineva se va apleca si asupra acestor fapte ?

 

Leave a Reply