RSS
 

Marele Templu

03 Sep

Cea mai mare replica construita vreodata a Templului lui Solomon a fost inaugurata miercuri la Ierusalim, fiind plasata la cateva sute de metri de Muntele Templului, acolo unde edificiul original fusese inaltat, transmite ziarul Israelnationalnews.com.

Modelul cladirii – practic o miniatura in comparatie cu cladirea originala – a fost plasat pe acoperisul muzeului Aish HaTorah Yeshiva din Ierusalim, la o distanta de la care se poate vedea cu usurinta Muntele Templului, locatia edificiului original.

Templul lui Solomon a reprezentat, de-a lungul timpului, cea mai fastuoasa cladire religioasa iudaica, fiind construita de evrei in anul 960 inainte de Hristos, distrusa dupa 374 de ani de babilonieni, reconstruita in anul 516 inainte de Hristos (denumita atunci ”Al Doilea Templu”) si distrusa din nou in jurul anului 70 al erei noastre de romani. In religia iudaica, Templul are o valoare simbolica extrem de mare, considerandu-se ca la un moment dat un Al Treilea Templu va fi construit de catre evrei.

Modelul inaugurat miercuri a fost construit de Michael Ossanis, de la muzeul Aish HaTorah Yeshiva din Ierusalim, la scara de 1:60, avand, deci, o marime de 60 de ori mai mica fata de edificiul original. ”Speram ca posibilitatea de a vedea acest model al Templului, avand pe fundal perspectiva locatiei originale, sa ofere oamenilor o parte din acea inspiratie pe care o simteau cei care intrau in Templul care s-a aflat aici timp de aproape 1000 de ani”, a comentat inaugurarea Ephraim Shore, reprezentant al muzeului din Ierusalim, citat de Israelnationalnews.com.

Replica Templului lui Solomon a fost construita dupa o elaborata consultare cu experti iudaisti care cunosc precis detaliile constructiei originale a Templului lui Solomon. De asemenea, modelul are un sistem hidraulic ce permite ridicarea cladirii-sanctuar plasata in mijlocul complexului, astfel incat vizitatorii pot vedea indeproape replici ale unor obiecte din sectorul Sfanta Sfintelor, cum ar fi Menora, Altarul Interior sau Chivotul Legii.

”Modelul Templului reprezinta debutul unui proiect care spera sa ii ajute pe evrei sa faca legatura cu mostenirea trecutului lor si sa acorde non-evreilor informatii despre cat de bogata si profunda este istoria acestor locuri sfinte ale noastre”, a incheiat reprezentantul muzeului, Ephraim Shore.( sursa: http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-03&id=37627 ).

SA FIE INTRUN CEAS BUN si sa fie calea care sa poata duca intrun viitor apropiat la adevarata recladire a acestui Mare Templu al lui ISRAEL !

 

Leave a Reply