RSS
 

Invatarea

13 Sep

Parca in ultimii zeci de ani ai democratiei s-a mers accelerat spre dez-invatare , spre intocmirea si dezvoltarea marlanului plin de bani si ifose si lipsit de o dorinta de a studia , de a se apleca asupra culturii neamului si asupra celei universale .S-a cladit un exemplar de struto-camila aplecat spre manele , dezgustat de carte si lipsit de manierele elementare ale traiului civilizat intro comunitate .

Am uitat sa invatam , am uitat sa studiem , am uitat sa stim ca a fi in orice clasament al evaluarilor trebuie sa stii sa inveti si , mai ales , sa invati pe tot parcursul vietii. Sa invatam pentru noi , sa invatam/sa studiem de placere , pentru propria noastra devenire ca oameni , ca parteneri de dialog in miscarea fiecarei zile .

Suntem din ce in ce mai mult o masa de semidocti , de manevrabili , cu asteptari mai mari decat solvabilitatea noastra si cu multe ifose ale unor oameni care abia imbracati intro bruma de cultura elementara sau putin mai stilata cauta a se prezenta in mari savanti .

Ne scapa firescul invatarii , ne scapa placerea de a comunica omeneste si plin de politete unul cu altul , ne scapa exercitiul democratic al unei convietuiri in pace sociala si in dialog constructiv.

Toate acestea si scolii noastre romanesti i-au scapat de mult si suntem la o minifabrica de oameni care nu mai doresc sa citeasca , sa se informeze zilnic , sa se perfectioneze pentru sufletul propriu si sa simta ca a invata continuu este o cerinta pentru a te mentine intrun sistem draconic de competitivitate pe piata muncii.

 

Leave a Reply