RSS
 

Archive for septembrie 27th, 2009

Eficienta

27 Sep

Cel mai mare lucru posibil este de a putea sa modifici ceva in administratia unei tari . Aici , ca in nici un alt domeniu , trebuie sa fii un mare reformator al statului ca sa poti porni ceva care sa reconstruiasca sistemul in favoarea cetateanului .

Pentru aceasta ar trebui si o alta atitudine a celor care sunt in slujba statului pentru a rezolva rapid , bine si corect treburile , nevoile celui care sustine in totalitate statul .

Ca lucrurile nu stau asa o dovedeste realitatea de zi cu zi a Romaniei .Avem multe din trecut care ne sugruma initiativa , avem traditii care ne tin in loc nu in ele insele, ci in lipsa noastra de intelegere a clipei in care traim si din care am putea scoate multi bani deaca am adapta totul in a face din traditii ceva de eficienta economica , de exemplu in dezvoltarea unei retele turistice care sa le puna in valoare si noi sa ne asiguram locuri de munca si bani pentru structurile statului etc.

Durerea mare este ca totul ar trebui pus in slujba celor multi si reorganizarea noastra in toate directiile ar trebui sa aiba aceleiasi scopuri ie puse sub principiul eficientei generale .Acolo unde se dezvolta ceva pe paguba , acolo trebuie facut imediat public si initiat falimentul .

Toate informatiile generale trebuie cunoscute de masele care sustin statul si nimanui sa nu-i fie permis altfel in dauna interesului general al tarii ! Feed-back-ul trebuie sustinut de puterea judecatoreasca si de controlul poporului prin mijloace democratice .

Cand atitudinea este schimbata , cand eficienta oricarei actiuni este urmarita , cand nimeni nu mai este la bunul plac al unuia sau altuia dintre cei care au fost alesi sa ne slujeasca si nu sa ne conduca spre raul general atunci eficienta mincii fiecaruia se oglindeste in faptele de zi cu zi si in aportul institutiilor la binele general .

Voi trai si eu un asemenea moment !

 

Costuri

27 Sep

Avem astazi 41 de judete si municipiul Bucuresti,fiecare cu propria lor administratie, 471 de parlamentari cu mii de salariati angajati a-i sluji, care stau si lucreaza in cea mai mare cladire a Europei,politie , jandarmerie etc. cladite pe forma de astazi de organizare .Costuri uriase !

Criza si noul mod de fiintare a administratiei lumii sunt cai ce ne conduc spre a simplifica organismul administratiei statului si al intarii concomitent.Nu e aberatie ci faptul real al unei noi reamenajari a tarii !

Totul ar fi posibil daca ar exista vointa politica in elita de astazi a tarii .Ea trebuie sa fie la acei oameni care se gandesc la binele tarii , la acele cai care ar duce la bunastarea fiecarui cetatean .Statul ar trebui sa slujeasca prin toata a sa organizare cetateanului.Si U.E este organizata tot unicameral , ea are un sistem simplu si dinamic de rezolvare a treburilor cetateanului si, mai ales, pentru treburile economice de orice fel.

La o tara cu venituri mici trebuie sa fie totul foarte economic si eficient in foloase .

 

Tinut

27 Sep

Daca am dori cu adevarat sa realizam o mare reforma administrativa atunci am putea vorbi de tinuturi, adica de a alta forma de impartire administrativa a tarii.

A fost ceve de acest gen in perioada regelui Carol al II-lea . Aceasta a impartit Romania in zece tinuturi pentru a fi mai usor de controlat din punctul sau de vedere .

Acum am avea nevoie de cateva tinuturi care sa aiba o populatie maxim de 2-2,5 milioane de locuitori .Deci, ne-ar trebui 8-10 asemenea tinuturi, adica doua pentru Moldova , unul pentru cea de sus si unul pentru cea de jos, in Muntenia tot doua , Oltenia -unul, Banatul-unul, Crisana -unul, Transilvania -doua, Dobrogea -unul.judetele ar trebui desfiintate pentru ca s-au creat mari ingrengaturi de interese ce greu pot fi altfel distruse .

Apoi trebuie sa avem in vedere ca acest mod de impartire a teritoriului tarii vine dupa cel sovietic cand tara a fost impartita in regiuni asemenea celor sovietice cu care ne asemanam pentru ca Romania avea de platit marile datorii de razboi si era cel mai usor mod de a raspunde Rusiei cu ceva care sa semene cu ea .

41 de ani au trecut de la impartirea noastra pe judete si cred ca este mai mult decat suficient.Pe zonele europene noi suntem acum in 8 euroregiuni de dezvoltare ceea ce ne inlesneste primirea fondurilor europene .

De ce nu se grabeste nimeni sa schimbe situatia exintenta ?Simplu, nimeni nu are interes , toate clanurile sunt organizate pe nivel judet si este greu de suportat o alta forma de organizare administrativa pentru ele .Dar numai asa putem delimita zona de interes major a ceea ce dorim a fi in viitor .

poti sa cladesti un alt destin pentru tara cu aceasta noua alcatuire a statului .Tinuturile sa aiba cate patru plase pentru alegerile electorale . Un tinut sa dea maximum zece deputati deci un parlament de maximum 100 de alesi si asa multi fata de puterea economuca a tarii de a suporta asemenea cosaturi .

Cu acesta reforma ar trebui sa se in ceapa si apoi sa se faca o noua lege electorala etc.Tara trece prin multe lipsuri si nu vad rostul nici pentru bicameralism , nici pentru ceea ce afirma teoriile constitutionale ca este nevoie de 280 de alesi pentru un parlament al Romaniei , adica ridicare la cub a numarului de parlamentari trebuie sa dea numarul populatiei noastre .

Cineva ar trebui sa-si asume acest risc , aceasta reformare a statului pentru o limpezime a institutiilor si o purificare a relatiilor interinstitutionale .