RSS
 

Archive for septembrie 17th, 2009

Dascalul

17 Sep

Un om legat organic de obstea care l-a produs , unde s-a nascut si care l-a stimat pentru ca era mai rasarit si mai aplecat spre buchia cartii si avea de la Dumnezeu darul si harul de a educa pe cei tineri , pe care ii indragea si ii stima , cu care era in cardasia firii traiului laolalta si cu totii erau fericiti ca cei cu o anume chemare aveau un spirit intelept un randul lor care se ocupa de cel mici spre a iubi Cuvantul.

Din vechime si pana la comunisti cam acestea erau rosturile dascalului in comunitatea din care provenea . Ceva nelalocul lui s-a intamplat cand Romania a fost nevoita dupa primul razboi mondial sa trezeasca masele de romani in adormire si sa trimita invatatori din Vechiul Regat in noile provincii reunite cu Tara : Basarabia, Bucovina , Partile romanesti de peste munri etc. Si aici avem cazuri si cazuri , dar cei mai multi au fast martiri ai cauzei noastre si si-au sacrificat viata pentru un ideal al natiei si poate si al lor .Traiul nenoracit al lor a fost mereu .

Comunistii au distrud veghea tagma a dascalilor , considerati burghezi , legionari , elemente ostile regimului , au arestat di batut pe multi , a schingiuit pe mai multi , au distrus mari familii cu traditie in a educa si au scos fii si fiice de tarani din marele glod la scoala proletara si au inceput marea manipulare asemenea institutorilor revolutiei franceze .

Stergerea identitatii neamului, asigurarea regimului ca ceea ce el transmite se si propaga in mintile celor mici sau celor tineri , lauda Rusiei bolsevice , proletcultismul au fost elementele care au degradat esenta de simtire intre dascal si obste .Ei erau pe drept elemente ale centrului , oameni ai regimului , bolsevici si ei care transmiteau , cateodata cu mai mult zel decat era necesar poruncile partidului comunist in scoli.De fapt , scoala se transformasera intrun mwcanism de stergere a identitatii nationale si de cladire a unui om nou , asa de nou incat unii cutezau sa-si tradeze neamurile sau pe cei mai dragi lor din cauza iubirii idealurilor partidului sanchilotilor .

De aici , s-a creat si scarba unor oameni instariti din lumea satului fata de invatatorii partidului , fata de cei care voit manipula sufletele celor mici si cutezau sa-i lamureasca si pe cei mari de cauza cea buna si adevarata a regimului comunist . Invatatorii nu mai se oglindeauin obstea unde predau si oamenii pamantului nu-i mai identificau cu interesele lor.

S-au format doua lumi paralele , cu scopuri si cu idealuri total diferite .Aici , la scoala , unii elevi erau invatati ca se pot ridica si contra familiei si cantra neamului de dusmani ai tarii comuniste si erau vazuti bine si ridicati la rangul de tradatori de sange in obste si de mari oameni , de nadejde , in sistemul bolsevic. Dramele au fost uriase si ele nici dupa douazeci de ani de la aplecarea bolsevismului nu au trecut .

In obstile noastre a ramas pana astazi gustul amar al rupturii intre scoala care este condusa de la centru _ Bucuresti , Minister, Inspectorate si comunitate .De celemai multe ori oamenii scolii sunt lefegii intro comunitate si ei vin acolo trimisim de soarta grea si fac orele cerute dupa numirea data de la centrul de judet . Cei din obste nu au niciun cuvant ,avand numai abligatia de a da la centru taxe si impozite cate se cer .

Si astazi rupturile sunt tot asa de mari si de netrecut .Si astazi unii vad ca bun lucru este acel machiaj al unui sistem care este muribund daca doresti implicare , crestere de calitate sau iubire de semeni . Cand s le faci daca esti intre doua autobuze si mereu cu gandul nu la copiii scolii , ci la naveta si la propriile tale nevoi.

Trebuie sa se rostuiasca altfel lucrurile , sa fie o piata libera a personalului didactic , sa existe cerere si oferta libera , sa fie concurenta , sa fie un mod liber de absorbire a personalului didactic , unde comunitatile sa se intreaca sa ofere conditii cat mai bune pentru intelectualii satului sau pentru fiii satului care sunt intelectuali ai scolii.

La fel nu mai este nevoie de inspectorate / forme de superioritate si de impunere a unei maini invizibile care poate sa fie si politica , ci de unii experti platiti in evaluare care pot , la cererea obstilor , sa faca dramuirea prestatiei pedagogice a unui om al scolii. Centralismul de tip sovietic –francez nu este benefic nimanui din cei care doresc o libertate a studiului si a formarii individului .

Obstile /comunitatile vor afla repede care sunt nevoile lor reale de formare si vor tine si plati atat cat trebuie si pe cine merita .Incet , daca se va porni asa , se vor crea conditiile sa se ridice dascalul adevarat al oamenilor pamantului din orice zona .Curriculumul trebuie un pic la nivel national si marea lui majoritate trebuie centrat pe nevoile copiilor de formare in functie de zona lui de bastina si de interea , de inclinatiile lui si de puterea sa de intelegere a Cuvantului .