RSS
 

Archive for septembrie 14th, 2009

Scoala

14 Sep

O zbatere a comunitatii dintrun inceput a dus la necesitatea de a avea un loc anume dat din pamantul obstii scolii, acelei institutii care trebuie sa modeleze caractere , sa dezvolte convingeri , sa aseze cele necsare pentru identitatea grupului pe care il reprezinta .

La noi destul de tarziu s-a format o asemenea ratiune de a fi . Secolele dupa Hristos si mult apropiate de noi ne-au dat intalnire cu aceste institutii. Maritul si dreptlaudatul Alexandru Ioan Cuza a revolutionat institutia si a dorit a fi in fiecare asezare o scoala pentru a invata obligatoriu fiii satului carte si diferite indeletniciri necesare adultului.

De atunci si pana acum multe receri reformoste au fost in lauda copiilor sau in dauna lor . Oricum , per total , scoala a avut o cadenta a ei , a stiut sa pastreze si sa innobileze oamenii si a dat cetateni in acord cu spiritul epocilor si cu cerintele vremii . Un capitol aparte este dat scolii bolsevice in care indoctrinare tinerilor era politica de stat .

Astazi se incearca revenirea la normalitatea scolii si la firescul ei .Douazeci de ani trecuti au fost douazeci de trepte ale devenirii noastre democratice , cu suisuri si coborasuri destul de multe . Acum ne incearca un sentiment de responsabilitate fata de cei care vin sa se instruiasca pe bancile scolii daca scoala este pregatita sa raspunda nevoilor elevilor si nu este o matrita care sa incorseteze trunchiul firav al tanarului .

Avem un drum lung de a privi inainte si de a mentine un ideal .Vom putea oare ?