RSS
 

Archive for septembrie 13th, 2009

Criza gri

13 Sep

Peste 40% din bogăţia lumii s-a topit, 50 de milioane de salariaţi şi-au pierdut lo­cu­rile de muncă, iar sărăcia a afectat alte 53 de milioane de oa­me­ni. Efervescenţa creditării şi iluzia bunăstării afişată în ţările dezvoltate înainte de septembrie 2008 nu vor mai reveni curând.

Numărul de şomeri a atins un record absolut, la nivel mondial, 240 milioane de salariaţi au rămas pe drumuri, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Muncii. Numai în 2009, aproape 50 milioane de joburi se vor pierde ca urmare a crizei, din care 3,5 milioane în UE.

Numărul total al şomerilor în Uniunea Europeană este în jur de 20 de milioane, aproape egal cu întreaga populaţie a României, iar în SUA şomajul a atins 14,9 milioane. Numai în luna septembrie 2009, rata şomajului s-a ridicat la 9,7%, cel mai înalt nivel din ultimii 26 de ani, iar în luna august, 216.000 de persoane şi-au pierdul joburile. Una peste alta, au fost desfiinţate 6,9 milioane de locuri de muncă de la începutul crizei.

Cursul de schimb s-a depreciat dramatic în ultimele 12 luni. De la 3,612 lei/euro, la 4,35 lei/euro

Politica deşănţată de creditare de până la începutul crizei a început să-şi arate şi ea “roadele”. Restanţele populaţiei şi firmelor româneşti la credite s-au dublat în primele şapte luni din 2009, la 5,906 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), cel mai mare avans fiind înregistrat la împrumuturile în valută, unde restanţele au crescut de aproape 2,5 ori, arată datele publicate de BNR. La 31 decembrie 2008, populaţia şi firmele din România aveau restanţe la credite de 2,8 miliarde de lei, sumă care s-a dublat până la finalul lunii iulie 2009.

Pe fondul crizei, nevoite să îşi ajusteze producţia şi să facă faţă blocajelor financiare firmele private au fost primele care au trecut la reduceri de personal. Şomajul a crescut vertiginos începând cu a doua jumătate a anului trecut. Dacă la sfârşitul lui septembrie 2008 în România erau înregistraţi 352.912 de şomeri, luna trecută numărul acestora depăşea 601.000, nivelul maxim al ultimilor cinci ani şi două luni. Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că economia nu dă semne de revenire, iar în sectorul bugetar, mult supradimensionat, se tot anunţă disponibilizări masive. (sursa:http://www.jurnalul.ro/stire-special/economia-a-cazut-fix-in-bot-520801.html)

Greu , Doamne o ducem si poate fi si mai …va las sa deduceti , ce ziceti ?

 

Invatarea

13 Sep

Parca in ultimii zeci de ani ai democratiei s-a mers accelerat spre dez-invatare , spre intocmirea si dezvoltarea marlanului plin de bani si ifose si lipsit de o dorinta de a studia , de a se apleca asupra culturii neamului si asupra celei universale .S-a cladit un exemplar de struto-camila aplecat spre manele , dezgustat de carte si lipsit de manierele elementare ale traiului civilizat intro comunitate .

Am uitat sa invatam , am uitat sa studiem , am uitat sa stim ca a fi in orice clasament al evaluarilor trebuie sa stii sa inveti si , mai ales , sa invati pe tot parcursul vietii. Sa invatam pentru noi , sa invatam/sa studiem de placere , pentru propria noastra devenire ca oameni , ca parteneri de dialog in miscarea fiecarei zile .

Suntem din ce in ce mai mult o masa de semidocti , de manevrabili , cu asteptari mai mari decat solvabilitatea noastra si cu multe ifose ale unor oameni care abia imbracati intro bruma de cultura elementara sau putin mai stilata cauta a se prezenta in mari savanti .

Ne scapa firescul invatarii , ne scapa placerea de a comunica omeneste si plin de politete unul cu altul , ne scapa exercitiul democratic al unei convietuiri in pace sociala si in dialog constructiv.

Toate acestea si scolii noastre romanesti i-au scapat de mult si suntem la o minifabrica de oameni care nu mai doresc sa citeasca , sa se informeze zilnic , sa se perfectioneze pentru sufletul propriu si sa simta ca a invata continuu este o cerinta pentru a te mentine intrun sistem draconic de competitivitate pe piata muncii.