RSS
 

Archive for septembrie 7th, 2009

Internet-Manifest

07 Sep

Manifestul retelei web a fost conceput de jurnalisti si bloggeri germani, preocupati de modul in care functioneaza noile forme de raspandire in masa a informatiei. El a fost publicat luni 7 septembrie, cu putin inainte de ora 12.00 pe www.internet-manifest.

1. Internetul e altfel. El produce public nou, alte modalitati de schimb al informatiei si alte tehnici culturale. Massmedia traditionale trebuie sa-si adapteze modul de lucru la noile realitati tehnologice, in loc sa le ignore sau sa le combata.

2. Internetul e un imperiu mediatic in buzunarul de la haina. Web-ul creeaza o noua ordine in sistemul mediatic, depasind limitele si oligopolurile acestuia.. Publicarea si difuzarea continutului mediatic nu se mai face cu investitii mari. Doar calitatea jurnalistica mai diferentiaza jurnalismul, de simpla publicare de continut.

3. Internetul este societatea. Retelele sociale, Wikipedia sau Youtube au ajuns prezente tot atat de firesti, ca si telefonul sau televizorul. Daca vor sa existe mai departe, concernele mass-media trebuie sa inteleaga lumea in care traiesc consumatorii si sa isi adapteze la aceasta formele de comunicare, printre care si dialogul.

4. Libertatea Internetului este inalienabila. Arhitectura deschisa a Internetului nu poate fi schimbata in functie de interese economice sau politice, care in spatele asa-numitului „interes public“ incearca sa cenzureze accesul liber la informatie, pe web.

5. Internetul inseamna victoria informatiei, un mediu prin care individul se poate informa mai bine ca niciodata.

6. Internetul schimba si imbunatateste jurnalismul.

7. Reteaua inseamna relationare. Cine nu foloseste link-urile, se autoexclude din discursul social.

8. Agregatoarele si masinile de cautare stimuleaza jurnalismul documentat, de calitate. Marcand referintele prin linkuri sau citate, devine posibila „cultura discursului social din retea“.

9. Internetul e noul cadru al discursului politic, stimuland dezbaterea si participarea activa a opiniei publice.

10. Noua libertate a presei se numeste libertate de opinie. Dispar granitele tehnologice intre amatori si profesionisti, diferenta nu se mai face intre jurnalism platit si neplatit, ci intre jurnalism de buna sau proasta calitate.

11. Candva, la inventarea tiparului, Biserica si alte institutii avertizau impotriva valului de informatie necontrolata. Jurnalistii, enciclopedistii si pamfletarii au dovedit atunci ca mai multa informare duce la mai multa libertate, pentru cetatean si pentru societate, lucru valabil si in ziua de azi.

12. Traditia nu e un model de lucru. Internetul, ca mediu extrem de concurential, cere adaptarea modelelor de afaceri la structura din reteaua web.

13. In Internet, dreptul de autor sau producator nu trebuie incalcat. Mecanismele de difuzare depasite trebuie inlocuite cu noi modele de distributie si acordare de licente. „Proprietatea obliga“.

14. Timpul unui cititor, ascultator sau spectator are valoare. Oferta publicitara este transmisa prin retinerea atentiei asupra unor continuturi jurnalistice transmise online. Acesta e principiul de baza al finantarii jurnalismului, alte forme de refinantare urmeaza sa fie descoperite si experimentate.

15. Textele, sunetele si imaginile nu mai trebuie sa fie efemere, in retea. Ele vor ramane la dispozitie, constituind o arhiva a istoriei contemporane. Jurnalistii trebuie insa sa aiba in vedere eventuale interpretari ale informatiei si greseli ce trebuie corectate.

16. Internetul scoate la iveala o mare cantitate de marfa amorfa. Din aceasta, rezista doar cine ofera jurnalism credibil si deosebit, deoarece pretentiile consumatorilor de informatie au crescut.

17. Toti pentru toti. Web-ul e o infrastructura superioara de interactiune sociala. „Generatia Wikipedia“ stie sa evalueze credibilitatea unei surse, sa verifice si sa evalueze stirile. Jurnalistii trebuie sa respecte aceste calitati si sa intre in comunicare cu „receptorii“, folosindu-le cunostintele. Nu mai e momentul jurnalistului atotstiutor, ci al celui care comunica si intreaba.( sursa :http://economie.hotnews.ro/stiri-it-6119844-moartea-ziaristului-atotstiutor-aparut-manifestul-internetului-17-puncte.htm ).

Nu poate fi o intamplare ca acest manifest – internet a aparut in Germania , nu ?

 

Rost

07 Sep

” Sa fii la rostul tau ! “, ” sa ai un rost in viata ! ” implica poate o intalnire a ceea ce vrei sa fii cu ceea ce ai reusit sa fii .A avea un drum al tau pe acest pamant este ca si cum ai reusit sa-ti rostuiesti viata si sa fii in randul lumii , sa te asemeni ei , cu tot farmecul ei sau cu toate ale ei rele .

Ce rost are viata? Dupa unii , ea nu are niciun sens pentru ca sunt prea luminati ei sau prea jos si nu vad nimic dincolo de ce materiale .Nu puteau fi prea prosti oamenii din toate timpurile si din toate civilizatiile cand au gasit un rost al acestei vieti .

Viata n-are nici un sens daca stai si-l astepti sa-ti vina el si sa te gaseasca . Problema la nivelul individului este : ori dai un sens vietii, ori traiesti degeaba , asteptand sa-ti arate cineva sensul cu degetul. Daca lucrurile pot fi si manipulatorii ele sunt asa din proasta educatie primita in familie , in scoala si in comunitate .De cele mai multe ori avem nevoie de cimpanzei , de oameni care sa fie ecoul , daca se poate un ecou pronuntat al clasei conducatoare sau al sefilor de orice fel .

Fara sa vrem aici intervine slabiciunea de sistem .Creem oameni fara de substanta launtrica pentru a infrunta orice obstacol al vietii si fara de a avea creativitate , dorinta de nou si de innoire la nivel individual si colectiv .Rostul in turma este pieritor in secolul al XXI-lea.Rostul LIBERTATII erste de a recrea oameni in acord cu sufletul lor , cu marea lordorinta de libertate , cu posibilitatea alegerii multiple a unei anume cai care se potriveste cel mai bine unui pui de om si nu a unei singure cai pentru o multime de indivizi .

Numeni din exteriorul individului liber nu poate sa impuna solotia lui , reteta lui , stilul sau de afirmare , chiar daca a fost de succes , celorlalti , pentru ca fiecare este altceva , sunt alte conditii si mereu sunt alte trairi si alte mesaje ale raportarii la soare , la stele , la oameni , la tot ceea ce ne inconjoara .

Unii pot spune ca viata are ce rost vrei tu sa-i dai .Poate nu sunt departe de adevar ! A te mobiliza si aface ca drumul sa fie in viata al tau este o victorie si un lucru de cutezanta .

Totul are un rost pe aceasta lume ? NU ? Daca da ,atunci orice gândăcel, orice cerşetor sau copil al străzii, orice frunză de copac, floare sau firicel de praf, totul are rost. Suntem parca creati intro ArMONIE UNIVERSALA care este imposibil sa nu aiba un Creator !!!

Ce rost are de traim pe lumea aceasta ! Este o intebare pe care este imposibil sa nu ne-o punem si sa nu incercam sa-i dam raspunsuri .Cred , cu tarie , ca marele nostru rost este sa facem fapte bune , sa ne aliniem cu actiunile noastre marii armonii din Univers, sa credem ca suntem nemuritori prin ceea ce suntem in stare sa modificam in viata altora in bine , in frumos , in adevar .

Cand faci ceva care aduce bucurie, fericire la un om , la mai multi semeni , cand poti si ai facut sa fie posibil ca un pui de om , un tanar sa-si croiasca un nou drum al sau , sa fie multumit de sine , sa iubeasca viata si Lumina atunci iti implinesti si mai mult rostul , atunci parca te luminezi si esti multumit de raza de lumina transmisa altora .Ei nu au cum sa te uite si aducerea lor aminte despre tine si despre fapta/faptele tale intaresc convingerea ca fiecare are un rost al lui anume pe care este obligat sa-l descopere si sa-l puna in valoare pentru el si pentru semenii lui .