RSS
 

Archive for septembrie, 2009

Vartejul

30 Sep

Multe lucruri pot fi ridicate de la locul lor cu ajutorul unor forte din exterior si modificate , schimbate sau distruse , cu multe consecinte pe care de cele mai multe ori nu putem sa le previzionam .

Asa si un vartej care se formeaza intro zona de vant mai agitata , intro vreme in care toate par linistite , dar sunt numai aparente , clipe inselatoare , pline de viziuni care se pot inscrie intrun tablou riguros , dar complicat .

Vartejul se poate potoli repede chiar atunci cand crezi ca va putea creste , daca fortele din jur sunt linistite . Tot el se poate mari , transforma daca altele din jur capata avant , se maresc si alaturi de cel initial dau nastere unei alte puteri distructive si asa lucrurile se complica , se agraveaza in dauna linistii de dinainte .

In acest fel totul poate scapa de sub control si furtuna poate distruce totul in jur , iar oamenii sa fie luati prin surprindere .

 

Sminteala

29 Sep

“1865. -Se numeste sminteala, influienta rea facuta aproapelui prin cuvinte si fapte nelegiuite, prin care aproapele este atras spre pacat. Cu cat cineva este mai invatat si cu un rang mai mare in viata sociala sau slujba bisericeasca, cu atat pacatul este mai mare. “Celui ce i s-a dat mult, mult i se va cere”. La sfarsitul veacului Fiul Omului va trimite pe ingerii sai si vor smulge din imparatia lui toate lucrurile, care sunt pricina de pacatuire si pe cei ce savarsesc faradelegea, si-i vor arunca in cuptorul cel de foc” (Matei 13, 4142). “Dar pentru oricine va face sa pacaluiasca pe unul dintre acesti micuti care cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atarne de gat piatra de moara si sa fie aruncat in adancurile marii”. “Vai lumii din pricina smintelilor! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de sminteala” (Matei 19, 6).

1866.-”Cine sminteste pe altul fara voie, acela se dojeneste ca un neglijent. Crestinul este dator sa fie atent ca sa nu faca sminteala, renuntand chiar la ceea ce ii este lui de folos dupa lege, numai ca sa crute mintea slaba a celui neputincios, (Rom. 14,13-21; I. Cor. 8,13), ba chiar sa se jertfeasca pentru a nu face sminteala ca si cum si-ar taia mana sau piciorul” (Matei 5,29-30).

1867.-”Cand cineva face o fapta buna, pentru slava lui Dumnezeu in conformitate cu legile Lui (Is. 8,12-16; Osea 14, 9; Matei 21, 3345; Luca 2, 34; Rom. 9, 30-33; I. Cor. l, 18), dar se gasesc unii care se smintesc, acela nu trebuie sa tina socoteala de gandurile lor smintite, daca nu poate face altfel, ci sa se roage lui Dumnezeu pentru ei si sa caute sa-i lamureasca, pe cat este cu putinta cei sinceri se vor lumina, iar cei vicleni si incapatanati se vor pierde, ca si iudeii care se sminteau de faptele Mantuitorului” (Ioan 6,41-71).

1865. -Se numeste sminteala, influenta rea facuta aproapelui prin cuvinte si fapte nelegiuite, prin care aproapele este atras spre pacat. Cu cat cineva este mai invatat si cu un rang mai mare in viata sociala sau slujba bisericeasca, cu atat pacatul este mai mare. “Celui ce i s-a dat mult, mult i se va cere”. La sfarsitul veacului Fiul Omului va trimite pe ingerii sai si vor smulge din imparatia lui toate lucrurile, care sunt pricina de pacatuire si pe cei ce savarsesc faradelegea, si-i vor arunca in cuptorul cel de foc” (Matei 13, 4142). “Dar pentru oricine va face sa pacaluiasca pe unul dintre acesti micuti care cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atarne de gat piatra de moara si sa fie aruncat in adancurile marii”. “Vai lumii din pricina smintelilor! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de sminteala” (Matei 19, 6).

1866.-”Cine sminteste pe altul fara voie, acela se dojeneste ca un neglijent. Crestinul este dator sa fie atent ca sa nu faca sminteala, renuntand chiar la ceea ce ii este lui de folos dupa lege, numai ca sa crute mintea slaba a celui neputincios, (Rom. 14,13-21; I. Cor. 8,13), ba chiar sa se jertfeasca pentru a nu face sminteala ca si cum si-ar taia mana sau piciorul” (Matei 5,29-30).

1867.-”Cand cineva face o fapta buna, pentru slava lui Dumnezeu in conformitate cu legile Lui (Is. 8,12-16; Osea 14, 9; Matei 21, 3345; Luca 2, 34; Rom. 9, 30-33; I. Cor. l, 18), dar se gasesc unii care se smintesc, acela nu trebuie sa tina socoteala de gandurile lor smintite, daca nu poate face altfel, ci sa se roage lui Dumnezeu pentru ei si sa caute sa-i lamureasca, pe cat este cu putinta cei sinceri se vor lumina, iar cei vicleni si incapatanati se vor pierde, ca si iudeii care se sminteau de faptele Mantuitorului” (Ioan 6,41-71).(“http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti-ortodoxe/pravila-bisericeasca/sminteala)

De reflectat si mai ales de intrebat : ce vremuri traim ?

Cum este educatia celor tineri ? Rosturile asezarii in trup si in suflet a libertatii pe deplin intelese .

 

Apa tulburata

28 Sep

O vorba romaneasca spune ca in apa tulburata nu poti sa-ti vezi chipul si mare dreptate are !

Ce poti sa faci in vreme de restriste , cand toate se aduna potrivnic tie si nu mai poti sa judeci lucid cele ale viitorului ? Trebuie sati cauti si sa-ti gasesti desteptatorul tau , cel launtric si sa incerci a avea rabdare ca sa observi , in timp , noua limpezire a apei .Si acest lucru este posibil numai daca te lupti ca in aceasta perioada sa nu mai poata fi tulburata apa sub nicio forma si sub niciun motiv .

Orice mustrare a faptului ca nu gasim cauza sau cauzele nu duce la nimic bun si nu mai foloseste la nimeni .De aceea , mustrarea neincetata face rani trupesti la inceput si apoi , daca perseveram , sufletesti , de netrecut si, pe termen lung , de neiertat. Si , apoi , foloseste decat la orgoliul judecatii logice valoroase dar, cu ce folos ?

Nesminteala constiintei ne poate indrepta spre o iesire cu judecata limpede dar acest lucru trebuie sa duca la solidaritatea neamului si nu la dezbinarea lui .De obicei , in vremuri de criza , dezunirile sunt baza si nu lupta spre intarirea unitatii unei comunitati .Se cauta si la noi acest lucru iar noi am dovedi ca suntem slabi si putin pregatiti daca am raspunde cu fapte care sa distruga ceea ce s-a cladit timp de 90 si ceva de ani .Povara faptei de istorie este uriasa si umerii nostri sunt firavi si plini de oboseala .

Putem sa rezistam la clipele in care in loc de apa limpede vom avea nu apa tulburata , ci o pasta de mal urat mirositoare ?

Timpul ne va demonstra ce de suntem in stare !

 

Eficienta

27 Sep

Cel mai mare lucru posibil este de a putea sa modifici ceva in administratia unei tari . Aici , ca in nici un alt domeniu , trebuie sa fii un mare reformator al statului ca sa poti porni ceva care sa reconstruiasca sistemul in favoarea cetateanului .

Pentru aceasta ar trebui si o alta atitudine a celor care sunt in slujba statului pentru a rezolva rapid , bine si corect treburile , nevoile celui care sustine in totalitate statul .

Ca lucrurile nu stau asa o dovedeste realitatea de zi cu zi a Romaniei .Avem multe din trecut care ne sugruma initiativa , avem traditii care ne tin in loc nu in ele insele, ci in lipsa noastra de intelegere a clipei in care traim si din care am putea scoate multi bani deaca am adapta totul in a face din traditii ceva de eficienta economica , de exemplu in dezvoltarea unei retele turistice care sa le puna in valoare si noi sa ne asiguram locuri de munca si bani pentru structurile statului etc.

Durerea mare este ca totul ar trebui pus in slujba celor multi si reorganizarea noastra in toate directiile ar trebui sa aiba aceleiasi scopuri ie puse sub principiul eficientei generale .Acolo unde se dezvolta ceva pe paguba , acolo trebuie facut imediat public si initiat falimentul .

Toate informatiile generale trebuie cunoscute de masele care sustin statul si nimanui sa nu-i fie permis altfel in dauna interesului general al tarii ! Feed-back-ul trebuie sustinut de puterea judecatoreasca si de controlul poporului prin mijloace democratice .

Cand atitudinea este schimbata , cand eficienta oricarei actiuni este urmarita , cand nimeni nu mai este la bunul plac al unuia sau altuia dintre cei care au fost alesi sa ne slujeasca si nu sa ne conduca spre raul general atunci eficienta mincii fiecaruia se oglindeste in faptele de zi cu zi si in aportul institutiilor la binele general .

Voi trai si eu un asemenea moment !

 

Costuri

27 Sep

Avem astazi 41 de judete si municipiul Bucuresti,fiecare cu propria lor administratie, 471 de parlamentari cu mii de salariati angajati a-i sluji, care stau si lucreaza in cea mai mare cladire a Europei,politie , jandarmerie etc. cladite pe forma de astazi de organizare .Costuri uriase !

Criza si noul mod de fiintare a administratiei lumii sunt cai ce ne conduc spre a simplifica organismul administratiei statului si al intarii concomitent.Nu e aberatie ci faptul real al unei noi reamenajari a tarii !

Totul ar fi posibil daca ar exista vointa politica in elita de astazi a tarii .Ea trebuie sa fie la acei oameni care se gandesc la binele tarii , la acele cai care ar duce la bunastarea fiecarui cetatean .Statul ar trebui sa slujeasca prin toata a sa organizare cetateanului.Si U.E este organizata tot unicameral , ea are un sistem simplu si dinamic de rezolvare a treburilor cetateanului si, mai ales, pentru treburile economice de orice fel.

La o tara cu venituri mici trebuie sa fie totul foarte economic si eficient in foloase .

 

Tinut

27 Sep

Daca am dori cu adevarat sa realizam o mare reforma administrativa atunci am putea vorbi de tinuturi, adica de a alta forma de impartire administrativa a tarii.

A fost ceve de acest gen in perioada regelui Carol al II-lea . Aceasta a impartit Romania in zece tinuturi pentru a fi mai usor de controlat din punctul sau de vedere .

Acum am avea nevoie de cateva tinuturi care sa aiba o populatie maxim de 2-2,5 milioane de locuitori .Deci, ne-ar trebui 8-10 asemenea tinuturi, adica doua pentru Moldova , unul pentru cea de sus si unul pentru cea de jos, in Muntenia tot doua , Oltenia -unul, Banatul-unul, Crisana -unul, Transilvania -doua, Dobrogea -unul.judetele ar trebui desfiintate pentru ca s-au creat mari ingrengaturi de interese ce greu pot fi altfel distruse .

Apoi trebuie sa avem in vedere ca acest mod de impartire a teritoriului tarii vine dupa cel sovietic cand tara a fost impartita in regiuni asemenea celor sovietice cu care ne asemanam pentru ca Romania avea de platit marile datorii de razboi si era cel mai usor mod de a raspunde Rusiei cu ceva care sa semene cu ea .

41 de ani au trecut de la impartirea noastra pe judete si cred ca este mai mult decat suficient.Pe zonele europene noi suntem acum in 8 euroregiuni de dezvoltare ceea ce ne inlesneste primirea fondurilor europene .

De ce nu se grabeste nimeni sa schimbe situatia exintenta ?Simplu, nimeni nu are interes , toate clanurile sunt organizate pe nivel judet si este greu de suportat o alta forma de organizare administrativa pentru ele .Dar numai asa putem delimita zona de interes major a ceea ce dorim a fi in viitor .

poti sa cladesti un alt destin pentru tara cu aceasta noua alcatuire a statului .Tinuturile sa aiba cate patru plase pentru alegerile electorale . Un tinut sa dea maximum zece deputati deci un parlament de maximum 100 de alesi si asa multi fata de puterea economuca a tarii de a suporta asemenea cosaturi .

Cu acesta reforma ar trebui sa se in ceapa si apoi sa se faca o noua lege electorala etc.Tara trece prin multe lipsuri si nu vad rostul nici pentru bicameralism , nici pentru ceea ce afirma teoriile constitutionale ca este nevoie de 280 de alesi pentru un parlament al Romaniei , adica ridicare la cub a numarului de parlamentari trebuie sa dea numarul populatiei noastre .

Cineva ar trebui sa-si asume acest risc , aceasta reformare a statului pentru o limpezime a institutiilor si o purificare a relatiilor interinstitutionale .

 

Risipa

23 Sep

Unde te uiti vezi si daca nu vrei multa risipa de orice .

Lucruri care puteau fi realizate cu bani mult mai putini si mult mai bine , actiuni care se puteau finaliza cu marete realizari sunt asemenea margelei facute de gaina din poveste , care mai are si tupeul sa faca zgomot mare pentru a atrage atentia cat de valoroasa este ea .

Poate o fi politica de grup, de stat sau poate este un blestem al acestei comunitati incat mai nimic nu se leaga sau cand se leaga existan cineva care nu este de aici .

Nu poate inceta acest calvar pentru ca totul se deruleaza pe banda rulanta si tot ceea ce a fost este si , cred , va mai fi !

Pacat ca avem resurse inclusiv umane care daca ar avea unmanagement performant si lipsit de coruptie ar putea dovedi ca suntem demni de respectul celorlalti.Dar asa …?!

 

AK-47

22 Sep

Conceputa in anii 1940, in Uniunea Sovietica, de catre sergentul Mikhail Kalasnikov, AK-47 – prescurtarea de la Avtomat Kalasnikova 1947 – este cea mai utilizata pusca de asalt din intreaga lume. Arma, sau variante ale acesteia, este fabricata in multe tari, sub licenta ruseasca sau ilegal, fiind folosita atat pentru dotarea fortelor armate cat si a grupurilor paramilitare.

Iata ca o stire ne anunta ceea ce nu concepeam vreodata :

O curte de arbitraj din Rusia a admis derularea unui proces privind declansarea procedurilor de faliment impotriva companiei care produce legendarele pusti mitraliera AK-47 Kalasnikov, relateaza luni, presa rusa, transmite RIA Novosti.

Potrivit site-ului Curtii de arbitraj din Republica Udmurtia (zona muntilor Urali), procesul a fost deschis de compania Gremikha, necunoscuta pana acum, fara sa fie precizata legatura dintre firma reclamanta si compania Izhmash, proprietarul uzinei Kalasnikov.

Potrivit Curtii, o prima audiere in acest caz va avea loc pe 7 octombrie.

Falimentul ar ajuta de fapt Izhmash, cel mai important producator de arme automate din Rusia, sa rezolve problema datoriilor foarte mari, spun analistii, care avertizeaza in acelasi timp ca acest lucru va provoca si o crestere a somajului in regiune.

Uzina de arme Molot, detinuta de Izhmash, unde sunt fabricate legendarele pusti de asalt, si-a inchis deja linia de productie din cauza lipsei de comenzi din partea statului, informeaza postul de radio Echo Moskvi. Potrivit cotidianului Kommersant, fabrica este detinuta in proportie de 57,01% de corporatia de stat, Rostekhnologii.”
( sursa:http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6176856-producatorul-arme-kalasnikov-putea-intra-faliment.htm ).

E aceasta veste de istorie , de tinut minte .

Poate omenirea va gasi necesar sa-si indrepte munca si spre a face condeie si nu condeiele lui Voda

 

Firav

21 Sep

Trecute zile si viitoare clipe !

Toate ne sunt date pentru a fi traite de noi cei care, la un moment dat al parcusului cel mare al acestei specii, suntem vii si incarcati cu aceasta umila si neeleganta sarcina de a fi rostuit sa facem sa nu trecem neobservati .

Firavul nostru traseu prin aceasta lume este rostuit poate de pana sa ne nastem , poate de noi , poate de mediul social, economic si politic in care – fara sa dorim – suntem laolalta cu ceilalti .

Facem o zbatere cu rost credem noi , dar parca altii ne vad cele neindreptate si cele mai putin asezate ale trairilor noastre , ale faptelor noastre , ale clipelor in care am cutezat sa ne manifestam .

Firave structuri in care suntem nevoiti sa traim , sa ne ducem clipele spre inzestrarea noastra cu cele placute noua in special , individualitatii din noi.Mi-a fost dat sa fiu traitor intro epoca de rasturnari mari , intro perioada in care dinamica lumii nu mai tine seama de individ , in care noi suntem o mica parte a ceva care poate daca conteaza nu se vede sau daca se vede nu cred ca mai si conteaza .

Aici avem nerostuite institutii care par a fi , dar nu sunt , care cred ca sunt , dar nu se manifesta in atributiile lor , care se doresc asezate , dar nici n-au inceput sa fie ceea ce trebuie si sunt pe hartie mari domenii de consolidare a unei stari ce vrea sa apara de douazeci de ani incoace .

Firav caracter la o populatie lipsita de elementare clipe de bucurie intelectuala ,la un grosolan mod de a caricaturiza orice noua asezare a unei deschideri europene , la o cladire a unor modele care sa impuna o privire de re-nastere de care avem atata nevoie.

Firav …si totusi de mii de ani … suntem aici si ne obligam sa traim , nu ?

 

550

20 Sep

Capitala este astazi in mare zi de sarbatoare : implineste 550 de ani de la prima atestare documentara din vremea marelui domn Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1476).Sa-i fie de bun augur si poate peste inca atat o sa arate a capitala europeana , pentru ca acum este ceva din estul estului …Daca am incerca sa facem o zona care sa fie de vizitat si de aratat la cei din afara granitelor noastre si tot ar fi ceva .

Asteptam …ce ? nici eu nu stiu …Poate alti oameni …poate mai multa seriozitate si sigur o alta atitudine !