RSS
 

Scrisul latin

31 Aug

Basarabia sărbătoreşte astăzi 20 de ani de la revenirea la grafia latină şi proclamarea limbii române drept limbă de stat. Aproape un deceniu, însă, limba română a fost neglijată de autorităţile comuniste pro-ruse. Chiar dacă au scos cuvântul „Română” din denumirea oficială a sărbătorii „Limba Noastră cea Română”, comuniştii au ignorat-o în fiecare an.

În perioada sovietică, mai multe state, printre care Republica Moldova, Ucraina şi Belarus riscau să-şi piardă identitatea limbii, de aceea în 1989 s-a decis decretarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova şi revenirea la grafia latină, care a fost interzisă de sovietici la 10 februarie 1941.

După Marea Adunare Naţională de la Chişinău, din 27 august 1989, la care sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august Sovietul Suprem al republicii (parlamentul) a votat legile care îndeplineau aceste cerinţe. Discuţiile din Sovietul Suprem au avut loc într-o atmosferă tensionată. Încă din 16 august începuseră greve ale muncitorimii rusofone împotriva decretării limbii “moldoveneşti” ca limbă de stat, cerându-se acordarea aceluiaşi statut şi limbii ruse.

 

Leave a Reply