RSS
 

Patimi

29 Aug

In om lucreaza la vreme de liniste si mai ales la vreme de tuburare descumpanirea sufletului, care poate duce spre patima , spre lucrul neasezat , nerostuit si nelucrat in cele ale sufletului linistit .Ele ne subjuga duhul , ne cara cu ele spre un loc ce greu il intelegem si noi , faptuitorii patimilor .Ele ne sunt inchise intrun program al eului nostru pe care cu greu il sesizam .Ele sunt ale noastre si poate si noi suntem ale lor in masura in care totul ne cheama spre a intari aceste patimi si nu spre a le elimina .

Iata ce spunea candva un mare scriitor rus despre ele :

“In om, totul se preface repede: cat ai clipi, un vierme groaznic se naste inlauntrul lui, rapindu-i toate substantele vietii. Si nu numai o mare patima, dar chiar si o pasiune mica de tot – si pentru te miri ce – i-a facut s-o ia razna pana si pe oamenii nascuti pentru ispravi deosebite, i-a facut sa-si uite indatoririle marete si sfinte si sa ia drept sfinte si marete fel de fel de fleacuri.

Patimile omului sunt nenumarate ca nisipul marii; niciuna din ele nu seamana cu alta si toate, atat cele josnice, cat si cele frumoase, la inceput supuse omului, ajung mai tarziu sa-l stapanesca. Fericit acela care-si alege patima cea mai frumoasa dintre toate; nemarginita lui desfatare creste si se inzeceste din ceas in ceas, din clipa in clipa, si omul patrunde din ce in ce mai adanc in paradisul nesfarsit al sufletului sau.”

“Dar mai sunt si patimi a caror alegere nu atarna de om. Ele s-au nascut odata cu el si nu-i este dat sa le ocoleasca. Sunt conduse de o ursita venita de sus, au in ele ceva care te cheama mereu, si nu amutesc toata viata.

Lor le este sortit sa implineasca o mare menire pe pamant. Fie sub o forma intunecata, fie ca o aparitie luminoasa care sa bucure lumea, menirea lor este sa-l duca pe om spre fericirea cea necunoscuta.” Gogol, “Suflete moarte” ( sursa : http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-29&id=257719 ).

 

Leave a Reply