RSS
 

Dosta dost !

21 Aug

Cand faceam in facultate studiile de osmanistica cu marele profesor Mihai Maxim invatam , prin traducerea direct din documentele imperiale , ca sultanii aveau o politica destul de clara , si anume : ” dosta dost ve dusmana dusman olub “( ” prieten prietenilor si dusman dusmanilor ” – cam asa ceva ), adica o posibila formula de aliniere a vasalilor la o politica – oricare ar fi e a – a imperialilor osmanlai.ACEASTA POLITICA ITI ADUCEA SI AVANTAJE MULTIPLE: protectie, bani, privilegii, ocrotire in afaceri, ochi buni din partea stapanirii, canale multiple deschise in orice directie .Totul era sa fii al lor , sa faci parte din sistemul integrat , sa provi din semintie aleasa .

Astazi , citesc , in ziarul ZIUA , un articol scris de marea mea profesoara Zoe PETRE/ mi-a fost si presedinta comisiei la doctorat !/.Citez cateva randuri:

” Platim din greu pretul continuitatii pretinselor elite ale epocii Ceausescu:
aceiasi functionari obtuzi, aceiasi ministri improvizati, “pe puncte” – sau fiii ori nepotii lor – pentru care resursele umane sunt mancatoare zadarnice ale bugetului, pentru care, cum am mai scris, magazia de scule este esentiala si inteligenta, creativitatea, cunoasterea sunt inutile si subversive.

Aceiasi soimi ai patriei deveniti activisti UTC sfertodocti care stiu totul, si mai ales sa chefuiasca intre beizadele. Aceiasi stabi cu ifose si consoarte mai mult sau mai putin legitime care ne sefesc si ne desconsidera.

E clar ca aceiasi functionari de la CSP ( pentru cei care nu stiu , inseamna : Consiliul de Stat al Planificarii ) – sau demnii lor succesori – nu stiu decat sa taie, habar nu au sa regandeasca un serviciu public (notiunea insasi de serviciu public fiindu-le straina), drept care decid intr-o buna zi sa rasluiasca din rindea niste procente. ” …etc…

E de gandit , nu ?

 

Leave a Reply