RSS
 

Contextul

20 Aug

Contextul actual – orice am zice si oricum am privi lucrurile- nu este cel care sa poata favoriza schimbari radicale , de importanta nationala in domeniul educatiei daca se au in vedere costurile umane si materiale reale pe care le-ar presupune o reforma a invatamantului , a educatiei si a societatii pe termen lung.

Criza economica la nivelul nostru , destul de profunda si de binemeritata dupa zeci de ani cand am dormit si am mimat economia de piata cu o comanda unica la Capitala , criza morala in care ne aflam dupa saizeci de ani de angoasa si imoralitate , criza de identitate la cel mai adanc nivel la care nici nu puteam visa sunt cauze care imi dau concluzia ca raul este profund si nu se poate decat mima o rasturnare majora a educatiei .

Cred ca ea ar putea fi pe un teren favorabil daca elita politica tanara a neamului ar face un front comun si ar propune ceva trainic pentru refacerea potentialului major intelectual al tarii .

Cu cei atinsi de totalitarism , cu cei care vor sa conserve un sistem invechit si sa-l carpeasca si cu o cunoastere a secolului XXI de dragul informatizarii nu poti decat sa ai esecuri care se vor traduce in deraieri majore de la sincronia noastra cu Europa in care ne-am integrat.

Contextul european ne este favorabil in masura in care noi cautam sa ne prioritizam / focusam sarcinile dupa recomandarile U.E. Daca rosturile cele mari sunt intelese – desi , sincer, ma indoiesc din cele ce vad ca se intampla – atunci o miscare in favoarea innoirii educationale ar fi posibila si in vremuri tulburi cu participarea elitei politice la renasterea neamului .

Dar de unde s-o vezi pe aceasta ca pune umarul la greu si de unde sa inteleaga ea ca asa nu se mai poate , decat cand va sesiza drumul rapid spre dezastru la nivel general care a inceput de mult, dar va fi prea tarziu si ea va fi oale si surcele , nu ?

 

Leave a Reply