RSS
 

Capitalul uman

15 Aug

In vremuri de criza poate ajungem sa constientizam ca cel mai valoros activ al unei tari este capitalul uman.El devine atuul strategic al acelei tari de a iesi rapid din criza sau cu cele mai putine pierderi .de aceea statele ar trebui sa-si dubleze eforturile pentru ridicarea nivelului de instructie al fiecarui cetatean .

A crea un program pentru a invata pe parcursul intregii vieti,amodela cetatenii in respectul legii si la valorilor general umane sunt minime conditii pentru reformarea educationala .

Costurile oricat de mari ar fi pentru inceput se amortizeaza in timp relativ mediu cu o intarire a resursei umane si cu o crestere a creativitatii ei si astfel cu putinta ei de a se remodela in situatii de modicare radicala a mediilor economic, social , politic.

Dezvoltarea si managementul eficient al resursei umane ar trebui sa fie esenta dezvoltarii la un departament al educatiei unei tari .

De aceea , promovarea unor mecanisme si instrumente de adecvare a educatiei tinerilor la cerintele pietei globale , la procelele rapide de adaptabilitate permanenta la nou, la impactul revolutiei informationale , la provocarile majore ale implinirii fiecarui individ , la cresterea drepturilor si libertatilor omului, la sfidarile economiei prosperitatii este baza redefinirii unei politici educationale durabile pentru un neam .

Multa birocratie, putinele standarde eficiente , nevizionarea liniilor macroeconomice , microeconomice atrag dupa sine inertia dificila a celor care iesiti pe piata muncii globala sunt ineficienti sau prost pregatiti .Si atunci se pune firesc intrebarea la ce ii pregatim , care sunt coordonatele care sa-l conduca pe absolvent spre angajare ?

Cunostintele si inovarea sunt motorul cresterii economice .ele trebuie convertite in scoala in valoare adaugata cu oameni bine pregatiti profesional si bine remunerati.Aici vine o problema spinoasa si anume calitatea resursei umane din educatie si posibilitatea de a retine numai acele forte umane care sa corespunda idealului societetiisi educatiei, fara bloca libera circulatie a oamenilor, a fortei de munca .

Scoala noastra are un deficit de performanta si acest lucru se vede cu ochiul liber si se citeste in media sau se aude la orice om politic roman .Ea are si un deficit de competitivitate si acest lucru devine din ce in ce mai clar pentru toti membrii comunitatii.

Intarzierea in reformarea pietei educationale ne-a adus in colapsul de acum .Se incearca instrumentarea unor masuri care nu vad viitorul de treizeci -patruzeci de ani : care sunt nevoile cetatenilor si pietei globale si nu ale membrilor de astazi din sistem ?

Intrebarea fundamentala este daca ce se propune astazi in cele trei feluri de coduri raspunde la intrebarea ; sistemele de educati propuse sunt pregatite sa faca fata amenintarilor, riscurilor si pericolelor previzibile sau nu ale secolului al XXI-lea ?

De aceea nu cred ca e de joaca si de aparat orgolii cand este vorba de o noua structura ce trebuie sa o aiba sistemul de educatie. Credv ca in centrul reformei trebuie sa stea formarea si dezvoltarea si valorizarea la maximum si fara rebuturi, daca ma pot exprima asda brutal, a capitalului uman.

Sporirea rolului autoritatilor regionale/locale, descentralizarea sistemului, autonomia institutionala , deschiderea scolii tot mai larg spre viata , catre lumea muncii, inarmarea tanarului cu un set de valori ale cetateniei europene trebuie sa se regaseasca inreforma , in curriculum, in certificarea si recunoasterea competentelor dobandite de fiecare participant la actul educational .

Educatia a devenit factorul cheie al incluziunii civice, economice, familiare, comunitare .

A INVESTI MAI MULT IN CAPITALUL UMAN PRINTRO BUNA EDUCATIE inseamna a lupta pentru apararea si conservarea identitatii nationale in sistemul global al devenirii lumii .

poate aude cineva si …

 

Leave a Reply