RSS
 

Archive for august, 2009

Scrisul latin

31 Aug

Basarabia sărbătoreşte astăzi 20 de ani de la revenirea la grafia latină şi proclamarea limbii române drept limbă de stat. Aproape un deceniu, însă, limba română a fost neglijată de autorităţile comuniste pro-ruse. Chiar dacă au scos cuvântul „Română” din denumirea oficială a sărbătorii „Limba Noastră cea Română”, comuniştii au ignorat-o în fiecare an.

În perioada sovietică, mai multe state, printre care Republica Moldova, Ucraina şi Belarus riscau să-şi piardă identitatea limbii, de aceea în 1989 s-a decis decretarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova şi revenirea la grafia latină, care a fost interzisă de sovietici la 10 februarie 1941.

După Marea Adunare Naţională de la Chişinău, din 27 august 1989, la care sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august Sovietul Suprem al republicii (parlamentul) a votat legile care îndeplineau aceste cerinţe. Discuţiile din Sovietul Suprem au avut loc într-o atmosferă tensionată. Încă din 16 august începuseră greve ale muncitorimii rusofone împotriva decretării limbii “moldoveneşti” ca limbă de stat, cerându-se acordarea aceluiaşi statut şi limbii ruse.

 

Vis si realitate

31 Aug

Ai impresia ca timpul este mereu in favoarea omului dar el deja este cel care cu fiecare secunda traita in lupta cu fiinta , in valtoarea trecerii ne tintuieste in durata sa , ne inrobeste in tencuiala sa , ne accelereaza devenirea in mersul sau si ne face sa ne pierdem in el .

Orice visare a noastra din tinerete sau de oriunde din viata noastra poate deveni realitate daca in tocmeala timpului ne cladim cu speranta si mai ales cu increderea ca fiintele noastre se armonizeaza cu semenii si construim laolalta granitul mersului nostru spre trainicia timpului .

Suntem fragili , dar avem cu noi, de partea noastra, secundele care trebuie sa vina , gestionarea lor sta in taria credintei noastre , framantarea noastra ne intareste in clipele trezirii ca suntem muritori.

Realitatea pe care o avem a fost , de cele mai multe ori inainte , in mintea noastra , in visele noastre , in fel si fel de inchipuiri ale crezului nostru de mai bine . Oricum tot ce devine realitate a vietii noastre s-a intemeiat pe un vis, pe o ideea , pe o frantura de gand care , incet , dar trainic, a incoltit , mai apoi, si a dat rodul cel gingas cu care ne mandrim ca ii suntem autori.

Vis si realitate , realitate si vis ! Totul depinde de modul in care noi vedem ceea ce este in jurul nostru .

 

"Mind control"

29 Aug

Oare poate sa fie asa ? iATA CE SE PREZINTA :( http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-29&id=257729):

experiment social de “mind control” (“control mental”), care a condus, in numai cativa ani, la o adevarata cultura paralela, la scara mondiala, in randul tinerilor.
Grupul-tinta ales de psihologii si sociologii americani, la inceputul anilor ’60, a fost tineretul. “Vehiculul” ales pentru a produce schimbarea sociala artificiala – asadar manipularea grupului uman – a fost drogul, ale carui efecte in materie de manipulare umana fusesera testate de CIA la inceputul anilor ’50, succesiv, in trei proiecte ultrasecrete: “Bluebird” (“Pasarea albastra”), “Artichoke” (“Anghinarea”) si MK-Ultra.
Ultimul permitea expertilor CIA sa puna la punct un program special prin care se puteau forma asa-numitii “candidati manciurieni” (politicieni, oameni de afaceri, spioni ori asasini profesionisti controlati mental) si disemina, ulterior, in societate ca niste adevarate “cartite in adormire”. Pana in momentul “reactivarii” fiecaruia pentru o misiune anume.
De data aceasta, prin “Aquarius”, din anii ’60, se urmareau obiective mult mai ambitioase: impunerea, prin manipulare sociala, a unei noi culturi unui grup social distinct; constituirea unor modele de comportament si gandire noi, complet diferite de cele traditionale; utilizarea unui nou limbaj, axat pe cuvinte-cheie, cu sens deturnat.
Vehiculul drogurilor
Deoarece drogul facea parte dintre elementele interzise prin lege de sistem, psihologii si sociologii de la “Tavistock Institute” si “Stanford Research Center” si-au indreptat atentia asupra unui “vehicul” prin care acesta – ca element manipulant – sa fie diseminat, rapid si discret, in cadrul grupului tinta a experimentului “Aquarius”: muzica pop, care aduna la concerte grupuri mari de tineri, inca “neomogenizati” din punct de vedere mental si comportamental.
O obscura formatie pop din Liverpool, care incepea sa aiba ceva succes in randul tinerilor britanici – “The Beatles” -, a fost prima dintre cele alese pentru a fi propulsate pe plan mondial, prin intermediul mass-media, spre a promova noile valori si comportamente sociale.
Beatlesmania
“Beatles” si “beatlesmania” – apoi alte formatii pop-rock – au fost impuse pe plan mondial, promovand un limbaj ale carui cuvinte si fraze ascundeau talcuri noi, cunoscute doar comunitatilor de tineri “hippie”, consumatoare de droguri. Ruperea de restul societatii si constituirea unor comunitati specifice – “hippie” – cu valori, limbaj si mentalitate radical opuse celor traditionale a debutat in SUA, mai exact in California, pentru a se raspandi apoi, ca un virus de tip social, pe intregul mapamond.
Inclusiv, in ciuda barierelor de cenzura, in statele comuniste, unde muzica pop (“Beatles”, “Rolling Stone”, “Animals” etc.) a reusit performanta, uluitoare, de a trece Zidul Berlinului ridicat de Razboiul Rece si de a se impune, clandestin, in randul tineretului. Pana astazi, se poate spune, experimentul “Aquarius” continua sa ramana unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale SUA: “Beatles”, “beatlesmania”, “hippie” au constituit, conspirativ, un amplu experiment de “inginerie sociala” si inca unul reusit prin care un grup social distinct (tineretul) a putut fi manipulat in cel mai subtil si “natural” mod, dandu-i-se impresia “libertatii totale”, cand, in realitate, el facea obiectul unei manipulari totale.
Multi dintre tinerii care in anii ’60 si la inceputul anilor ’70 au trecut prin experienta “hippie” nu isi mai pot intelege, astazi, propriul comportament de atunci. Cat despre muzica “pop”, ea s-a transformat, treptat, intr-o veritabila industrie, un comert extrem de profitabil, cu zeci si sute de milioane de dolari in joc.
“Comitetul 300″ si proiectul “Aquarius”
Promovarea unei “noi culturi” sau a unei “culturi paralele”, care sa aiba dimensiuni globaliste si drept grupa-tinta tineretul, a fost un proiect al “Comitetului celor 300″, grup care se revendica din descendenta “Lojei Iluminatilor”, creata initial, in Bavaria, de Adam Weishaupt, in 1776. Considerata disparuta inca din secolul trecut, loja se pare ca, in realitate, s-a restructurat in mai multe randuri, reusind sa patrunda pana in structurile organizatiilor globaliste binecunoscute ale secolului XX.
In ceea ce priveste “Comitetul celor 300″, cea mai buna introducere in domeniu o constituie cartea dr. John Coleman, aparuta la inceputul anilor ’80 si ale carei “profetii” s-au adeverit in anii ’90. Legaturile “Comitetului celor 300″ cu “Tavistock Institute” au avut drept punct comun, pe de o parte, preocuparile Comitetului de a crea o “cultura globala” in cadrul “noii ordini mondiale”, pe de alta parte interesul fata de “inginerie sociala” manifestat de “Tavistock Institute” in directia manipularii grupurilor sociale, in sensul unei schimbari sociale.
In acest context, “Beatles” si “beatlesmania” au constituit acei curenti subversivi prin care “Tavistock Institute”, ulterior si “Stanford Research Institute”, au introdus noi standarde de gandire si comportament tineretului.
Fenomenul “Beatles” nu a fost spontan, ci unul minutios regizat de psihologi si sociologi straluciti, grupati la “Tavistock Institute”, inspirati de textele si filosofia lui Theodor Adorno, fenomen amplificat apoi prin mass-media de Ed Sullivan.
Formatia “Beatles”, un grup modest din Liverpool, a capatat astfel anvergura si stralucirea cunoscute abia dupa ce formatia a fost adusa in Statele Unite, iar expertii “ingineriei sociale” de la Tavistock si Stanford au transformat-o in “Cobaiul” proiectului “Aquarius”. Sistemul muzical al formatiei “The Beatles” nici macar nu le apartinea. Sistemul atonal de 12 note, cu sunete grele si repetitive, fusese descoperit de Adorno in cadrul ceremoniilor cultului zeului Dionisos la greci si in incantatiile calugarilor din insula Baal, Indonezia.
Deturnarea cuvintelor
Sistemul a fost, ulterior, prelucrat de “Beatles” care, sub influenta lui Adorno si a “Tavistock Institute”, si-au indreptat atentia si spre valorile si practicile, ca si spre muzica si instrumentele budiste, fiind instruiti cateva saptamani in India. Textele compozitiilor “Beatles” au inclus cuvinte si fraze noi, cu sens deturnat si codificat, cunoscut doar tinerilor “hippie”.
De pilda, cuvintele “teenagers”, in sensul de adolescenti iubitori de muzica pop-rock si consumatori de drog (“junkies”), nu insemnau mare lucru in Statele Unite inainte de declansarea “beatlesmaniei”, care le-a impus fulgerator, cu sensul deturnat expus mai sus.
Alti termeni, frecvent utilizati de “Beatles”, apoi si de alte grupuri pop – ca, de pilda, “cool” (pentru a semnifica starile provocate de droguri) ori “discovered” (semnifica visele colorate, compensatorii, ale tinerilor “junkies”), au fost “fabricati” de “Tavistock Institute” si “Stanford Center”. Ca si altele: “beatnik”, “hippies”, “flower children”, care au intrat aproape instantaneu in vocabularul Americii, marcand un nou tip de limbaj si un nou tip de subcultura, opusa violent celei traditionale, a “establishmentului”.
Revolutia tinerilor – numita si “revolutia hippie” – a fost conceputa si pusa in scena de cele doua institutii de tendinta globalista prin intermediul muzicii atonale a grupului “Beatles”, cu texte pline de cuvinte si fraze codificate ori deturnate de la sensul lor. Comportamentul si, mai ales, “vestimentatia hippie” au desavarsit constituirea unor grupuri distincte.
La fel de prompt ca si muzica atonala “Beatles”, moda blugilor (“jeans”) rupti si murdari (“dirty jeans”), moda “pletelor lungi si soioase”, moda rochiilor tip “gitan”, ample si inflorate, moda “coronitelor” prinse in par, moda marilor concerte si reuniuni pop (tip “Woodstock”) au cucerit tineretul american. Apoi si pe cel vest-european, inclusiv tineretul din spatiul comunist, de dincolo de Zidul Berlinului si Cortina de Fier, dovedind astfel expertilor de la Tavistock si “Stanford Center” ca forta de penetrare – si de manipulare – a unor mari grupuri de tineri, prin muzica “Beatles” si consumul de droguri se poate extinde la scara planetara. Acoperirea mediatica a fenomenului (in fapt, experimentului) a avut un caracter decisiv.
“Neadaptarea fragmentala”
Asemenea unor roboti, cei patru “Beatles”, veritabili “cobai” ai “Institutului Tavistock” au lansat hit dupa hit – transformate toate in “evenimente universale” de media electronica – utilizand texte cu acele cuvinte codificate pentru stimularea utilizarii drogurilor si a starilor “cool”. Intregul proces a fost definit de Willis Harman – directorul proiectului “Aquarius” – drept o forma de “neadaptare fragmentala”.
Experimentarea “insecuritatii” si crearea “turbulentei” – in scop de manipulare psihologica de masa – s-a materializat atat in muzica “beat”, cat si in fenomenul generat de aceasta: “bandele de Hippie” care isi raspandeau imaginea si valorile in cercurile lungilor “caravane” de motociclete care strabateau America de la o coasta la alta. Ori in “taberele hippie”, mari surse de atractie si curiozitate pentru ceilalti tineri.
Pliculetele cu droguri, care se strecurau cu iuteala si discretie la marile reuniuni pop, puteau fi apoi cu promptitudine diseminate de caravanele moto si “consumate” in taberele hippie, atragandu-i si pe altii. Dr. John Coleman remarca, in acest context, semnificatia schimbata a cuvantului “lover” (iubit, amant), de la sensul clasic din dictionar la cel codificat, in sensul homosexualitatii.
La mijlocul anilor ’60, miscarea “hippie” – nonviolenta – lansata de “Tavistock Institute” si “Stanford Research Center” prin intermediul muzicii “beat” si cu ajutorul drogurilor, intra in faza a doua, comisionata tot de “Comitetul celor 300″. Este faza “schimbarilor sociale” in America, o faza marcata de violenta si anarhism al grupurilor de tineri “revoltati” si in care cuvantul cheie, “revolutie”, este insinuat sau sugerat cu abilitate.

 

Duplicitari

29 Aug

Cate ale tarii sunt pentru a fi indreptate si cauta a-si descoperitorii si mai ales sponsorii .Oricum am lua-o este mai mult decar nebagare de seama sa nu rezolvam cele mai stringente lucruri ale Capitalei , in primul rand, si :
” sa lasi de aproape 20 de ani Centrul Istoric sa se prapadeasca sau cheiul Dambovitei sa viermuiasca de sobolani grasi;

sa numesti Parcul Iorga, un petec de loc verde de pe Calea Victoriei si sa ai acolo statuile lui Ghica si Nichita Stanescu;

sa nu ai o piata de intalnire decenta intr-un oras de 3 milioane de oameni!;

sa ai Parlament cu gard!;

sa nu fi pus macar o cruce in fostul obiectiv Uranus, de unde au fost dezradacinati, se spune, peste 40.000 de oameni;

sa ai artisti de talie europeana sau mondiala (Paul Neagu, Aurel Vlad, Peter si Ritzi Jacobi, Ion si Teodora Stendl, Mihai Buculei, Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Zamfirescu, Ion Nicodim, Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Florin Mitroi, Ioan Nemtoi, Dan Perjovschi s.a.) si sa nu ai unde-i expune? (Adrian Spirescu si Mihai Oroveanu au ince­put operatiunea de minima salvare a impotentei Casoiu­lui)

sa nu ai un muzeu al arhitecturii intr-o tara care, cu timp si fara timp, se declara “pastratoare de traditional”, inclusiv construit;

sa nu-ti poti asuma, ca institutie purtatoare de romanesc, responsabilitatea unui concurs transparent, profesional si profesionist dedicat Catedralei Neamului, poate unica zidire monu­mentala care ar fi de acceptat, azi, in Capitala;

In viata de zi cu zi avem duplicitatile noastre :

suntem, cat de des! slugi la serviciu si lei acasa;

credinciosi la parastase, criminali in decizii;

toleranti cu nesimtitii si agresivi cu cunoscutii;

prefacuti cu apropiatii si “obiectivi”, ba chiar culanti cu strainii;

ne e rusine sa recunoastem ca suntem romani in Europa, dar stabiliti acolo nu ratam un prilej de a ne declara iubirea de tara.

Altminteri, contribuim la desantarea comertului cu trupuri, cu suflete, cu crezuri (de ce nu chiar si cu tara?) facandu-ne ipocrit ca ne pasa ( http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-29&id=257689 0.

 

Patimi

29 Aug

In om lucreaza la vreme de liniste si mai ales la vreme de tuburare descumpanirea sufletului, care poate duce spre patima , spre lucrul neasezat , nerostuit si nelucrat in cele ale sufletului linistit .Ele ne subjuga duhul , ne cara cu ele spre un loc ce greu il intelegem si noi , faptuitorii patimilor .Ele ne sunt inchise intrun program al eului nostru pe care cu greu il sesizam .Ele sunt ale noastre si poate si noi suntem ale lor in masura in care totul ne cheama spre a intari aceste patimi si nu spre a le elimina .

Iata ce spunea candva un mare scriitor rus despre ele :

“In om, totul se preface repede: cat ai clipi, un vierme groaznic se naste inlauntrul lui, rapindu-i toate substantele vietii. Si nu numai o mare patima, dar chiar si o pasiune mica de tot – si pentru te miri ce – i-a facut s-o ia razna pana si pe oamenii nascuti pentru ispravi deosebite, i-a facut sa-si uite indatoririle marete si sfinte si sa ia drept sfinte si marete fel de fel de fleacuri.

Patimile omului sunt nenumarate ca nisipul marii; niciuna din ele nu seamana cu alta si toate, atat cele josnice, cat si cele frumoase, la inceput supuse omului, ajung mai tarziu sa-l stapanesca. Fericit acela care-si alege patima cea mai frumoasa dintre toate; nemarginita lui desfatare creste si se inzeceste din ceas in ceas, din clipa in clipa, si omul patrunde din ce in ce mai adanc in paradisul nesfarsit al sufletului sau.”

“Dar mai sunt si patimi a caror alegere nu atarna de om. Ele s-au nascut odata cu el si nu-i este dat sa le ocoleasca. Sunt conduse de o ursita venita de sus, au in ele ceva care te cheama mereu, si nu amutesc toata viata.

Lor le este sortit sa implineasca o mare menire pe pamant. Fie sub o forma intunecata, fie ca o aparitie luminoasa care sa bucure lumea, menirea lor este sa-l duca pe om spre fericirea cea necunoscuta.” Gogol, “Suflete moarte” ( sursa : http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-29&id=257719 ).

 

Congresul breslei

28 Aug

La Bucuresti, in intervalul 28 – 30 august 2009, se desfasoara lucrarile celui de-al XXX-lea Congres al Cadrelor Didactice din România si al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare.

Cu aceasta ocazie se va desfasura si cel de-al XXIX-lea Congres al Asociatiei Generale a Invatatorilor din România.

Cele doua importante manifestari au fost initiate si sunt organizate de Asociatia Generala a Invatatorilor din România (AGIRo).

Scopul principal al lucrarilor este dezbaterea Codului Educatiei si a noilor proiecte legislative initiate de M.E.C.I. Congresul se desfasoara sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

De altfel, in mesajul transmis participantilor de catre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, se subliniaza clar importanta evenimentului:

“Congresul învatatorilor din România este necesar sa fie institutionalizat, ca formula a celor care impartasesc valori comune, ca o asociatie profesionala ce trebuie sa fie ascultata in sincronizarea invatamântului, a programelor scolare, a legislatiei, a pregatirii initiale si a formarii pe tot parcursul vietii a celor responsabili cu alfabetizarea tarii”.

La lucrari vor participa 900 de delegati din tara si 70 de delegati ai cadrelor didactice din toate comunitatile românesti de peste hotare. De asemenea, sunt asteptati reprezentanti ai sindicatelor, ai altor asociatii profesionale ale cadrelor didactice, reprezentanti ai alternativelor educationale, ai asociatiilor parintilor, studentilor si elevilor, furnizori de materiale didactice si de servicii educationale, reprezentanti ai presei.( sursa: http://www.observatordebacau.ro/2009/08/28/ccd-bacau-invitata-la-congresul-cadrelor-didactice-din-romania.html ).

Evenimentul are loc in Complexul ” Leu ” din Capitala.

Prezent la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România are nevoie de un sistem performant al Educaţiei care să privească spre viitor şi nu spre trecut…

”Nu doresc să susţin exclusiv o anumită formulă a legilor. E bine să existe soluţii concurente şi dialog. Personal, încurajez Guvernul să ţină seama de contribuţiile care vin din partea tuturor”, a precizat Traian Băsescu.

Guvernul va promova ”cea mai bună soluţie pentru învăţământul românesc, indiferent de titularul pachetului legislativ”, a afirmat, la rândul său, premierul Emil Boc.

Adevarul este ca eu habar nu am de acest congres .Cine il organizeaza , de unde banii si de ce eu nu stiu.Sunt in zeci de comitete si comitii nationale , judetene , stiu destule si sunt in contact cu sute de profesori dar habar nu am de nimic .

Care este marea ordine de zi , care sunt organele conducatoare ale congresului etc . Mai este si al XXX- lea congres !?! Hai sa fim seriosi ? Sa vedem cu ce se lasa ! Poate o sa auzim de mari fapte si o sa-mi para rau de ceea ce am scris !

 

Secventiere

27 Aug

Genetica a facut mari revolutii in ultimul timp.Iata ca acum avem un rezultat de exceptie :

” Costul de secventiere a genomului uman a fost redus de cinci ori, ajungand la mai putin de 50.000 dolari. Totul datorita unei noi tehnici dezvoltate de o echipa de la Universitatea din Stanford, scrie AFP. Dupa ce genomenul uman a fost secventiat, in 2001, in cadrul unui proiect care s-a ridicat la aproximativ 3 miliarde de dolari, costurile au scazut constant.

Anul trecut, valoarea lui era in jur de 250.000 de dolari. “O sarcina care costa cat un Boeing 747 si pentru care era nevoie de o echipa atat de mare pe cat de multi oameni intrau intr-un astfel de avion nu valoreaza in prezent mai mult decat pretul mediu al unei masini premium” si nu necesita decat o echipa formata din doi oameni, se arata intr-un comunicat al Centrului medical al universitatii din Stanford.

“Aceasta etapa ar trebui sa permita dezvoltarea unor aplicatii importante in genetica si sanatatea umana”, sustin autorii studiului, Stephen Quake, Dmitry Pushkarev si Norma Neff. Tehnica pe care o folosesc se bazeaza pe secventierea unei singure molecule de ADN, fata de miile de copii de ADN pentru fiecare persoana folosite in vechile metode. Cele trei miliarde de perechi de baze ale ADN-ului sunt “taiate” in milioane de “panglici” de 30 de baze, apoi plasate pe o sticla special tratata. “Panglicile” sunt apoi “etichetate” cu ajutorul unui agent reactiv fluorescent, inainte de a fi citite de o masina.

Codul genetic este apoi recompus cu ajutorul unor computere puternice, care compara fiecare secventa cu un model de referinta, ca intr-un puzzle. Genomul astfel obtinut este “complet pana la 95%”, un nivel comparabil celui obtinut prin metode mai costisitoare, anunta cercetatorii. ” ( sursa :http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-6040197-cercetatorii-felicita-secventierea-genomului-uman-costa-acum-cat-masina.htm )

 

Mimarea

26 Aug

Mimarea – in firea devenirii noastre cred ca este esenta .Am incercat sa fim turma, sa mimam orice , sa fim ca ceilalti , sa cautam capra vecinului intre coarne , sa avem ce au altii , sa facem ce fac altii , sa fim alaturi de altii ceva si noi . Ne-a impovarat saracia, ne-a distrus cheia de a fi noi cu noi , in cerul instelat sa avem un dialog unii cu altii , in care fiecare sa aiba respectul de celalalt, sa creada ca nu poti fi ceea ce doresti decat in respectul celui de langa tine , cu o adanca concepere a ceea ce tu doresti prin munca si fortele tale pentru a prospera si pentru a fi tu multumit de roadele cele multe sau putine ale mainilor tale .

Saracia materiala ne-a condus de veacuri spre o licida saracie a firii , spre intunericul mintii , spre un trai animalic si spre nicio contemplare a trecerii noastre pe acest pamant.Este drama noastra ca suntem asa de neajutorati astazi din cauza noastra , a neputintei noastre de a ne evalua si de a progresa .

Corect a zis Eminescu : ” Vai de biet roman saracul / Indarat da tot ca racul …” , nici ca se putea mai adanc, mai matur, mai esentializat decat atat . El , poetul nostru natinal , ne-a vazut in nuditatea noastra amara si ne-a dat sansa sa o indreptam , daca o constientizam .Dar totul a fost degeaba .Toate sunt inca la fel .Asa si marele Caragiale este actual prin tot ceea ce a scris pentru ca toate parca sunt intepenite , au traiectorii de dinainte stiute , sunt in mersul cel indaratnic , de zi cu zi , al nostru.

Am fost saptamanile trecute prin unele tari din vestul nostru .La un moment dat , la iesirea din Szeged , a avut loc un accident , soldat cu morti si am stat vreo trei ore in asteptare , formandu-se o mare si lunga coloana . Fiind spre granita , din miile de masini erau majoritari romanii care se intorceau de la munca sau din loisir in tara .Dupa intervalul de timp de asteptare , drumul a fost eliberat si ni s-a permis inaintarea fireasca . Ce credeti ca a ramas pe marginea soselei : peturi multe , ambalaje de diferite dulciuri sau alimente , hartii, coji de seminte de dovleac si de floarea soarelui, doze de aluminiu de racoritoare sau de bere etc .

Oricum , ca o concluzie , o mizerie de nedescris , pe care nu am intalnit-o pe unde am tot fost in afara si pe care noi , ai mei , au creat-o in acest timp al asteptarii pe pamant strain .Va rog sa ma credeti ca mi-a fost o mare rusine si nu stiam ce pot sa fac pentru a nu da satisfactie ungurilor pentru a spune – pe drept cuvant- ceea ce am lasat noi in urma . Acesta e modul nostru de a fi , de a trata in superficial si in derizoriu totul din jurul nostru si daca se poate si pe noi insine.

Mimam: ca suntem gospodari , ca suntem neintrecuti in toate , ca suntem cu mot , ca avem mii de calitati care nu poti sa le vezi decat individual , pentru ca in comunitate totul este numai lipsa , lipsa si iar lipsa .Ne cocosim crezand ca suntem, dar ne transformam in gaini cand ar trebui sa ne comparam cu altii , cu munca serioasa si plina de responsabilitate a altora.

Urgent ar trebui din temelii reconstruita o tara in care EDUCATIA fara niciun rabat de la calitate ar trebui sa fie diamantul neamului si colacul de salvare care ne da sansa de a supravietui in valtoarea acestor vremuri tulburi si pline de mister.

 

Alunecare

25 Aug

Nu poti sa crezi cat de greu este sa faci posibil ca intre oameni sa tratezi probleme sensibile , sa comunici idei si stari care le traiesti in moduri in care cel de langa tine sa le inteleaga si la le faca posibile sa aiba acea putere pe care ti-ai dorit-o a fi intarita la celelalt , care iti primeste cuvantul tau ca manifestare a ceea ce simti si incerci sa fii in acel timp al dialogului.

Greutatea ce mare vine din modalitatile diferite de educatie din pantec, din primele clipe de viata , din manipularea rostuita de traditii , de obiceiurile zonei , de forma de credinta la care au derat parintii , bunicii sau unele rude din apropierea copilului . Toate transmit adevarul lor, spiritul lor in care vor sa vada , sa simta si sa inteleaga lumea .Din pacate vremea a rostuit locul majoritatii si al obstii cele mari si a vazut mai putin intelesul pe care s-a straduit sa-l dea lumii o mana de oameni de culoare diferita , de credinta diferita , de unele lucruri diferita .

Acestia s-au retras in sinea lor , au construit un univers minor si au crezut ca ceea ce vad ei este Adevarul , ca lumina lor este Lumina .De cele mai multe ori s-au inselat si au avut frustrari de asezare a gandurilor lor in mersul fluviului majoritar.

Copiii traiti in astfel de medii au traume , sunt schimonositi sufleteste , au dureri de rautate si de neacomodare la ei , la o stare a intelegerii lumii , se invart in universuri se4mantice si semiotice cu multe intelesuri , nu mai vad esenta lor si a lumii ca sunt bulversati de semne, de simboluri , de idei diverse pe care nu au de unde sa le priceapa . Ei de cele mai multe ori sunt repetenti la integrarea in comunitate , percep tonurile vietii si nu vad nuantele ei , le e frica de obstacole , se tem de necunoscutul zonelor pe care nu le percep, pentru ca nu au codurile ancestrale de intelegere .

Actiunea lor pare copilareasca , dar subtirimea cresterii in coduri de norme sociale majoritare ii zdruncina si le creeaza anti-emotii deranjante pentru cei din jur.Daca nu ai sti cum sunt sufleteste ai avea impresia ca isi doresc raul , ca percep lumea negativ, ca vor sa fie stigmatizati si cer haosul din mintea lor in realul din jurul lor .

Se aluneca la valea deznadejdii , la tampla unui prag de simtaminte amestecate , sufletul ii este pierdut, pentru ca nu are energia care sa-l faca sa continue pe un drum care poate fi si drumul sau , incercat de altii sau ivit din spuma marii direct pentru el .

E drama celui neasezat intrun orizont al pacii lui interioare , al intelegerii sensului sau in acest univers pamantean .

Este credinta lui ca poti sa o duci inainte fara de a da seamna de ce ascunzi in suflet , in adancul sau si catre ce orizont vezi sau nu un creator. Nu poti continua , ca-i un capat al firii unde totul se inchide , daca simti ca esti om si ai o misie in trecerea ta pe aici , printre oameni.

 

Viitor posibil

25 Aug

O posibila realitatea la care am putea medita impreuna daca am avea aceleiasi feluri de prisme ale reflectiei luminii .

” Peste 20 de ani România va arăta mai bine. Când se va termina şi cu generaţia asta care are încă sechelele comunismului şi va apărea o generaţie nouă, crescută în spiritul acesta european, atunci va fi mai bine. Nu trebuie să ne descurajăm. Intrând în structurile europene, vrând-nevrând, ţara trebuie să se acomodeaze. Ne aliniem spre occident, o să vedeţi. Nu suntem pierduţi. Suntem la coada clasamentului, dar suntem în clasament.” ( Ion Diaconescu , la cea de a 92 aniversare a zilei sale de nastere – vezi : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/865028/Ion-Diaconescu-despre-Basescu-Femeile-sunt-punctul-lui-slab/)

Este un cuvant care poate fi si o proiectie a ceea ce ar putea fi Romania in viitor .Poate este …poate nu este …timpul o va demonstra !