RSS
 

Lege/rege

13 Iul

Ma gandeam ca pot numi aceasta zi pentru istoria noastra ca ZIUA CONSTITUTIEI , cand in 1866 Romania avea , cu chiu cu vai , o prima lege fundamentala .Era pentru o monarhie constitutionala , parlamentara cu un principe german care din 1881 devine si rege al tarii .

De ceam dorit a ma opri la aceasta data istorica ? Pentru a semnala marea importanta a legii , a normei juridice bine tocmita si mai ales destul de bine aplicata .Aici avem a aduce un elogiu si capului statului de la acea vreme , Carol I , care a devenit un model pentru mine in ceea ce priveste noua fata de legalitate pe care a impus-o Romaniei .

Cei 48 si jumatate de ani de domnie au facut sa se consolideze un stat care era pe muchie de cutit si care a reusit performanta intaririi sale in dauna oricaror obstacole mai mici sau mai mari , interne sau externe , puse si cladite de ai nostrii sau de straini.

Aceasta lege constitutionala a dat un stil de guvernare , de rezolvare a problemelor de stat pe cale legala , a redus balcanismul in relatii , a introdus , incet dar sigur , institutii europene intrun spatiu pierdut de la spiritul ei , a cladit generatii de tineri intro ordine educatinala deschisa , europeana , a sadit in spiritele celor care accedeau la miere dreptul de proprietate , de libertate , de dreptate in spiritul legii.

Prin ea cca. o suta de mii de oameni au inceput sa stie ce inseamna dreptul de a vota , care sunt responsabilitatile cetatenesti , in ce se implica institutiile statului si care este rolul separatiei puterilor pentru mentinerea unui climat de liniste sociala in statul nou creat.

Ne-a imbracat in haine noi si noi am avut naravul de a ne mentine metehnele orientale .Am convertit pacea juridica , am stalcit mecanismele corecte institutionale , am realizat modernismul in haqine romanesti realizand multe forme fara de fond cu oameni politici indreptatiti ziceau ei sa-si cladeasca averi in dauna cresterii avutiei generale .

In esenta , un dar dat noua de spiritul locului ( european ) in care ne aflam , dar care am reusit sa-l fragezim prin imitatii ineficiente si prin mult joc de teatru balcanic .

 

Leave a Reply