RSS
 

Innoire si sange

14 Iul

Nu este o zi ca oricare alta , ci una cu adanci semnificatii pentru istoria universala si pentru Europa .Este ziua Frantei , este ziua in care Bastilia , ca simbol al Vechiului Regim , a picat si noile clase au inceput sa acceada la putere , pe rand si din ce in ce mai brutal si mai lipsite de ideea continuitatii si a credintei .

14 iulie a deschis calea prin care masele pot veni la conducere , prin care saracimea poate impune ideile sale , prin care omul nu mai are niciun pret cand este vorba de a gasi drumul care sa te conduca la a apara revolutia de dusmanii sai inchipuiti sau reali.

Iacobinismul este terorism si sange curs nevinovat pentru cauze numai de unii stiute si la care nu poti raspunde ca altfel nu se putea rezolva . Teroarea impusa de iacobini nu-si mai are oglindirea in istorie decat la bolsevicii insetati de sange din vremea lui Lenin sau a lui Stalin.

Ar trebui sa restabilim onoarea pentru fiinta umana si sa spunem raspicat ca nu avem nevoie de asemenea fapte chiar in numele unor idealuri care sunt apa de ploaie in raport cu viata omului in unicitatea ei .Prea si-au batut joc de tot, de toate si de om ca sa putem a-i lauda la scara memoriei omenirii !

Nu stiu de ce trebuie sa aducem an de an osanale celei mai draconice revolutii pe care epoca moderna a putut sa o realizeze ! Avem doua sute de ani de reflectii nenumarate si ele ne conduc , spre marea lor majoritate, la a elogia aceste fapte de sange si nu vad de ce e posibil asa ceva ?

Cand rostul nostru este de a aseza linistea si a aduce binele pentru fiintele de langa noi , sa facem o trecere in revista a unei revolutii in care sangele si teroarea au zdruncinat societatea franceza este prea mult !

Decat sa innoiesti o societate prin multe jertfe umane si prin raderea unei intregi clase sociale ( nobilimea franceza ) mai bine incerci prin reforme si prin cai mai putin stresante sa modernizezi si sa dezvolti o societate care se afla in criza , in dezechilibru economic , social , politic etc.

Sangele varsat in cantitate uriasa pentru un regim nou instaurat nu duce decat la dezechilibrarea pe termen foarte lung a intregii societati .In cazul Frantei se vede pana astazi ca ea nu mai este normala , ca are probleme de intelegere a ceea ce dreapta politica ar trebui sa fie , ca centralizarea institutianala , ca Napoleon , ca institutiile , nu au avut libertatea de miscare dorita de epoca pe care o traversau . Ca totul este incorsetat in sangele si in Teroare in care lucrurile au fost atunci rezolvate si pornite gresit pe un drum al actiunii in care liderul are si dreptate mereu sau mai mereu.

Ar fi cazul ca Franta sa-si aleaga o alta zi in care fortele tarii sa dea glas unirii natiunii si nu dezunirii !

 

Leave a Reply