RSS
 

Impreuna

16 Iul

De mult timp ma stradui sa fiu ponderat in multele care le vad , le aud si imi sunt date sa le analizez. Acum , profitand de ziua aceasta in care acum multi , multi ani regele Carol I Cel Intelept a realizat prima vizita a unui sef de stat roman dupa cucerirea Independentei de stat la Moscova .as dori a spune cateva cuvinte despre necesitatea unor raporturi eficiente cu Rusia .

In istorie ne-am avut destul de aproape , am patimit multe impreuna in anii secolelor al-VIlea-al-IX-lea, apoi traditia bisericeasca slavona / rasariteana ne-a aparat de a fi catolici ci dea ne pierde identitatea latina in zona , din secolul al XVIII-lea si pana astazi am avut multe in comun , am impartit aceleasi spatii in geopolitica vremii , am cutezat sa-i avem pe rusi aproape cat timp i-am considerat crestini si inaltatori .Incet , dar sigur , elita nationala romaneasca si-a dat seama ca interesele Rusiei sunt altele decat ale noastre si ca trebuie sa mergem singuri pe un drum al nostru .Asa am ajuns la Occident , apoi la Franta cu care interesul nostru s-a intalnit cu al ei si am cladit o tara cu viziune occidentala dar de esenta orientala .Am rupt un fir care trebuia sa fie al unei constructii in care elitele noastre sa vada neamul nostru prin prisma europeana si nu Europa sa o inghesuie in mintea noastra fara de elementele specifice acestui neam .

Am realizat o strutocamila care nu cred ca foloseste nimanui care priveste cu atentie pe acesti oameni din acesta zona a acestui continent . O alta dibace constructie aveam nevoie in care sa privim zona , interesele celor din jur si sa cautam a ne intelege cucei apropiati si a avea sprijin in cei indepartati .Este mai mult decat nbine sa fii inceput a conlucrare activa si responsabila , cu cedari din toate partile cu ungurii , cu Rusia , cu bulgarii , cu sarbii , dacat a fi contra tuturor si a ne avea bine cu Franta si cu Angia , cu Germania .

Regele Carol I a inteles ca nimeni altul , dupa o incordare extema a relatiilor noastre cu Imperiul de la Rasarit dupa 1878, ca nu avem alta sansa decat a conlucra cu acest stat maret ca suprafata si cu oameni deosebiti la suflet si la traditii/cutume ( cu care fie vorba intre noi , ne cam asemanam in veacurile istoriei, si ca vrem si ca nu vrem ).

am avut in primul si al doilea razboi mondial mult de furca cu Rusia .Poate nu am inteles mesajele ei , poate trebuia un alt stil de abordare dar dupa 1991 , cand avem detramarea URSS-ului si revenirea la Rusia ( macar teoretic ) nu am fost in stare sa facem o deschidere fata de Rusia si sa explicam poporului necesitatea acesteia .Astazi suntem de cateva decenii intro inghetare a relatiilor cu ea si greseala este la noi , la diplomatia dusa de noi fara de perspectiva la raporturile cu Rusia .

Suntem la un pas de rascruce in care avem nevoie de o noua si realista diplomatie in care sa fie ca mesaj strategic colaborarea deosebit de activa cu Rusia , la a ne cazni sa reluam , pe picior de egalitate diplomaticva , raporturi corecte cu acest stat .Nu poti vietui numai cu impresia ca totul este Occidentul , cum am facut greseala in perioada interbelica si cand ne-am ale cu praful si cu nimicnicia pirderii a tot ceea ce cladisem pe aceasta speranta desarta .

Nu putem intoarce spatele unei tari care are ce ne da , cum ne putem da fiecare seama.Poate multi strategi occidentali nu au niciun interes ca Romania sa aiba excelente relatii cu Rusia , ca noi cu totii sa o ducem bine sa putem merge la Moscova si in alte orase ca la noi acasa , ca in Europa .Aceleasi lucruri cred ca se poate spune si cu relatiile noastre cu Ungaria .

Cineva ne croieste prost un drum pe care inca de la inceput eu il vedeam numai al nostru , facut de elitele , nu masonice, romanesti , si de spiritele deschise si innobilate de sufletul acestui neam .

Trebuie sa ne trezim ( oricum zicem zilnic : ” Desteapta-te , romane ! “) si sa cautam o pace a firii noastre in intelegere cu pacea vecinilor nostri si sa cautam acele cai de mediere care sa ne conduca pe toti, nu unii impotriva celorlalti, ci impreuna .

 

Leave a Reply