RSS
 

Derutarea colegilor

24 Iul

Astazi am fost in Capitala la o intrunire pentru viitorul de aur al istoriei in scoli.Multa pierdere de timp pe canicula si mult disconfort in conditiile in care nu sunt pregatite aceste intalniri la cel mai inalt nivel de profesionalism .Esti pus in situatii hilare in care trebuie sa iti exprimi pozitiile tale de specialist in cateva minute sau aproape instantaneu .Ca exemplu am fost pusi sa aprobam 12 programe pentru toate minoritatile nationale , realizate de cei din aria lor si expuse noua in 10 minute .este oare posibil de a avea o anume pozitie in situatia aceasta ?

Se doreste a se trece la competente generale si specifice la toate clasele de gimnaziu.Dar ele sunt realizate in graba , au mult caracter de provizorat si de tranzitie , sunt puse niste note de prezentare cu iz european , apoi realizate niste competente generale care bat cu notele si cand se intra in competente specifice si la continuturi ce sa vezi : niste reasezari ale obiectivelor specifice sub o forma destul de precara a competentelor ssi ACELEASI CONTINUTURI la toate nivelurile .Era o struto-camila , ca tot il am pe Cantemir ca mentor , este o brambureala si o graba de a zice ca suntem in pas cu cerinte europene si in fapt suntem tot noi , cei cu antice si invechite continuturi din 1995.Degeaba au trecut 14 ani, degeaba atatea cerinte noi care s-au impus in societate , degeaba incercarile de reformare de la clasa a-IV-a ca se doreste – in graba, ca de doua sute de ani incoace – de a cosmetiza un continut invechit si de a-l prezenta ca innoitor si daca se poate perfect european.

Ce vor intelege colegii nostri din teritoriu : ca avem o alta Marie cu aceiasi palarie .Ce rezulta de aici : ca ne batem joc de valorile eurepone , de noi si de incercarea de a fi in pas cu Europa de dragul de a schimba cate ceva dar de fapt de a nu modifica nimic in fapt .Avem un talent monstruos in asa ceva .Suntem innascuti in perfecte disimulsri .Incercam sa mintim in primul rand pe noi dar si pe cei care ne sunt parteneri si de fapt suntem penibili.

Este o buna decizie politica de a se trece pe competente si la gimnaziu.Dar intro socitate normala acest lucru trebuia foarte bine pregatit. Corect ca nu sunt resurse material- financiare , dar cu minime costuri se putea munci mai mult de catre un griup[,m de lucru meserias si se realizau acele competente generale necesare noului demerd al proiectarii didactice pe cele opt competente general europene si se pornea la a face o lista de continuturi in raport cu ceea ce doream a fi competentelke specifice .Dar totul s-a dorit o cosmetizare numai si a iesit ceea ce am zis .

Avem acum a indrepta lucrurile in doua saptamani in care multi dintre noi suntem in concediu si in care reprezentanta CNCEIP ne-a spus ca ea este in concediu in aceasta perioada si nu poate sa munceasca ! Ea era singura platita efectiv pentru a avea un curriculum acceptabil cu adevarat la nivel european .Si iata care ii este pozitia ! Eu unul in aceasta situatie daca aveam puterea necesara ii ceream sa aleaga intre concediu si demisie .Avem oameni care sunt doritori de munca si nu de distractie daca situatia nationala – cum este acum – o impune .

Toate au ramas in suspans pana in prima decada a lunii august dupa care cele scrise raman .O sa traim si o sa vedem cele care vor fi!

P.S.

Am aflat cu tulburare maxima ca , astazi , a fost inmormantata, la Bals, fosta mea profesoara , de un profesionalism maximal si de o omenie deosebita , responsabila a cursului de Istorie Antica a Romaniei , conf. univ . dr. FLORENTINA PREDA, sotia directorului Institutului de Arheologie al Romaniei , pe vremea cand eu eram student , Constantin Preda .

Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Sa-i fie tarana usoara !

 

Leave a Reply