RSS
 

Archive for iulie, 2009

P.S.

31 Iul

Timp de doua saptamani voi fi plecat in concediu.

Daca am sa pot poate mai postez cate ceva, daca nu ,ne vedem la citit dupa.

Tuturor numai bine !

 

Realitatea pieţei

30 Iul

” România ocupă ultimul loc din UE-27 în privinţa flexibilităţii sistemului de învăţământ continuu. Avem cel mai mic procentaj de adulţi care participă la cursuri sau obţin calificări postuniversitare.

Numărul tinerilor care pleacă să studieze în străinătate este în creştere.

De două decenii, învăţământul gravitează pe o orbită tot mai îndepărtată de realitate.

1,3% din populaţia cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani participă la programe pentru obţinerea de calificări suplimentare

Radiografie de sistem

În România, foarte puţine persoane termină studiile secundare (liceu, şcoală vocaţională etc.):
- Doar 58%, faţă de 80% în Ungaria, 92% în Polonia sau 87% în Cehia.

Universităţile produc o inflaţie de absol­venţi în domeniile:
- Inginerie: 20% (media în UE: 14%).
- Economie, drept, ştiinţe sociale, relaţii internaţionale, studii europene: 47% (media în UE: 33%).

Sunt prea puţini absolvenţi în dome­niile:
- Ştiinţe reale sau informatică: 4,7% (media în UE: 10,5%).
- Medical-sanitar: 6,3% (media în UE: 11,9%).

Învăţământul a rămas orientat pe norme, catedre şi pe specializările profesorilor. Nu avem un învăţământ modelat pe nevoile pieţei, la niciunul dintre nivelurile de pregătire.”
Toate aceste date sunt accesate :http://www.capital.ro/articol/degeaba-ai-carte-daca-nu-ai-parte-de-un-loc-de-munca-122766.html,30.07.2009,ora 18.40.

La tot ceea ce am citat, o singura concluzie: drama educatiei la acest prezent.Este clar ca nu se mai poate continua asa decat in dauna inteselelor nationale , ca altfel nu se poate spune .

Oricine isi mai permite sa atace circareste acest sistem fara sa propuna solutii care sa cladeasca o Romanie prospera pe zeci de ani cred ca este posibil sa fie acuzat de tradarea intereselor nationale .

Care ar fi acestea acum ?

-sistemul educativ sa raspunda pietei libere mondiale si nationale ;
-sa fie flexibil si sa aiba la baza competente europene si nu lozinci ;
- sa fie pentru beneficiarii educatiei pentru ca viata este a lor ;
- sa aiba rosturi bine ancorate in prezent ;
- sa tina seama de revolutionarile in stiinta si didactica si sa propuna cai creative in educarea tinerilor;
-sa nu aiba aspectul de carpaceala, sa impacam si capra si varza … etc
-sa nu fie la orice nivel de scolaritate mai mult de 5-7 discipline si mai mult de 20-25 de ore pe saptamana ;
- sa fie sport si multa educatie pentru om ;
- sa fie invatati sa-si cunoasca drepturile si obligatiile de om si de cetatean;
- sa se faca o evaluare realista a intregului corp de educatori si sa ramana cei indreptatiti de standardele actuale;
- educatorii sa fie platiti la importanta sociala a muncii depuse .

Ce propun ?

O PIATA LIBERA A ACCESULUI CADRELOR DIDACTICE IN TOATE SCOLILE ,CEI MERITOSI SI CU DRAGOSTE DE MESERIE SI DE COPII SA RAMANA , CEILALTI …

Descentralizarea ar rezolva multe si ar aseza comunitatile in fagasul lor normal , ca si oamenii . Si aici o conditie : sa fie bine realizata si realist cladita , cu oameni competenti pusi in functii.

SA SE TERMINE CU MISCAREA COMUNISTA DIN SCOLI , adica fiecare cadru didactic sa fie titular , sa fie platit si daca nu-si face datoria , sa aiba drepturi si nu mii de obligatii fata de comunitatea care il plateste , fata de copiii care ii sunt la pregatire si educatie .

Sa fie platit conform rezultatelor si valorii adaugate de el la cea a scolii, sa fie activ si sa trudeasca pentru a forma cetateni si nu memoratori si lipsiti de personalitate.Sa primeasca cat ofera si daca este meserias si mai mult , inclusiv onoruri.

 

Firescul clipei

29 Iul

Fiecare noua trezire de dimineata a omului se face cu multumirea ca este posibila inca o zi sub marele soare , ca ne mai putem bucura de oameni, de flori , de minunata lucrare a Creatorului, ca toate laolalta ne-au fost date pentru a fi de ajutor noua si de intarire .

De cum ne trezim gandul nostru zboara la cele ce sunt pentru firea pamanteasca si la incarcarea trupului si aranjarea lui pentru biruinta zilei in curs .Mul;te sunt date omului a duce intro zi obisnuita , dar intruna in care toate parca nu mai au vreme de a se forma decat in ceasurile acelea .

Suntem in joaca zilei de cele mai multe ori stresati de toate si mai ales de raul care este la tot pasul si imbraca multe forme ale semenilor nostri intristati de traiul destul de saracacios si de neajunsurile de zi cu zi.Cateodata nu ne mai dam seama ca in jurul nostru sunt cei ca noi , suntem noi in alt chip si toate ale lor sunt si ale noastre si grijile lor sunt si in agrada noastra si putinta de a le rezolva sta de multe ori si in ajutorul celor de langa noi.

Traiul prost si plin de lipsuri ne-a saaracit si sufletul si goana dupa asa pretinsa bunastare ne-a inrobit trupurile dar mai ales sufletele .Devenim pe zi ce trece tot mai saraci in strafundul nostru si suntem bucurosi daca avem ce bea-apa, ce manca , ce imbraca si un acoperis deasupra capului.Treaba se fapt foarte simpla si care tine de animal si mai putin de om , dar in cazul nostru toate acestea sa le obti sunt o lupta si antreneaza o gramada de nervi , de chinuri , de prapadenii nenumarate care te fac sa uiti ca esti om si ca alta este a ta menire pe acest pamant .

Cred ca peste 80 % din poporul acesta aici isi duce traiul si aici isi pierde viata , in probleme de animalitate , de a sorti elementate nevoi sa fie duse la capatul lor de infaptuire . Greu la deal cu boii mici !

Suntem un neam plin de nevoi de prima necesitate si nu mai avem – daca am avut vreodata in istorie !- timp pentru a ne gandi la noi , ca oameni , la sufletele noastre , la demnitate , la onoare, la Dumnezeu ca ” Cel ce este ” , la faptura noastra cea nevazuta si asa de mult incercata , ca din ce in ce mai mult parca nu mai este .

Ce ne mai ramane decat a trai firescul clipei in demnitatea omului trecator care cauta a fi cu el insusi impacat si fericit ca inca o zi a mai trait sub soarele lumii !

 

Semne

28 Iul

In viata de cele mai multe ori actionam cu multa ratiune sau oricum cu o logica a mintii noastre , fiecare dupa puterile lui .Sunt clipe in care totul curge pe baza ratiunii si cete o data scapam firul cresterii noastre umane .Toate sunt din aglomeratia de fapte la care noi sau societatea ne supun .Facem fata la ele in functie de modalitatea in care intelegem lumea in care traim si suntem obligati sa actionam .

Dincolo de toate ale vietuirii noastre sunt destule franturi de viata care se leaga intre ele , care capata sens in timp, si care – la o analiza atenta si venita dintro strafulgerare a mintii cand nu este antrenata la a gandi – ne avertizeaza de rosturile noastre pe aici.

SUNT SEMNELE vietii noastre , sunt intemeierile firii noastre, sunt lucrurile urzite de cand noi am fost creati si dati lumii materiale ca fiinte pentru lauda FIINTEI, sunt treceri le neuitare ale uitarii si diamante ale slefuirii noastre .Ele sunt date a fi vazute , intelese , stiute numai unora care au darul de a lega ceea ce nu se poate lega si multi , multi altii traiesc fara de ele pentru ca nu stiu de existenta lor, nu au intrebat pe nimeni si nu cauta rosturi ale trecerii intro lime mult prea aglomerata de rele si de bune ale materialitatii lumii.

Ele ne conduc spre ceea ce este croit pentru firea noastra , ele sunt intelesurile adanci ale noastre, ele ne creeaza starea de implinire cand le constientizam si ne dau taria ca nu suntem singuri in acest spatiu limitat al devenirii noastre intru OM.

Fara de ele eu m-as simti sarac , fara de ele viata mea nu ar avea sensul de astazi , fara de ele nu m-as intelege si nu as intelege traseul meu in toate directiile.

Semnele vietii mele sunt intro linie care mi-a fost data spre implinire si spre lauda clipei de traire pe aici.

Fiecare om ar avea datoria sa le gaseasca , sa le inteleaga si sa le vada traseu pentru a se intelege .Ele nu tin de marile filozofii ale micii psihologii , mereu intelese in materialitatea ei , ele nu tin de ratiunea noastra de zi cu zi , ci se inalta la marea gratitudine care ne-a fost oferita pentru a fi pe aceasta planeta .

SEMNE … semne… simboluri din viata !

 

Ziua de suflet

27 Iul

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit “doctor fara de arginti”, aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.
Pe 27 iulie intreaga crestinatate il praznuieste pe Sfantul Pantelimon. Sa ne plecam gandul si inima noastra catre acest mare tamaduitor pentru a primi si noi mireasma sfinteniei.

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost “Pantoleon”, adica “cel in toate puternic ca un leu”. Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.

Atras de invatatura crestina, ca urmare a influentei dragostei mamei sale, acesta va inceta a mai cerceta caile sfinte odata cu moartea acesteia. Filosofia ii va prinde mai mult atentia. Dupa moartea mamei, tatal a dat copilul la scolile pagane ale timpului. A terminat cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia. Mai apoi, tanarul Pantelimon a fost incredintat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobandind multe cunostinte si o intelepciune aleasa a practicarii medicinei, el a fost remarcat de imparat, care l-a si ales drept medic al sau.
Dumnezeu va aparea din nou in inima tanarului doctor, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc in momentul intalnirii acestuia cu batranul crestin Ermolae, care a aratat celui dintai cum doar Hristos binevoieste a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecand zilnic prin fata curtii preotului unei biserici din Nicomidia – Sfantul Ermolae – tanarul Pantoleon a fost chemat odata sa intre inauntru.
Batranul Ermolae incepu apoi sa-l invete ca numai Hristos este singurul doctor adevarat, al sufletelor si al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon gasi pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Vrand sa probeze adevarul cuvintelor lui Ermolae, el chema in ajutor numele lui Hristos si indata copilul se ridica, iar naparca muri. Aceasta a dus la botezarea tanarului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care inseamna “cel cu totul milostiv”.
Dupa primirea Sfantului Botez, mai multe vindecari facea Pantelimon, boli incurabile si neputinte nespuse pierind in fata iubirii si credintei sale. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el si-a impartit toata averea saracilor, iar celor pe care ii vindeca de boli si neputinte, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage si numele “doctor fara de arginti”.
Fericitul Pantelimon, prin credinta si harul primit de la Dumnezeu, a reusit sa vindece un orb din nastere. Din aceasta cauza a fost adus in fata imparatului inchinator la idoli, cerandu-i-se lepadarea de credinta adevarata, dar, ca un buh crestin, nu s-a lasat inspaimantat de bataile cumplite si de foc. Imparatul vazand ca nu se lepada a poruncit sa fie aruncat in plumb topit, apoi sa fie aruncat in mare, in cusca fiarelor. Pantelimon a fost legat de o roata cu colti de fier apoi aruncat de la un loc inalt.

Din cauza ca era cautat de multi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia devenisera invidiosi pe el si, fiindca ingrijise un crestin tocmai chinuit din ordinul imparatului, ei profitara de ocazie pentru a-l denunta pe Pantoleon la imparat. Pentru credinta si dragostea tanarului Pantelimon fata de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.
Tanarul a fost legat de un stalp si trupul i-a fost sfasiat cu gheare de fier, iar ranile arse cu faclii aprinse.Insa tortele s-au stins, iar ranile sfantului s-au vindecat. A fost scufundat in plumb topit si aruncat in mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor salbatice, dar acestea s-au aratat blande. Imparatul s-a infuriat si a dat ordin ca sfantul sa fie legat de o roata cu lame ascutite, care, rostogolindu-se de la inaltime, in fata intregului oras, sa-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfantul mucenic, in rostogolirea rotii, roata strivind un mare numar de necredinciosi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon sa fie decapitat, iar trupul sa fie dat in foc.
In momentul mortii sale, din cer s-a auzit cuvantul: “Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon.”
Pantelimon, doctorul cel bun si nerapitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa fata de Hristos, fiind decapitat din ordinul imparatului. Se spune de catre Traditia crestina, cum ca in momentul decapitarii sfantului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat a rodit in acel moment. Spre a nu lua crestinii cinstitul trup al sfantului, acestuia i s-a dat foc, insa o alta minune a marturisit vrednicia aceluia. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.
In urma cu sapte decenii, prin milostivirea lui Dumnezeu, o importanta parte a Sfintelor Moaste ale Sfantului Pantelimon au fost aduse din Orientul Apropiat de catre preotul Dimitrie Popescu si donate Catedralei Arhiepiscopale a Tomisului. De atunci ziua de praznuire a Sfantului Pantelimon, 27 iulie, a devenit zi de pelerinaj pentru crestini din intreaga tara.
Parintele Teofil Paraianu, vorbind despre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, spune:

“E buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin cuvant, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin gand, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin laudele randuite de Biserica, e buna cinstirea pe care o aducem oricarui sfant sub indrumarea Bisericii noastre, dar, iubiti credinciosi, cea mai de capetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfant, este sa ne asemanam cu el.
Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, cu dorinta de bine pentru cel care sufera, asta o putem face si noi; si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.”
Parintele Arsenie Boca are un frumos cuvant, care zice:

“Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca.” Drept aceea, sa fim ingaduitori, sa fim iertatori, sa fim binevoitori si atunci suntem, cu siguranta, mergatori pe calea Sfantului Mare Mucenic, doctor fara de arginti si tamaduitor Pantelimon.
Sa rostim des aceasta scurt rugaciune, inaintea icoanei sale:
“Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”
Moastele Sfantului Pantelimon
Moastele Sfantului Pantelimon sunt imprastiate in toata lumea crestina, multimi de credinciosi gasind mangaiere si tamaduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostiveste ca spre un lucru drag, ca spre “prietenul” Sau, doctorul Pantelimon. Multe lacase de cult, biserici si manastiri, cabinete si asociatii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfantului Pantelimon. Atat in afara tarii, cat si la noi, moastele Sfantului Pantelimon, aduc neincetate bucurii si tamaduiri.
Si cu gandul la Sfantul Pantelimon sa zicem: „Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre” si cand spunem cuvintele acestea sa ne gandim ca Sfantul Pantelimon ar putea sa ne spuna si el: „urmati-mi iubirea, urmati-mi milostivirea, urmati-mi dorinta de a ajuta si atunci veti fi sub binecuvantarea lui Dumnezeu, atunci veti fi sub ocrotirea Maicii Preacurate, atunci veti fi in randul sfintilor, in randul acelor oameni care I-au slujit lui Dumnezeu si cu care dorim sa fim cu totii in imparatia lui Dumnezeu”. Amin.

Din acatistul-sfantului-Pantelimon :
Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

Sfinte Mare Mucenice si tamaduitorule, Pantelimoane, tie iti varsam durerile noastre de multe feluri si tu fara intarziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne esti mijlocitor, auzind suspinuri inabusite in noapte, in zi, in pat de suferinta, in calatorii, fii celor ce se roaga tie, dupa nevoile fiecaruia: celor nelinistiti, linistitor, celor asupriti, aparator, celor in primejdii, izbavitor, celor invaluiti in pacate, scutitor, ratacitilor indrumator, bolnavilor deplin vindecator, orfanilor tata, vaduvelor parinte, sotilor intaritor in casnicie, celor porniti cu rautate, imblanzitor si ne intareste in fata necazurilor, caci suntem slabi si istoviti, sfinte, si astfel cu puterea ta, descatusati de amaraciunile noastre, sa petrecem in multumire, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Sa ne rugam, asadar Sfantului Pantelimon sa mijloceasca catre Bunul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, sa reverse darurile vindecarilor sale peste noi ca sa sporim cu intelepciunea, cu faptele bune, cu dragostea cea pentru Hristos Domnul nostru. “

Toate aceste cuvinte si ganduri crestine le-am copiat din :

http://www.crestinortodox.ro/diverse/69480-sfantul-mare-mucenic-si-tamaduitor-pantelimon
http://www.crestinortodox.ro/cuvinte-duhovnicesti/68440-sfantul-pantelimon-indemn-la-milostivire

http://www.crestinortodox.ro/acatiste/67089-acatistul-sfantului-pantelimon
http://www.crestinortodox.ro/vietile-sfintilor/96365-sfantul-pantelimon

 

Pace a mintii

26 Iul

Cautam prin toata trecerea noastra prin aceasta lume si o pace a mintii noastre , o intrare in armonie cu cele de cand lumea , cu semenii si cu noi.Este programul nostru de cladire , de formare si de implinire pentru cele pamantesti .Avem mai mult sau mai putin timp pentru el ,aceasta tine de fiecare din noi. Suntem bulversati de multe informatii , de droguri, de stresul muncii desfasurate si deseori mintea noastra ia calea tulburarii si a incetosarii ei si de aici micimea unora .

A cauta tainele prin care sa fim in pace cu noi insine , sa gasim sensurile a ceea ce vrem a face , a ceea ce dorim a spune si a actiona sunt drumuri care stau a fi realizate de noi , constienti ca toate acestea trebuie realizate in armonie ci ceilalti , fara a distruge pacea celorlalti prea mult .

Tulburarea mintii unora este o fireasca stare a minusului lor in educatie , a deprinderilor proaste formate inca din copilarie , a starii de animalitate in care unii doresc sa ramana , a infiintarii unor programe de lancezeala sociala , a neiubirii muncii si a lucrului bine facut.

Ea te indreapta spre dezordine, spre nemultumire continua, spre negasirea sensului de a fi al tau si al celorlalti, spre neimplinire si , incet dar sigur , spre depresie si schilodirea mintii pe plan continuu. De aici societatea are in fata un om terminat , un individ leguma sau indracit , un posibil infractor sau criminal , un ins care poate crea probleme altora la toto pasul . Este zona de pericol social care reiese din stagnarea societatii spre a-i aduce lui implinirea , negasindu-i persoanei niciun lucru de care sa se simta om .

Durerea lui va deveni repede si durerea noastra pentru ca acesti oameni ne vor deranja , ne vor crea situatii limita , ne vor indrepta spre tribunale sau spre deviatii sociale destul de periculoase . Se sperie de viitor pentru ca nu se poate integra in el , pentru ca nu-l i9ntelege , pentru ca este ceva strain si fara de mlogica pe care doreste sa-l distruga .

Este plin de ura pentru tot ce este realizat si bine cladit , este pus spre daramarea temeliilor asezamantului normalitatii .Este cel care maine poate usor sa treaca intro formatiune politica extremista si poate sa ucida un om in numele unor ” Idealuri ” / frustrari ale unor retardati intelectual si economic .

Unde nu este o pace a mintii acolo haosul social se dezlantuie in dauna firii si a omului .Vai noua !

 

Conexiuni

25 Iul

In toate luarile de cuvant, in dezbateri , in comunicari diverse am afirmat cu tarie ca in scoala din epoca cunoasterii nu mai putem vorbi de o transmitere mecanica , rupta de realitate a unor cunostinte seci , la locul lor, dar fara de inteles major pentru cei care invata la ce le folosesc in viitoarea profesie de cetateni ai secolului al XXI-lea .

Ar trebui sa intelegem ca avem nevoie de mari rasturnari in strategia educatiei din Romania pentru a aseza acest sistem pe o zona trainica a eficientei individului si sociala. Cu mult calm , cu intelegere a situatiei trebuie sa recunoastem ca ne mentinem de un model care apartine secolului XIX si XX in primele lui decenii.Nu dorim sa vedem care sunt interesele tanarului in acest secol, care este efortul pe care il poate face societatea pentru a sustine invatamantul , care sunt resursele materiale implicate si mai ales care este puterea de schimbare a corpului de educatori la noile provocari .

Dezbarea despre curriculum care este de catva timp provocata in zona noastra este binevenita numai in masura in care s-ar dori si schimbarea radicala a sistemului.Scola ar trebui sa-i invete sa gandasca pe cei care sunt in banci , sa-i indrepte spre sine , sa le propune trasee de intelegere si comunicare activa , sa le dezvolte inteligenta emotionala , sa le creeze acele competente care sa-i conduca spre a gandi cu propriul lor bagaj de cunostinte , sa se poata intreba , sa se interogheze la nivelul existential si spiritual , sa fara diverse conexiuni intre ceea ce vede , aude , simte si sa -si puna intrebari daca nu-i manipulat mult prea mult , unde mai este el ca fiinta , ca OM si unde sunt altii din jurul lui , din el.

Avem nevoie si de gandire rationalista , analitica dar multe merg spre a cunoaste omul cu trairile sale si aici istoria ar avea ce sa zica , ce sa afirme si nu sa faca acest deserviciu contemporan de factologie , de memorare a unor date minore , de instrainare de la spiritul ei care ar fi spre intarirea identitatii individului si cunoasterea celor care in contexte diverse au facut ca tu sa fii astazi cel care propui ceva semenilor .

O istorie a luptei omului spre a apara viata si a mentine LIBERTATEA lui ar trebui sa avem , in care elevul sa stie ca nu se poate juca in istorie , ca faptele sale sunt mereu prezente cand ataca viata si libertatea altora si sunt laudate si mult apreciate cand apara aceste esente umane.Prea multe cetati asediate , prea multa lauda celor care au varsat sange , prea mul;te insailari de vise si de plasmuiri care nu conduc decat la invrajbiri , la ceata intelectuala, la a lauda demoni de lideri care au jertfit in continuu semeni de ai lui pentru asa zise idealuri sau ratiuni de stat .

Dincolo de asemenea obstacole avem nevoie de a avea cateva materii in sistemul de invatamant si mai ales ceva de identitate ( limba materna , om si societate – ca o singura disciplina ) si limbi straine , sport, stiinte si matematica .Cam atat si aceste domenii restructurate , revazute si rescrise la nivelul de astazi al intereselor generale si individuale .

A vedea lumea asa cum este, este de a o vedea trans .

 
 

Derutarea colegilor

24 Iul

Astazi am fost in Capitala la o intrunire pentru viitorul de aur al istoriei in scoli.Multa pierdere de timp pe canicula si mult disconfort in conditiile in care nu sunt pregatite aceste intalniri la cel mai inalt nivel de profesionalism .Esti pus in situatii hilare in care trebuie sa iti exprimi pozitiile tale de specialist in cateva minute sau aproape instantaneu .Ca exemplu am fost pusi sa aprobam 12 programe pentru toate minoritatile nationale , realizate de cei din aria lor si expuse noua in 10 minute .este oare posibil de a avea o anume pozitie in situatia aceasta ?

Se doreste a se trece la competente generale si specifice la toate clasele de gimnaziu.Dar ele sunt realizate in graba , au mult caracter de provizorat si de tranzitie , sunt puse niste note de prezentare cu iz european , apoi realizate niste competente generale care bat cu notele si cand se intra in competente specifice si la continuturi ce sa vezi : niste reasezari ale obiectivelor specifice sub o forma destul de precara a competentelor ssi ACELEASI CONTINUTURI la toate nivelurile .Era o struto-camila , ca tot il am pe Cantemir ca mentor , este o brambureala si o graba de a zice ca suntem in pas cu cerinte europene si in fapt suntem tot noi , cei cu antice si invechite continuturi din 1995.Degeaba au trecut 14 ani, degeaba atatea cerinte noi care s-au impus in societate , degeaba incercarile de reformare de la clasa a-IV-a ca se doreste – in graba, ca de doua sute de ani incoace – de a cosmetiza un continut invechit si de a-l prezenta ca innoitor si daca se poate perfect european.

Ce vor intelege colegii nostri din teritoriu : ca avem o alta Marie cu aceiasi palarie .Ce rezulta de aici : ca ne batem joc de valorile eurepone , de noi si de incercarea de a fi in pas cu Europa de dragul de a schimba cate ceva dar de fapt de a nu modifica nimic in fapt .Avem un talent monstruos in asa ceva .Suntem innascuti in perfecte disimulsri .Incercam sa mintim in primul rand pe noi dar si pe cei care ne sunt parteneri si de fapt suntem penibili.

Este o buna decizie politica de a se trece pe competente si la gimnaziu.Dar intro socitate normala acest lucru trebuia foarte bine pregatit. Corect ca nu sunt resurse material- financiare , dar cu minime costuri se putea munci mai mult de catre un griup[,m de lucru meserias si se realizau acele competente generale necesare noului demerd al proiectarii didactice pe cele opt competente general europene si se pornea la a face o lista de continuturi in raport cu ceea ce doream a fi competentelke specifice .Dar totul s-a dorit o cosmetizare numai si a iesit ceea ce am zis .

Avem acum a indrepta lucrurile in doua saptamani in care multi dintre noi suntem in concediu si in care reprezentanta CNCEIP ne-a spus ca ea este in concediu in aceasta perioada si nu poate sa munceasca ! Ea era singura platita efectiv pentru a avea un curriculum acceptabil cu adevarat la nivel european .Si iata care ii este pozitia ! Eu unul in aceasta situatie daca aveam puterea necesara ii ceream sa aleaga intre concediu si demisie .Avem oameni care sunt doritori de munca si nu de distractie daca situatia nationala – cum este acum – o impune .

Toate au ramas in suspans pana in prima decada a lunii august dupa care cele scrise raman .O sa traim si o sa vedem cele care vor fi!

P.S.

Am aflat cu tulburare maxima ca , astazi , a fost inmormantata, la Bals, fosta mea profesoara , de un profesionalism maximal si de o omenie deosebita , responsabila a cursului de Istorie Antica a Romaniei , conf. univ . dr. FLORENTINA PREDA, sotia directorului Institutului de Arheologie al Romaniei , pe vremea cand eu eram student , Constantin Preda .

Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Sa-i fie tarana usoara !

 

Nascocirea

23 Iul

Din toate date in jurul nostru de Creator , omul a dorit mereu sa nascoceasca altele si altele spre implinirea lui sau spre credinta sa ca se implineste .Asa au aparut creatiile omului , unele minunatii ale sale sau altele spre rusinea sa .A adaugat celor ce erau propriile realizari , de o frumusetea aparte in care mai mult el se oglindea, in care cele din jurul sau deveneau semnificatii ale trecerii sale prin lume , in care orice eveniment , orice lucru din nefirescul lui in bine sau in rau se materializa intro forma de creatie a sa spre aducere aminte spre lauda clipei , spre induiosarea iubitei , spre imblanzirea unor spirite sau spre multumirea altora.

A mers pana acolo incat nascocirea sa a devenit credinta si modalitate de ceremonial pentru orice mare trecere a fiintei prin aceasta lume . Toate au inceput a avea sens in clipa in care nascocirile omului au pus stapanire pe el si l-au transformat in realizator al acestora prin gesturi , fapte, simboluri etc.

Nascocirile lui l-au subjugat si l-au instrainat de esenta devenirii si creatiei sale , l-au schimbat in dusmanul sau , l-au condus spre alienare si sfartecare in miezul fiintei sale .Ele au pus stapanire pe om si l-au condus spre alt om al lor , al inchipuirilor firii si au adus starea de transformare permanenta a fiintei in pragul distrugerii sale .

Nascocirea raului intern si a celui intern au cauzat daramarea lui de pe treptele creatiei sale si inaltarea unui model de el creat acum care nu avea nimic cu esenta faptei de inceput .A pornit o alta traiectorie a celui care era demonul creatiei originare.Distrugerea celui de inceput s-a datorat in primul rand mandriei si dorintei de a fi primul in tot si in Marea Creatie si s-a terminat cu infrangerea celui de sub ascultare si crearea unui nou prototip al razvratitorului , alcelui care asculta de tot ceea ce inseamna orgoliu, mandrie, slava , glorie , prestigiu, intaietate , primul etc.

Nebunia cresterii unui alter ego in trunchiul principalului om a desurubat Creatia si a indestulat risipa si pe cel care acorda orgoliului taina trecerii prin lumea nepieritoare .

Mintea noastra este rascolita de ii si mii de nascociri si realitatea unica d devenirii lumii este trecuta prin prisma nascocirilor fiecaruia dintre noi .Slava desarta a omului este ca el doreste ca propriile lui nascociri sa fie si adevarate si acceptate de cei din jurul sau .

Pacat , mare pacat de aceasta drama a devenirii intru nascocire permanenta a nimicului si a trecatorului !

 

Expunerea publica

22 Iul

Nu credeam ca acest tip de a aborda lumea – blogul meu – poate sa aiba un impact asa de mare .Sunt citit de oameni din toate continentele , din tari multe din Japonia pana in SUA, din Norvegia pana in Congo. In Romania am cititori constanti in mai mult de 100 de localitati , in cea mai mare parte orase si municipii.La fel in Republica Moldova .

In cele peste 220 de postari am reusit sa impart celor care au rabdare de a citi cele scrise o parte a ceea ce sunt, o fata a mea care poate nu prea reiesea din cele cateva cuvinte pe care le rosteam la diferite imprejurari publice sau private .

Cu alte cuvinte am riscat si m-am expus public si cred eu nu a fost in zadar pentru ca mi-am facut prieteni cititori , poate si mai putin prieteni , am incercat sa scriu cea ce gandesc si sunt la acest moment al vietii mele , cu dorinta de a ma minti cat mai putin si a capta in cuvinte cat mai adecvat si mai realist ceea ce am in interiorul meu .Am facut o mare expunere publica a misiei mele si cred ca nu am gresit .

Am sustinut si voi sustine VIATA si LIBERTATEA omului, a oamenilor in orice conditii si oricand ar fi necesar .Am dat poate dovada de o alta parte a mea pe care unii nu au sesizat-o niciodata .Acesta este un punct tare din punctul meu de vedere .Poate dintr-al altuia nu.

Am evitat incidentele negative si am expus in detaliu acele lucruri care nu-mi convin .Am cautat sa inteleg lumea in care traiesc si sa ma mint cat mai putin .Am reusit sa fac ceea ce am postat cu efortul meu zilnic, cu renuntarile de a privi, de a ma odihni sau de a casca gura la intemperiile neprevazutului clipei de inutilitate .

Nu-mi pare rau si cred ca voi continua , poate , tot zilnic de a transmite in eterul clipei gandurile mele asa cum ies ele din trairea de zi cu zi in acest spatiu socio-cultural plin de surprize de orice fel .