RSS
 

Sarac si curat !

23 Iun

Din mijlocul secolului al XIX -lea avem a se infirifa in randul intelectualitatii noastre masonice acest slogan al strategiei spre implinirea idealului national .El a facut istorie si s-a tradus peste cateva decenii in doctrina ‘ prin noi insine ! ” , care are si alte valente decat prima .Ce ne-a adus ea cu adevarat ?

O aplecare a noastra spre efortul proproiu , o incercare de a vedea numai in noi salvarea si binele , o dorinta de a fi numai noi cei care sa refacem lucrurile noatre pierdute sau intreinate, o poarta stramta spre a de rezolva interesele .La scara istoriei cele mari ale lumii poate ca acest slogan ar trebui sa fie vazut si din alte perspective , mai nuantate , mai flexibile , mai ancorate la slabiciunile si durerile noastrtedecat la ceea ce ar trebui sa facem daca eram normali din punct de vedere al dezvoltarii economice , sociale , politice si culturale.

Poate a vedea ca ” portile deschise ” sunt o cale mai rapida de a aduce progresul natiunii este o privire critica asupra istoriei recente a Romaniei .Dar a gasi o solutie pentru inapoierea economica a tarii este mai mult decat o politica ieftina economica , ci presupune un pachet de masuri legislative si politice care sa scoata tara din impas si care sa produca noul eficient pentru comunitate .

Poate a merge spre ” bogat si curat ” ar fi o indreptare daca educatia ar privi inainte si la piata muncii adevarate .Poate ” curat si muncitor ” ar fi o cale pentru a trezi fortele esentiale umane la re-constructia tarii , la canalizarea ei spre performanta in toate domeniile , la mijloace de a scoate tara din criza , din dezastrul in care este de cel putin treizeci de ani ( o viata de om sau o jumatate din a mea ! ).

Nimic nu pica mai prost decat o privire nerealista asupra unor evenimente , procese si realitati istorice .de ce ? Pentru ca toate aceste lucruri puteau croi o stare de munca si de placere pentru natiune si altfel erau faptele la aceasta ora ! Dar asa mocirla este uriasa si stanca este lipsa de la apel si consecintele se var la fiecare pas .

 

Leave a Reply