RSS
 

Doi la fel

14 Iun

Este greu sa gasesti doi oameni la fel , doua personalitati care sa priveasca lumea in acelasi mod .De aceea, sistemul de educatie nu ar trebui sa uniformizeze persoanele , ci sa le descopere acele valente care le fac unica existenta lor.

Fiecare ar trebui sa fie educat ca este unic si ca timpul pe care il are la dispozitie este foarte limitat .In acest sens toata politica in domeniul educatiei ar trebui sa aiba in centrul sau personalitatea copilului si nu interesele cadrelor didactice sau motivatiile nu stiu carui partid politic care se afla vremelnic la guvernare .

Ca a venit vorba de politichie : trebuie sa dispara ideea ca in domeniul educatiei avem de a face cu politica .Aici este mai mult decat oriunde nevoie de selectie riguroasa a cadrelor care trebuie sa faca educatie .acest lucru nu tine de politica , ci de un sistem de proceduri care sa fie instituite si urmarite pentru a fi indeplinite la cei mai adecvati parametri in functie de comunitatile carora se adreseaza un anume tip de educatie .

Cum nu sunt doi oameni la fel nu pot fi nici doua sisteme de educatie la fel .Avem nevoie de un sistem educational care sa conduca puiul de om spre valorificarea personalitatiii sale la cel mai inalt nivel. NU PUTEM COPIA TOTUL DE LA ALTII , ci trebuie sa facem si noi ceva care sa ne reprezinte individualitatea identitara .

Nu suntem ancorati in realitatea vremii si avem un sistem de educatie care este anacronic cu vremea ce o traim.Nimic din ceea ce trebuie acum format nu este prioritate la noi : comunicare eficienta in cel putin doua limbi straine , competente digitale , corp sanatos si viguros format , valori europene etc.

Cine ne impiedica sa ridicam stacheta si sa ne cream un sistem de dducatie in pas cu noua piata a muncii din secolul al XXI-lea ? Raspunsul este unul singur : NIMENI , numai prostia noastra nu ne lasa sa ne inzestram natiunea cu elementul central al intaririi ei :educatia in spiritul valorilor umane generale si universale .

Vom castiga inmiit daca de conducem dupa descoperirea individului si aflarea propriei lui vocatii decat a-i uniformiza pe toti si a le sterge caracteristicile individualitatii lor. A face dintrun segment al tarii un fragment de lagar de concentrare in care toti trebuie sa faca la fel ceea ce li se prezinta este un autoritarism fara de margini , desuet si anacronic la perioada pe care o traim .

Nu mai avem nevoie de un astfel de sistem in care individul nu exista si in care cei care sunt maturi si au conducerea se descopera pe sine in desteptaciunea lor si in care tanarul care doreste formarea este supus de cele mai multe ori DEFORMARII decat descoperirii valentelor cu care Dumnezeu l-a insarcinat sa le aiba pe acest pamant.

Sunt eu asa de vrednic pentru a apuca acea vreme in care puiul de om sa se cladeasca in favoarea lui si sa-i fie aflate diamantele personalitatii sale in scoala , in care sa fie stimat si indragit prin ceea ce este si nu prin ceea ce nu este ,dar vor altii sa fie ! Nu cred .

 

Leave a Reply