RSS
 

Archive for iunie, 2009

Firea faradelegii

30 Iun

Firea omului este un dat care poate deveni precumpanitor in viata daca nu se intalneste cu Dumnezeu.Cumpana liberii alegeri a omului de multe ori este o momeala daca nu ai o scara de valori care sa te indrume spre un sens al cresterii si dezvoltarii noastre.

Pustiirea sufletului data de tot ceea ce in aceasta epoca se propaga este un drum al pierzaniei daca sfatul strain al cetatii nu tine seama de sufletul locului , de greaua mostenire a iubirii pamantului in care te-ai nascut si ai crescut , de intocmirea trupeasca si sufleteasca in spiritul acestui neam , de putintele lui, de poticnelile lui, de virtutile lui.

Legea pacatului sau firea faradelegii este dezbracarea trupului si a sufletului de ceea ce este launtric al nostru , al acestui neam oropsit si jefuit nu numai de valorile lui materiale dar mai ales de cele rare , spirituale , nestemate ale istoriei noastre greu incercate de altii.

Robirea noastra de vrajmasul spiritual este tot una cu robirea fizica , chiar daca totul are loc mult mai subtil , mult mai rafinat dar cu aceleasi consecinte distrugatoare.

Stigarea constiintei unora pentru apararea celor multi si adevarati identitari este un lucru pe sfarsite si totul va avea forma unui zgomat mult prea mare pentru un fapt mult prea mic : robia duhului cel launtric al acestui neam in lupta cu duhul deznadejdii care creeaza starea de neincredere in esenta mantuirii noastre si in oamenii care se pretind aparatorii ei.

De unde atata faradelege ?

Din momeala zilei , din pustiire, din innecare cu materialul clipei, din prostitutia sufletului , din neputerea vointei de a se impotrivi raului/binelui altora , din cioburile care au ajuns opere de arta , din reaturile care ne conduc spre stergerea identitatii, din neverticalitatea semenilor care zic ca ne reprezinta in confruntarile cu strainii culturii noastre , oricare ar fi ei , din neam prostia unora prost tocmiti din fasa si din pruncie , din inradacinarea obiceiurilor pacatuirii, din jalnica cutezanta ca deviatii sa devina sefi , din tocmirea neromaneasca a unor factori de educatie care stalcesc spiritele fara de cauza interna , din pierderea darului libertatii de a afirma ca suntem ROMANI intro tara romaneasca plina de virtuti dar si de neajunsuri care pot fi renediate care ridicam MUNCA la cultul pe care l-a avut la noi acasa .

Infirmitatea sufleteasca te popate conduce la aberatiile date noua in ultimii ani cand tot ceea ce e romanesc nu mai este cautat , cand a brandui in sensul neamuluii nu este de interes , cand nestematele noastre nu mai sunt slefuite pentru ca putem lua prostia altora sau binele altora nemestecat .Nimic nu se poate introduce numai prin copierea mecanica daca educatia nu-i deschide portile intelegerii sale .

Firea faradelegii noastre este in noi , in toti cei care cautam a ne lepada de neam , cum am gasit in ultimele decenii sa ne lepadam de Dumnezeu , laudandu-l de ochii lumii la orice colt de strada , in orice loc cu multimi adunate si isterizate de pelerinaj si de glasul launtric ca este Dumnezeu , dar este cu neputinta de a-l intelege.

 

Raza de soare

29 Iun

Serbam astazi un apostol care nu a fost apostol pe vremea LUI, care nu a fost chemat cu trambite si surle in mrejele Lui, care omora la greu crestini si era militarul zelos al stapanirii anticrestine.

El , Sfantul Apostol Pavel ( Paul – cum este cunoscut in Occident) a venit ca o raz ade soare si a cladit temelia crestinismului pamantean .El evreul a raspandit aceasta credinta la toate neamurile neevreiesti si a dat forma pamanteasca , institutionala a religiei noi a lui Hristos.

IISUS si-a ales un Om care prigonea crestini , si-a ales marele dusman care a fost adus pe cale cea drepta si a devenit marele apostol, el a croit fericirile pentru trecerea oricarui om la crestinism , el a indreptat calea cea dreapta spre cei care prigoneau credinta cea noua .

A putut cladi ceea ce era necladit , a putut aseza ceea ce era neasezat , a putut inalta ceea ce era neinalta , pentru ca a crezut si s-a inchinat fara falsa smerenie LUi .

Clipa de astazi , de sarbatoare , trebuie sa fie asa cat va mai exista crestinismul si noi avem datoria de mare omagiu de adus acestui mare om , slujitor al LUI.

 

Nelinisti

28 Iun

Cand observi marele treceri prin lume , cand incepi a afla ca mai toate au fost gandite, framantate si rastalmacite inaintea ta de mii si mii de semeni ai tai , cand te trezesti ca atingi un prag al miscarii tale prin spatiul limitat pe care il avem , cand in jurul tau se misca fiinte care sunt ancorate unele in animalitate , unele in barbarie, unele in lipsa spiritualitatii sacre , altele in intuneric, altele in neputinti , altele in cresteri ale Raului continuu si universal , altele in negrul dementei de a simti Binele , altele in groaza urii care ii inalta in pacat – TE SPERII SI CAUTI UN SPRIJIN IN TINE SI TOTI CEILALTI , VII SAU TRECUTI DINCOLO.

Toate aceste nelinisti devin linistitoare daca te ancorezi puternic in cuvantul cel mare care intemeiaza, in colegul asemenea care tresalta la cele zise de tine , in fratii cei multi din Natura care ne ahuta sa fim ceea ce dorim a fi.

Cutezi a te intreba , de mii si mii de ori , care este sensul nostru in aceasta Trecere vremelnica pe aici ?

De unde luam forta necesara pentru a lupta ?

De unde aceste himere care ne sunt asezate la temelia gandului nostru care ne conduc viata ?

De unde venim si incotro ne indreptam fiecare dintre noi si neamul , omenirea ?

La toate aceste lucruri si framantari se ivesc alte si alte mii si mii de intrebari : de unde atata ura , orgolii, lacomii, manii, invidii, deznadejdi, nebunii , sovaieli, ucideri, sodomii, desfranari, erezii, lupte etc ?

Planul ucigas al firii noastre este indestulator cu toate acestea !

Daca libertatea ar trebui sa scoata la iveala aceste razboaie ale Satanei asupra noastra atunci ar trebui pusa o impiedicare ei , un frau de aur care sa o conduca spre inaltarea fiintei umane , spre desavarsirea ei in Implinirea Fiintei sale .

 

Cuvintele care zidesc

28 Iun

Cuvintele care zidesc :

sunt cele de intemeiere, cele de suflet, cele care sunt ale omului date cand are nevoie de ele ,

sunt sarea si piperul trecerii noastre prin aceasta lume ,

sunt caramizi care se asaza incet dar sigur la temelia fiintei fiecarui om ,

sunt acele minunate iesiri ale dragostei noastre spre semenul nostru ,

sunt vorbele spuse din suflet celui care este la necaz,

sunt miresmele vocii celui care iubeste ,

sunt licaririle de lumina date unui suflet aflat in impas,
unui semen care este in intuneric, unei fiinte care cere ajutor in cuvinte sau nu.

Ele ne asteapta in trecerea nostra sa fim in stare de a folosi. Asemenea cuvinte cer sacrificii in fapte si sacrificii in cuvant .Ele ne amesteca in Marea Fiinta ca fiind ale ei cu totii .Ele ne usureaza devenirea noastra ca exemplare simple ale Unicului.Ele aduc zvacnirea vietii in orice suflet bolnav.Ele zidesc constructii inalte si trainice ale laudei noastre spre Lumina necuprinsa a intregii Creatii.

Sunt cuvintele pe care daca am fi educati de mici sa le folosim am avea in jurul nostru crampeie de Rai , am deveni fara de stire pesti in navodul cel mare al Lui, am fi cei care ne-am indrepta spre Soare fara sa stim ca spre El este si multa caldura si durere.

Oricum le-am lua , cuvintele care zidesc sunt cuvinte vii!

 

Conjunctura

27 Iun

De multe ori tot ceea ce credem ca realizam prin forte proprii este si datorita unor conjuncturi exterioare noua si care , in acel moment , ne sunt favorabile .

Este o stare de fapt care reiese de cele mai multe ori din ceea ce traim zi de zi .Ea ne directioneaza viata spre ceea ce reprezinta tumult , spre ceea ce este zbatere si incrancenare a sortii .

Faptele cele mari din viata celor mici au la baza , de cele mai multe ori , clipe inaltatoare de intalnire a crezuluii nostru cu cel al multimilor sau al zeilor .Ei ne scot in fata istoriei in clipa trecerii noastre prin lume .

Daca lucrurile se intampla altfel atunci se las istoriei privilegiul de a descoperi o persoana anume care a gandit, a actionat altfel decat in vremea ei si a cutezat sa prinda aspecte care sunt spre alte epoci . Cinste lor dar mai ales a celor care gasesc acele daruri facute de Creator noua din alte vremuri .

 

Diktatul

26 Iun

O zi neagra , ca multe altele in istoria noastra , este aceasta : la orele zece din noapte ministrul nostru la Moscova in anul 1940 a primit o instiintare de la sovietici sub forma unui ultimatul ca sa le dam Basarabia.

Toata adolescenta mea am construit-o in jurul acestei zile.Luna de luna scriam diferite eseuri despre relatia nostra cu acest eveniment.Am mers spre istorie din dorinta de a putea afirma vreodata marele rapt teritorial al Rusiei Sovietice contra noastra.Miseleste ea ne-a atacat pe noi si tot ea a facut valva de inumanele conditii create de Romania cetatenilor din Basarabia.Serviciile lor secrete s-au intrecut care sa faca mai multe sabotaje, uneltiri contra noastra si sa creeze o imagine negativa tarii noastre in exterior, in intreaga Europa si in lume.

KGB-ul si alte servicii au fost artizanii acestei zile .Ele aiu realizat si mascariciul de proces prin care noi am fost fortati sa iesim din Basarabia in cele doua – trei zile dupa cel de-al doilea ultimatum dat pe data de 28 iunie acelasi an .

Stalin , Molotov si clica bolsevica erau artizanii cederii Romaniei in cea mai crunta epoca a deziluziilor politice, economice si geopolitice.
Am construit in stat nou – ROMANIA MARE _ fara sa avem in vedere ca s-ar putea sa-l pierdem .Eram prea convinsi ( si aici am gresit amarnic ! )ca totul va tine o vesnicie , ca sunt indreptatite cererile si dorintele noastre si ca realizarea statului national unitar roman este ceva in firescul lucrurilor .

Aceasta proasta filosofie , de care nici astazi nu vrem sa ne lasam , ne-a condus la mii de lupte politice intestine , la caraghioslacuri economice, politice si de administrare care ne-au facut vulnerabili in fata oricaror dusmani ( si nu erau putini, in primul rand cei din jurul nostru care erau mahniti de cadrul Romaniei Mari ) si am pierdut .

Trebuia sa avem o mare responsabilitate politica si nationala , sa cautam a atrage de partea noastra toate fortele politice care erau de acord cu intarirea acestui nou stat , sa atragem toate personalitatile vremii din toate provinciile reunite cu Tara si sa incepem a lucra Binele tuturor si a nu centraliza si a aduce totul in seama unui partid politic sau personalitati .

Adica aveam nevoie de un Cuza si nu de un Bratianu , aveam nevoie de un om al actiunii dar si al compromisurilor mari care sa uneasca si nu sa dezbine , aveam nevoie de conciliatorism si unire de frati si nu de superioritate a noastra , a ragatenilor fata de toti ceilalti.

Nu a fost sa fie asa si am pierdut pe termen lung am esuat acest proiect numit Romania Mare.Pacat de mii de ori pacat dar asa ste cand nu esti copt sa gestionezi fapte mari cu oameni mici !

 

Praful

25 Iun

Orice stanca in timpul ei de existenta , separata de munte, cu timpul se macina si devine dupa multi , multi ani nisip si mai apoi praf.Avem a vedea acest praf si din pamantul care sufera de apa vie a creatiei timp indelungat .

Peste tot el este in manevra vantului , este la dispozitia curentilor de aer, este dependent de altul .Este mai nimic in stare de normalitate .

Dar cand lucrurile se precipita , cand mari mase de aer il atata el se ridica in vazduh si creeaza mari probleme tuturor fiintelor : oameni, animale , gaze. El atunci are o importanta a vremii lui, stinghera.

Vartejul cu praf este un joc al culorii si o pictura a naturii in culori de pastel, este o simfonie a miscarii si o dorinta a refacerii stancii .O cerere care nu devine niciodata realitate pentru ca bietul fir de praf nu mai poate reface matca devenirii sale si se vede in neputinta reconstructiei matcii.

El – firicelul de praf este o parte a existentei miscarii, este un element din compozitia norului de praf, este o particica a unei existente in efemerul clipei.

” Praf in ochi ! ” – expresie care poate duce la un lucru care iti creeaza o stare de indispozitie, dar care la momentul facerii sale este total de nebine primita de cel/cei care este/sunt subiectul/ii povestii.Un lucru care iti da sentimentul inutilitatii unei actiuni la care cineva a muncit ceva timp, la care altcine a complotat in dauna adevarului care va triumfa dincolo de orice stare a lucrurilor nefireasca .

Orice viata poate fi asemuita unui fir de praf la scara mare a istoriei si din grila celor care nu vad oameni in nasterea constructiei cele mari a lumii , ci oameni si fire de praf care pot fi manevrate dupa propriile toane, intesele sau mofturi de cei mari care fac istoria mare.

 

Vant

24 Iun

Pentru a schimba lucrurile, pentru a aduce altceva in locuri nemiscate , pentru a incerca innoirea si acolo unde ti se pare ca ea nu este posibila este necesar VANTUL, curentii de aer care sa conduca spre nou, spre altceva .

Bate vantul de mii de ani in universul terestru si in istoria popoarelor , dar foarte tarziu comunitatile si-au dat seama de importanta lui in a aduce multe beneficii oamenilor.Folosirea lui la munca , la paletele morilor de vant , la corabii , la transportul diferitelor marfuri dintro parte in alta nu a facut decat sa studiem foloasele lui si sa ne perfectionam tehnica prin care castigam mai mult daca il cunosteam , il apropiam , il aveam partener si incercam sa-l pacalim in marea lui forta de desfasurare in anumite momente.

Vantul este si o manifestare ideatica a nevoii noastre de modificare a unor realitati.El se incadreaza pe plan spiritual in a intelege duhul , suflarea omului, nasterea spiritului , incercarea de a construi prin el sufletul cel fara de margini al omului.

Nu-i intamplator ca invatatiii evrei ai antichitatii au vazut in suflul cel de viata rostuirea omului , ca s-au dus cu ideea ca nu poti sa fi OM fara de aerul dat ca duh de Creator , poate sub forma unui mic si puternic vant de duh , a unui suflu de viata sub forma aerului cu directie de la un creator la cel care este creat , de la arhetip la multiplicabil, de la tipar la forma , de la matrita la aspectulm concret al devenirii fiecaruia in esenta umana .

Sub forma de duh suntem cu totii la fel si toate ale noastre diferente de trup sunt nesemnificative la acest nivel.Nu conteaza cum aratam la nivel de culoare a pielii, la nivel de constructie trupeasca ( ochii, tenul, configuratia capului, buzelor,grupa sanguine etc. ), ci esential este ca indiferent cat suntem de diferiti suntem la fel la suflet, avem aceleasi simtiri fata de intemeietor, de creator, raspundem omeniei cu omenie, avem aceleiasi rezultate daca suntem favorizati de aceleiasi conditii. Nu sunt diferente de continut la diferitele rase umane, nu pot exista diferente intre inteleterea unor fenomene pentru ca aparti unei rase etc.

Suntem vant si in vant ne imprastiem valorosul spirit.Avem suflul cel din nastere si il adancim daca muncim . Daca ne straduim la cele materiale si le pierdem pe celelalte suntem in valtoarea vremii si in aer.

 

Sarac si curat !

23 Iun

Din mijlocul secolului al XIX -lea avem a se infirifa in randul intelectualitatii noastre masonice acest slogan al strategiei spre implinirea idealului national .El a facut istorie si s-a tradus peste cateva decenii in doctrina ‘ prin noi insine ! ” , care are si alte valente decat prima .Ce ne-a adus ea cu adevarat ?

O aplecare a noastra spre efortul proproiu , o incercare de a vedea numai in noi salvarea si binele , o dorinta de a fi numai noi cei care sa refacem lucrurile noatre pierdute sau intreinate, o poarta stramta spre a de rezolva interesele .La scara istoriei cele mari ale lumii poate ca acest slogan ar trebui sa fie vazut si din alte perspective , mai nuantate , mai flexibile , mai ancorate la slabiciunile si durerile noastrtedecat la ceea ce ar trebui sa facem daca eram normali din punct de vedere al dezvoltarii economice , sociale , politice si culturale.

Poate a vedea ca ” portile deschise ” sunt o cale mai rapida de a aduce progresul natiunii este o privire critica asupra istoriei recente a Romaniei .Dar a gasi o solutie pentru inapoierea economica a tarii este mai mult decat o politica ieftina economica , ci presupune un pachet de masuri legislative si politice care sa scoata tara din impas si care sa produca noul eficient pentru comunitate .

Poate a merge spre ” bogat si curat ” ar fi o indreptare daca educatia ar privi inainte si la piata muncii adevarate .Poate ” curat si muncitor ” ar fi o cale pentru a trezi fortele esentiale umane la re-constructia tarii , la canalizarea ei spre performanta in toate domeniile , la mijloace de a scoate tara din criza , din dezastrul in care este de cel putin treizeci de ani ( o viata de om sau o jumatate din a mea ! ).

Nimic nu pica mai prost decat o privire nerealista asupra unor evenimente , procese si realitati istorice .de ce ? Pentru ca toate aceste lucruri puteau croi o stare de munca si de placere pentru natiune si altfel erau faptele la aceasta ora ! Dar asa mocirla este uriasa si stanca este lipsa de la apel si consecintele se var la fiecare pas .

 

Atacul

22 Iun

Acum 68 de ani incepea atacul Germaniei asupra Bolsevismului universal reprezentat de Rusia Sovietica .La aceasta actiune a luat parte si Romania care era in stare de razboi cu Tara Sovietelor .

De ce asa ?

Pentru ca noi facem o greseala enorma cand afirmam ca am atacat URSS-ul la 22 iunie 1941 , cand istoria ne arata ca la 26 si 28 iunie 1940 Uniunea Sovietica ne-a atacat pe noi prin cele doua diktate de la Moscova ,impunandu-ne ca Basarabia, Nordul Bucovinei si Tinutul Herta sa intre in componenta lor .

Miseleste , fara nici un drept istoric, aceasta putere de la Rasarit se razbuna pe noi si in noua conjunctura internationala favorabila ei din anul 1940 ne-a lovit si ne-a destramat unitatea statala din interbelic .

Rusia nu s-a impacat niciodata cu gandul ca Romania Mare se poate consolida si exista de-a pururi .Ea a cautat tot timpul sa gaseasca acele cai prin care noi putem sa fim nimiciti .Puterea Rosie s-a straduit si a reusit sa destrame statul roman si sa-l umileasca la nivel international .Actul din 28 iunie este DECLARATIA DE RAZBOI A RUSIEI CATRE ROMANIA .Apoi a trecut la actiuni militare pe teritoriul nostru si la numeroase acte de vandalism , la ucideri in masa si la impunerea vointei bolsevice intro regiune democratica , razeseasca.

In perioada de un an care a trecut intre acest act si atacarea URSS – ului , Romania si-a cautat parteneri de coalitie care sa poata da o riposta pe masura Colosului de la Rasarit si care sa ne redea demnitatea si onoarea pierduta in zilele de iunie 1940. Ca am gasit ca aliat Germania , ca aceasta era hitlerista , ca am intrat in Pactul Tripartit de buna voie si nesiliti de nimeni sunt lucruri la care mai avem de reflectat si de tras concluzii in favoarea adevarului istoric.

Atacul miselesc a fost al Rusiei catre noi si nu al nostru catre ea , care la acea ora era un atac de aparare si de lupta contra ciumei rosii din aceasta parte a Europei. Noi ar trebui sa reflectam mai mult asupra actelor noastre si sa gasim cai de interpretare multiple si in favoarea noastra .Pana acum am facut numai sa ne acuzam si sa ne victimizam , neincercand sa deslusim care sunt motivele pentru care am intrat in razboi contra URSS-ului.

Oastea tarii noastre nu trebuia sa accepte ruperea nici unei brazde de pamant romanesc din trupul Romaniei Mari , ci sa inceapa lupta eroica contra oricarui stat care dorea sa rupa din trupul tarii o cat de mica particica de pamant romanesc .Dar nu a stat asa si acest lucru ne-a costat foarte mult pe termen lung si pot spune ca pana astazi se simt consecintele evenimentului .

Regula ar trebui sa fie ca niciodata tara noastra nu ar mai trebui sa accepte vreun rapt teritorial asupra noastra si tot poporul si toata oastea sa devina UNA si sa purceada la alungarea opresorului de pe teritoriul romanesc .

Atacul ne-a mai spus ceva si anume ca in vremuri tulburi mereu am fost slabi , cu institutii fragile , cu organisme neinchegate si neconsolidate puternic, cu oameni politici sovaitori si prost pregatiti , cu o educatie saracacioasa si plina de tribalisme balcanice, cu o coloana vertebrala flexibila in favoarea lor si inflexibila la nevoile neamului , cu un spirit invechit , nerealist si plin de lucruri care nu aveau ce cauta la personalitati puternice , tari si mesianice .Nu am avut oamenii epocii si epoca ne-a dat cu flit .

Epoca ne-a dat atac prin surprindere si noi am raspuns favorabil ei , acceptand dezastrul global care a urmat. Un atac rusinos care a fost meritat de cat efort am facut pentru a ne consolida si a intari o Romanie Mare , un vis care nici acum nu suntem realisti ca devenise fapta si ca noi trebuia sa stim sa-l gestionam cum se cuvine .

Atacul a fost de structura si aceasta era la pamant si ne-a daramat ceea ce aveam si ne-a ingenuchiat pana astazi de la marea istorie .Urmele acestui atac nu s-au sters si cred ca nici in viitorul apropiat nu se vor sterge .